Mohou být dvě fáze v zásuvkové dvoukrabici se dvěma zásuvkami?

<< < (8/8)

Martin Kluvánek:
Citace: Jan Bocek  25.02.2026, 10:43

Autem denně jezdíme po malých i velkých "kruhačích". Z některých jsou jen 3 odbočky ( v elektrice obvody) a někde i 6 odboček.

To jako ten nedokončený kruháč pri Hostivicích? ;-)
Sori, nedalo mi... :)
Teraz si niekto rýpnite domňa :-D

Jan Palička:
Citace: Martin Kluvánek  27.02.2026, 13:54

Ale stále mi nieje jasné ako autorizovaná osoba zapojí ten kábel od indukčky podľa montážneho dokumentu

No, to je těch 35 let......
Uvědomte si, že je možné, že stejný model je prodáván v celé EU, nebo i mimo EU a tudíž musí být připraven pro připojení ve všech státech, kam je dodáván. U nás se zapojí tak, jak je připraven, například v Holandsku, kde se často připojuje na 2 x 230V, se dvojice modrá/šedá rozdělí a zapojí tak, jak uvádí odkaz https://www.voltfix.nl/perilex-amsterdam. Můžete si nastudovat.
Vše ohledně montáže je uvedeno v návodu výrobce, který je závazný a má vyšší prioritu než obecné normy. Neřešte proto zbytečnosti.

Jan Bocek:
Citace: Martin Kluvánek  27.02.2026, 13:54

1)Pozn.:Len tak náhodou osoba znalá s el.kvalifikáci ou som. Len som tlsté dráty neťahal 35 rokov :-D A na "50" už nechodím asi 25 rokov. Áno, dávno nemám prax a nemám normy v malíčku.

Za 35 roků sice zůstaly zákony pana Ohma a pana Kirchhoffa neměnné, ALE
již i za 40 roků zemřela slavná "50/78" a když prostudujete NV 194/22 Sb, tak
Požadavky kladené na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních
říkají něco jiného.

Ty základy z elektrotechnic ké průmyslovky zůstanou, ale aplikace elektrických instalací se podstatně změnila. Prostě z technického hlediska je to možné a bude to fungovat, je zde zase to ALE

Kolega Milan Hudec mi dal krásné zamyšlení ve dvou rovinách.

1) Hledisko "vkusu" neboli zvyklosti a doporučení norem
2) Hledisko bezpečnostního rizika

A tak jen stručně nebudu dělat analýzu bezpečnostního rizika, ALE

- z hlediska bezpečnostního rizika je takové řešení nevhodné a nekonfortní
- ČSN toto řešení nedoporučuje
- podle standardu ČSN mají být spotřebiče nad 2 kW mít samostatné jištěné obvody
- při poruše jednoho spotřebiče nesmí být narušený provoz jiného spotřebiče
- myčka má být ( musí) mít extra obvod,
- ČSN doporučuje při rekonstrukci okruhy rozdělit
- ČSN 332130 vám asi nic neříká...a to je ta odborná způsobilost v elektrotechnic e

To schéma zapojení jste asi nenakreslil. Pak byste přišel na to, že centrální chránič pro více obvodů je nesmysl.  Není dnes zvlátnosti, že naměříte unikající proudy fázemi a PE okolo 15 mA, které stačí na to aby diferencialní trafo zhodilo Fi. A vše co je zapojeno za tím 3xB16A nebude funkční.

Navíc měřil jste někdy odpor smyčky při tomto způsobů seriového propojení N-N1 a PE- PE koncový bod, zda se dostanete do desetin miliohmů? I měření Zs u koncových bodů často s porovnáním Zs u HDS něco napoví. Propojování PE mezi spotřebiči je v průmyslo zakazáno.
ČSN pro bytovou výstavbu to jen nedoporučuje.

2)Zapomeňte na "divokou " představivost Kupte si od INTELU Příručku k domovním instalacím, případně si doplňte "profesní kvalifikaci". Dneska jsou inzeráty "elektrikářem za tři měsíce" a apropo, kolik jste provedl v posledních třech létech instalací bytů a domečků?

Také jsem před 40 léty dělal "ajtáka" a zaváděl VT v zemědělství. Dneska mám na to 30 leté vnuky a v té oblasti nemachruji. Nechtěl jsem vstupovat do diskuse, bytečky a domečky není moje parketa, ale dovedu je zrevidovat a mám úctu k projektantům i firmám, které to opravdu umí. Počátek moudrosti je v úctě před každým člověkem, před projektantem a před lidmi zde na elektrice, kteří mnozí opravu u,mí a vědí a dokonce jsou ochotní poradit. 

Martin Kluvánek:
No tak pokračovanie.
Neviem čo pán Bocek myslel:Navíc měřil jste někdy odpor smyčky při tomto způsobů seriového propojení N-N1 a PE- PE koncový bod, zda se dostanete do desetin miliohmů? I měření Zs u koncových bodů často s porovnáním Zs u HDS něco napoví.
Desetiny mOhm asi ťažko...
A nechápem čo sa myslí s seriovým prepojením N-N1 a PE-PE konc bod....Ale asi impedancia rozvodnica->posledná zásuvka, že?
____
Zapojil som to podľa seba a spravil nejaké merania merákom Metrel MI 3102H BT.
Odmeral som základ (28 rokov hlavné 300mA AC fi bolo pokazené, vymenil som za nové typ A ,  selektívne). Druhé zapojené za tým hlavným  (30mA AC ok). Testy prešli OK.
Tak som odmeral odpor a)Zs PE (po premostení oboch FI) na výstupe ističa 3xB16 = 0,15Ohm  b)na konci zásuvkovej vetve v poslednej zásuvke (5 presmyčkovanýc h zásuviek) 0,32Ohm Isc=714A(príspevok kábla ,  presmyčkovania a zásuviek +0,17Ohm)
Takže predpokladám že ochrana pred dotykovým napätím NČ je OK. PRetože i keby šlo cez N (alebo PE) súfazovo max prúd každou fázou, tak mám rezervu v impedancii 2.7x.

Martin Kluvánek:
pokračovanie:
Ďalej mi nieje jasné na čo som mal prísť po nakreslení schémy:To schéma zapojení jste asi nenakreslil. Pak byste přišel na to, že centrální chránič pro více obvodů je nesmysl.  Není dnes zvlátnosti, že naměříte unikající proudy fázemi a PE okolo 15 mA, které stačí na to aby diferencialní trafo zhodilo Fi. A vše co je zapojeno za tím 3xB16A nebude funkční.
Takže som zapínal všetky možné kombinácie zaťaženie 2F indukčnej dosky (7400W) a trúby 2750W a umývačky 2400W a ,mikrovlnky a rychlovarnej konvice 2400W. Podotýkam že všetko je zapojené na to jedno jediné staré 30mA AC FI. A nič nevypadlo (unikajúce prúdy)(fi prešlo všetkými testami testeru OK). Takže ani tam žiaden problém. Netvrdím, že to je fajn, ale nechcel som zatiaľ prerábať komplet všetko v rozvádzači. Áno, v budúcnosti by sa mohol rozvádzač prerobiť podľa nových zvyklostí. Napríklad viac FI alebo kombinované FI+istič. Ale aj tak nechápem hromadu FI pre svetlá...Asi aby nevypadol TV keď niekto strieka sprchou do svietidla....
Požiadavka na to že pri výpadku jednoho zariadenia nemá vypadnúť zariadenie druhé je o komforte a nie bezpečnosti. A to je môj problém.
______
Ostáva posledný možný zádrhel s prúdom vodičom N pri asymetrickej záťaži. Najväčšia asymetrická odporová záťaž pre N je jednofázový spotrebič. Tam je In=If, takže OK. Teoretická možnosť je tak obrovské fázové posuny tak nešťastne usporiadané že sa neanulujú ale spočítajú. To je vcelku nereálny prípad (posun +-90 stupňov). Aj tak ako som vyššie povedal, impedancia OK, hrozí maximálne tepelné preťaženie N. A zapojemie malého počtu zariadení splňujúcich ČSN IEC 61000-3-2 nemôže spôsobiť problémy s vyššími harmonickými ani fázovými posunmi (účinníkom). Oblúkovú pec ,  Teslov generátor a iné priemyselné zariadenia v kuchyni neplánujem.
Áno, ak tam budete mať halu s hromadou PC bez PFC alebo výkonných LED pofidérnej proveniencie, tak by mohol nastať problém. Ale hromadu PC na jednom ističi nechce mať vôbec nikto...
Howgh!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana