Mohou být dvě fáze v zásuvkové dvoukrabici se dvěma zásuvkami?

<< < (7/8) > >>

Martin Kluvánek:
Citace: Jan Palička  26.02.2026, 12:20

Pochopitelně se přeznačnit a stejně zapojit musí i na druhé straně.

LEnže to v tom návode nieje... A to je originál fabrický návod na inštaláciu (BOSCH)

Jan Franěk:
Proboha, pozvěte si elektrikáře a bude to hotové raz dva. I v návodu varné desky máte varování o tom, že to smí zapojovat pouze osoba znalá (elektrikář) jinak není záruka a hrozí její poškození.

Na varnou desku se připravuje 5x2,5 CYKY. Až si tam kupíte novou desku za třeba 10-15 let, třeba bude na tři fáze. V tomto případě harmonické nemusíte řešit. Nejde o dvě různá zařízení (sdružený obvod),  ale pouze o jeden spotřebič. Všechno dobré je už vymyšlené a proto zde máme standardy. Dokola zde o tom píšu. Dodržováním standardů si šetříme starosti a instalaci děláme přehlednou=snadno a bezpečněji udržovatelnou a opravitelnou.
Trouba by měla mít samostatný přívod (3x2,5 CYKY),  což je nejen rozumné, ale i jeden z požadavků norem.

A ne, originální kabel u varné desky proboha neřešte a nechte to zapojit elektrikáře. Žádné zásahy do vnitřního zapojení spotřebiče nejsou dovolené. Opět hrozí poškození spotřebiče a ztráta záruky.

Jan Bocek:
Citace: Martin Kluvánek  25.02.2026, 14:51

Ale aby som sa vrátil k tým 2 zásuvkám s 5xCYKY... Tak je to zakázané? V čom je problém? Ja to stále nechápem. Proste mám 5xCYKY, napájaný z jednoho systému, spoločné 4p FI, 3p istič B16A označený ako myčka+zásuvky kuchyňa.  Na konci krabicu ktorá to rozdeľuje na L1=Zásuvka pre myčku. L2 a L3 pokračujú káblom do inštalečnej krabice pre 2ks zásuvky (spoločná dutina kte N a PE idú do oboch zásuviek a L2 do prvej a L3 do tretej). Pri akejkoľvek montáži či poruche je celý obvod v bezpečnom stave.

Nechci vstupovat moc do této diskuse, ale přečtěte si několikrát větu, kterou jste napsal a hlavně si to nakreslete. A možná pochopíte, proč se nám to starším nelíbí a jako RT nevystavili bychom na toto dílo kladnou výchozí revizi.

Zaregistrujte se, aby bylo jasné, že jste osoba znalá v elektrotechnic e

Milan Hudec:
Nelíbí je otázka vkusu, zkusme bezp.rizika:
1.společný PE pro více spotřebičů=norma umožňuje, v podstatě síť TT (nechytejte za slovo) pokud je obvod chráněn FI, za mne méně bezpečné než při použití separatních kabelů.
2.společný N=zde bych poprosil vědecky zdatnější o příklad spotřebičů, které ho přetíží v kabelu 5x2,5 při jištění 16A, včetně harmonických, osobně jsem vykonstruoval max.16A při jednofázové zátěži, u dvou/tří zatížených fází jde proud vodičem N radikálně dolů, ale třebas se odborně mýlím, každopádně by mne zajímalo jak to ve skutečnosti je, v úvahu berme domácí spotřebiče, nikoli a teď nevím indukční pec?

Každopádně rizika těchto obvodů jsou a uvědomovali si to i naši předci, vzpomínám, coby ucha jsme museli zapojovat tehdejší nulák vždy přes dva paralelní spoje/svorky.
Dodnes nevim jestli to tehdy přikazovala norma nebo to byl "výmysl" revizáka co nás měl na povel.

Martin Kluvánek:
1)Pozn.:Len tak náhodou osoba znalá s el.kvalifikáci ou som. Len som tlsté dráty neťahal 35 rokov :-D A na "50" už nechodím asi 25 rokov. Áno, dávno nemám prax a nemám normy v malíčku. Výmysly s nezávislími chráničmi na svetlá ma našťastie úplne minuli. Ale stále mi nieje jasné ako autorizovaná osoba zapojí ten kábel od indukčky podľa montážneho dokumentu s podivne spojovanými a (ne)značenými vodičmi ("vyrobím si tlstejší nulák a zapojím ako Jánošík vrkoče") a zároveň vyhovie Vášmu striktnému výkladu ČSN. Proste už to to podľa mňa NEJDE spraviť správne bez zlavenia na striktnosti. Niečo musí ísť bokom. Žiadne zásahy do vnútorného zapojenia som nespomínal. Je tam klema na svorkovnici ktorá sa prekonfiguruje pri prevádzke napr na 1f alebo 2f+2N.
------------
2)Varná doska: Tak indukčná 2doska môže mať spoločný kábel 5xCYKY. Indukčná 2doska integrovaná do plechovky s trúbou musí mať spoločný kábel 5xCYKY. Ale odstránením plechovky vznikne akýsi technický problém kedy si dve poloviny indukčky (jedno samostatné zariadenie schválené na pripojenie do siete) s odporovou záťažou trúby spojené 1m káblami vymieňajú vyššie harmonické spôsobom ktorý preťaží spoločný stredný vodič. Mám divokú predstavivosť, mám skúsenosti s EMC ale nejde mi to. Iba ak nsimulovať vo výpočtovom modeli. Šlo by to ak by indukčka spôsobovala nezanedbateľný fázový posun, ale to by zas nemohla byť schválená na samostatné použitie. Preto má obvody PFC. A to sa vyrieši tým, že odporovú záťaž trúby šupneme na separátny kábel ktorý zapojíme do toho istého rozvodu?
------------
3)2 fáze v 1 krabici na 1 kábli: To je asi väčšia divočina, uznávam. Ale okrem argumentu s asymetrickou záťažou si nevybavujem žiaden iný s ktorým by som sa nevyporiadal. Riešenie je priestorovo ohraničené: nekombinujem rôzne  rozvodnice, istenia, ochrany, ide to jediným káblom (žiadne mixovanie tajuplných žíl prichádzajúcic h kdesi od susedov). Všade kam príde ten kábel sa využije jediná PE a N, žiadna zámena nehrozí. Akurát sa na jednom mieste oddelí L1 a ide do jednoho spotrebiča (dedikovaná zásuvka za myčkou). Kábel pokračuje ďalej do 2kabice kde sa zas zapojí stále to isté N a PE a len do jednoho strojku príde L2 a druhého L3 (alebo hociako inak) a kábel pokračuje do ďalšej 2krabice. Všetko je pohromade, nemení sa význam vodičov, pri vypnutí chrániča alebo ističa je VŠETKO v ohraničení tohoto obvodu v beznapäťovom stave. V rozvádzači je 3p istič označený myčka+zásuvky kuchyňa (iná myčka ani zásuvky v kuchyni niesu).
Teraz mi povedzte čo KONKRÉTNE je na tom zle. Pán Bocek píše nech si to po sebe prečítam, ale stále nevidím ČO.
Úprimne sa ospravedlňujem za neodbytnosť, ale ja mám problém akceptovať riešenia typu "tak sa to proste robí" bez vysvetlenia.
M o:-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana