Už jsi zkoušel quickconnect? Jaké je tvé srovnání se šroubem?

<< < (3/6) > >>

Milan Hudec:
Vzpominám, jak na instalaci, kde bylo potřeba propojit v krabicích tuším 2ks CY2,5 a k nim 3xCYA 4 (nějaké pospojení konstrukcí) musel přijet odbornik s dutinkama a lisovackama (tato výbava běžná nebyla) a pak to vsechno rval do velké čokolády typu klecová svorka.
Dnes mě tu samou sestavu propojí v páčkovce "baba od nádobí" za dvě minuty a co víc, asi v lepší kvalitě.
Tohle mě baví a vidím v tom přínos.
Pokud bych měl ze systému něco vyzdvihnout, pak to bude propojení řad mezi sebou a propojovací můstky.

Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý  23.03.2026, 08:49

.....,    spíš by mě zajímalo, zda na uvolnění stačí plochý  šroubovák, nebo je zapotřebí nástroj.
......)

Řekněme že nejčasteji se zde používají dva typy svorek, dle toho v kterém přístroji je to použito. Má to čistě technologické důvody.
U jističů máte svorku kterou "odjistíte" pomocí jakéhokoliv šroubováku. Jde o "tlačítko" které je potřeba silou zamáčknout. ALe u kombíků k tomuto potřebujete malý plochý šroubovák o šířce 2,5mm.
Všechny přístroje mají i měřící bod, aby jste nemuseli "blbnout" s hroty ve svorkách. Je toho mnohem víc. DOporučuji se osobně podívat na některou z prezentací, nebo na letošní Spojku. Evidentně nebude na škodu, když sebou zase přivezu pár vzorků.  (dance)

Citace: Jan Yossarian  23.03.2026, 10:56

..... Koukám, že nejste moc nestranný ten Hager se ve vás nezapře.  .......

Ano, nezapře. NEvadilo mi a dodnes nevadí být spojován s touto značkou. Přes některé výhrady považuji jejich produkty za jedny z TOP a protože jsem i po několika letech stále s HAGERem spojován, beru to i trochu osobněji. ALe určitě ne zaslepeně.

Citace: Jan Yossarian  23.03.2026, 10:56

..... Já pro změnu vyrostl s Wagem, no.

Já sice na "čokoládě" a "věnečku" ,    nicméně co mám k dispozici WAGOvky, jsem na ten starý materiál skoro zapomněl. Ale jak jsem psal, nejde o svorku jako takovou, ale ucelený systém.

Můžeme se potkat osobně na Spojce v květnu, můžete si to sám osahat a klidně to se mnou osobně probrat. Nemám s tím problém a rád vás poznám.  (drinks)

Věřím že si HAGER toto ocenění plně zaslouží  (drinks) O0 O0 O0 

Něco málo z prezentace

Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Franěk  24.03.2026, 11:31

Řekněme že nejčasteji se zde používají dva typy svorek, dle toho v kterém přístroji je to použito. Má to čistě technologické důvody.
U jističů máte svorku kterou "odjistíte" pomocí jakéhokoliv šroubováku....

Dík za info od praktika.
Já se s hagerem nepotkám, jak je rok dlouhý, EATON, ABB, Siemens.
Za největší vychytávku jsem považoval řadu od ABB, která se před léty objevila a najednou zmizela, kde se odvodní svorky ovládaly páčkou a snesly cokoliv, včetně dutinek. Proč zmizely netuším.
Siemens, stykače, sice šroubovákem nějak jdou, ale musí se vědět jak, jinak je právě lepší a pohodlnější použít ten háčkovitý nástroj, v podstatě jako na Weidmüller svorkovnice.

Jaromír Táborský:
Citace: Jan Yossarian  23.03.2026, 09:26

Jak prozíravé a inovativní ...  :(

Nevím, zda to nebylo myšlené s nadsázkou, ale prozíravé to bylo. Také o výrobě přístrojů nn do rozvaděčů něco málo vím z vlastní praxe a tak Quickconnect je slušný počin. Byl jsem na HagerWago loni šou v Ostravě. Srovnání se šrouby to je jak sčítat na kalkulačce versus excel.

Martin Kurka:
Citace: Jan Franěk  23.03.2026, 10:46

NO, spíš jde o neznalost a neochotu techniků.

Řekl bych, že jsou tři skupiny odmítačů
První jsou ti, co s novými technologiemi neumí pracova (neumětelové)  či už nechtějí poznávat nové. Po nich vidíte ve svorkách jističú tři až čtyři dráty najednou a různé délky oholení nebo postaru přehnutý drát a svorku přetaženou na krev.

Tak takové nešvary bezšroubovka nepovolí - jedna svorka jeden drát a jeden správný kontaktní tlak.
A co víc, má li jistič dvě bezšroubovky na pól, lze kombinovat dva i velmi rozdílné průřezy - což klecová svorka jističů korektně nepovoluje. Dodržujete-li čistotu vodičů a správnou délku odizolování a jistou "estetiku" nasouvání drátú (žádné zkrácené dráty v tahu či napnelismu, nebo větší průřezy v negativním předpružení otevírajícím svorku) máte vždy bezchybný a dlouhodobě stabilní spoj.

Druzí jsou praktici, kteří mají neradi skladem velký sortiment přístrojů a dělají i rekonstrukce a opravy, kde se sem-tam objeví nějaký hliník, nebo mají bedny různých výrobců s různými roztečemi din lišt. Také neradi střídají nástroje v ruce a při připojování kabelu nechtějí střídat šroubováky a odizolovávačky jednou jinak pro bezšroubovou a pro šroubovací sběrnici.
Ale i tito praktici časem na bezšroubovky přejdou, zejména u nových instalací, kde využijí onen ucelený systém Hageru - násuvné PE a N sběrnice, prefabrikované mezipatrové propojky vodorovných řad jističů uzpůsobené pro bezšroubové přístroje. Tento systém velmi dobře šetří prostor v rozvaděči, zvyšuje přehlednost a zachovává střídání rozfázování a navíc je montážně daleko rychlejší než propojování řad dráty.

Třetí jsou šetřílci. Bezšroubové přístroje nenajdete v lowcostových řadách baubau výrobců. Ale i renomovaní výrobci donedávna měli cenově bezšroubové přístroje dražší mež šroubovací. Nyní se to začíná lámat k opaku. Ony jsou bezšroubové přístroje i výrobně a hlavně materiálově lacinější a bude jen záležet na sériovosti výroby / prodeje. Uvšem drobní škudlilové uznávající jen nejnižší cenu budou stále preferovat šroubovací svorky. Oni totiž si neumí a nikdy už nebudou umět si ocenit svůj vlastní čas. A zůstanou upachtění a  budou krvácet na reklamacích. A ony bezšroubové přístroje přeci jen vyžadují i kvalitnější nářadí, zejména odizolovávací kleště a u slaněných vodičů i velmi kvalitní lisovačky a plný sortiment dutinek. Na což drobní škudlilové nedosahují.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana