Mohou být dvě fáze v zásuvkové dvoukrabici se dvěma zásuvkami?

<< < (2/8) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Jozef BABJAK  23.02.2026, 13:30

Videl, že kotol stále ide, predpokladal, že obe zásuvky sú napájané.

Ono někdy může být trochu těžké předpokládat, co bude někdo další předpokládat. To bychom mohli dospět k docela rozvětvenému stromu. Já jsem takhle nedávno strávil na revizi nových bytů několikanásobn ě delší dobu zrovna proto, že projektant nepředpokládal, že elektrikář bude ignorant schémat zapojení. Některé vícerámečky byly na jeden obvod, přičemž byly smyčkované dál, čili měly přívod, propoje a vývod. Jiné zase byly s extra obvody. Elektrikář tedy taky "předpokládal",  že když se děla propoj u jedněch, tak musí být u všech.

Jiří Kantner:
Citace: Jozef BABJAK  23.02.2026, 17:07

Nepochopili ste to. Problém vznikol práve preto, že obvody boli oddelené.

Pochopil jsem to. Problém vznikl protože někdo "myslel" aniž něco věděl. A neověřil si, co vypíná. Ano, možná to, že zásuvky byly ve společném rámečku někoho svádí k takovým úvahám.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  23.02.2026, 15:10

Nevím co je to v poslední době za novoty.

Navíc v některých krabicích (nejsem si nyní jist krabicí 1901) je dle katalogu dovoleno jen napětí do 250V. Tedy sdružené obvody a napětí 400V je opět porušením návodu výrobce.

Toto by si zasloužilo vysvětlení od výrobce.
Oněch 250V je myšleno příčně, tj.krabice vs.omítka/podklad (takto to chápu)
Nebo povrchová cesta po krabici?
Obojí pak platí bez ohledu jak jsou zaizolované vodiče v krabici?

Martin Kluvánek:
K tomu kotlu a mrazáku: Súhlasím že špatne a nebezpečne. Tu sa jedná výhradne o zásuvky v kuchynskej linke. Samozrejme môžem do jednoho hniezda natiahnuť len 1 fázu a do druhého druhú. Ale takto je flaxibilnejšie v tom že obe sú v každom hniezde a len volím pravú alebo ľavú a pri prepojovaní nemusím sťahovať spotrebiče po dlhej linke. Ale to je len organizačná vec a vysvetlenie a už by som sa k tomu nevracal.
Otázne je či to je povolené.
Krabice sú na 400V.
Ale stále mi nieje jasné čomu vadia tieto situácie:
1)Strojky (Tango 6619A) sú na 230V a inak to nebude. Tie To hovorí o tom že prac napätie medzi akýmkoľvek dielom (zapúzdrená pružinová svorka, kontakty zásuvky, kovový rámeček) može byť 230V,  2)Krabica (napr KPLD 64-50/2LD alebo KUP 68LP/2 SK) do sádrošu ale zazdená (lepšie drží tvar pri sádrovaní atd- nepodstatné) na 400V hovorí o tom že keď privediem skúšobné napätie na ktorýkoľvek povrch (asi nejaká minimálna vzdialenosť medzi elektródami),  tak to vyhovie.
A teraz robíme všetky možné kombinácie. Najrelevantnej ší je kontakt 2 kovových rámčekov strojkov a rámčeku a krabice. Neviem do akej miery som povinný uvažovať uvoľnený pracovný vodič napr proti krabici (podľa mňa nie). Gro ochrany je buď izoláciou (telo zásuvky) alebo polohou (telo zásuvky udržuje vzdialenosť medzi kontaktmi navzájom a kovovým rámčekom.
Čo sa týka prípadu že kovové rámčeky strojkov (viz obr) sa dotýkajú a na pracovnom vodiči v každom strojku je iná fáza, tak stále medzi L1-Rám1==Rám2-L2 je všetko ok, pretože  (L1+L2)/2 <230.  atď.

Samotná krabica udržuje vzájomnú polohu strojkov (rámčekov) aby sa do zóny ochrany polohou jednoho strojku nedostala časť druhého strojku (ani by nemusela byť izolačná).
Ďalej má krabica funkciu doplnkovej ochrany aby sa "čokoľvek zvnútra nedostalo von". Ale NIKDY nebude chrániť napríklad 2 pracovné vodiče pred náhodným dotykom v prípade uvoľnenia jednoho z nich.

Takže požiadavku na oddelenie 2 fázových vodičov krabicou moc nechápem.

Martin Kluvánek:
Čo sa týka
Sdružené obvody mají svá pravidla a vy se je snažíte všemožně porušovat, Za mě je to prostě špatně.
......
Když se budete hrabat v jednom z těch okruhů, může se to negativně projevit na ostatních okruzích. Vidím jen samá negativa a možné problémy. Za mě určitě nee

Všetko má spriahnuté istenie a chránič. Nevadí keď pri poruche v Ľ zásuvke vypadne i P.
Keď sa v tom niekto bude hrabať, tak sa nič nedeje pretože keď vypne istič "zásuvky kuchyňa" tak v ani jednej nebude napätie...
Ja viem že združené obvody neboli nikdy úplne populárne pre RT, ale tu to je dané i históriou (rekonštrukcia) a problémom s ťahaním ďalších káblov.
Ale je tam niečo čo je proti normám?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana