Jak se tedy v roce 2026 revidují hromosvody ESE dle 62 305?
Jan Yossarian:
Otvírám ČSN EN 62305-1, kapitolu Scope / Předmět normy. Hledám explicitní zmínku o ESE, tu nevidím. Porovnat to s francouzskou NFC 17-102? Ta ESE řeší, ale to je jiná norma. Podívám se, zda existuje harmonizovaná EN norma pro ESE a samozřejmě neexistuje.
Tak asi takto:
1.) ČSN EN 62305 se vztahuje výhradně na LPS podle fyzikálního modelu zachycení blesku viz Franklin, nikoliv ESE
2.) Pojem ESE nevidím v textu, definicích ani přílohách
3.) Skutečnost, že se soubor ČSN EN 62305 nevztahuje na jiné systémy neznamená, že je schvaluje.
Tedy tvrzení milého akreditovaného pana Štrumpfy, že aktivní hromosvody jsou zapracované v ČSN EN 62305 je odborně chybné. Je to tradiční mýtus založený na špatném výkladu normy. Myslím, že pan Štrupa je důvěryhodný stejně jako pan Hála. Ten už neví, koho si pozvat jako přednášejícího . A to máme v tolik odborníků, soudních znalů i akademiků, kteří by takový závěr netvrdili.
A kolega mi říká, že si tohoto chlapíka poslechne pozorněji, zda předchozí část přednášky není v podobném duchu.
Jiří Schwarz:
Teď možná někoho poštvu proti sobě.
Víte jako je rozdíl mezi svobodou a totalitou?
Za totality co není dovolené, je zakázané
Za svobody co není zakázané, je DOVOLENÉ
Já jsem nikde nenašel, že ESE bylo zakázané
Ale domů bych si to nedal a neměl bych žádnou radost z toho, kdyby se to objevilo u sousedů, protože...
Pavel Ryšavý:
Kolego skoro bych souhlasil.
Na své nemovitosti, nechť si každý dělá co chce, včetně automatizovaně zapalované hromniční svíce, nebo uvážlivě rozmístěných květináčů s netřesky.
Ale co s chaloupkami typu úřad kam musím i když nechci, nemocnice (tam me odvlečou aniž by se ptali) (u Finančního úřadu jsem ochoten připustit výjimku) a jistě najdete spoustu ale...
Možná by pomohlo, kdyby ti co chtějí používat v ČR francouzskou normu používali i francouzská omezení, tohle mi našel kdysi kolega jazyka francouzského znalý, tento předpis:
Arrêté du 11 décembre 2009 portant approbation de diverses dispositions complétant et modifiant le règlement de sécurité contre les risques d'incendie et de panique dans les établissements recevant du public (ERP)
pro budovy, kde se může shromažďovat více lidí vyžaduje řešení ochrany před bleskem podle 60305, nikoli podle NFC C 17-107
Ale já francouzky neumím, abych si mohl dohledat jak je to teď a s kolegou si už nepopovídám
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Schwarz 05.02.2026, 15:35
Teď možná někoho poštvu proti sobě.
Víte jako je rozdíl mezi svobodou a totalitou?
Za totality co není dovolené, je zakázané
Za svobody co není zakázané, je DOVOLENÉ
Já jsem nikde nenašel, že ESE bylo zakázané
Ale domů bych si to nedal a neměl bych žádnou radost z toho, kdyby se to objevilo u sousedů, protože...
Jirko, nepleť hrušky a jablka. Politická diktatura nemá za příbuznou technickou diktaturu. Apropo za totalitního režimu byly normy přece závazné a zákonem 22/97Sb. jsou doporučené. Pokud je nezávazní jiný právní dokument ...
Myslím, že se zde nic nezakazuje. Pokud ano, pak mi to někdo připomene kde. Pokud někdo chce mít na to razítko někoho (revizáka), kdo garantuje správnost dle dohodnutého normativního doporučení, pak se musí něco dodržet.
Pokud to třeba nechceš pojistit, tak si tam nedávej nic, nebo třeba růžového slona který při bouřce zvedne chobot a zvýší ochranný úhel. Pokud pojišťovna pojistí dům za pět litrů ročně proti blesku i na deset miliónů škody a bude na střeše stačit "nic" nebo růžový slon, tak to beru i kdybych měl vyhořet.
Jiná situace je třeba na veřejných prostranstvích, třeba letiště v Brně. To je taková otevřená detektivní série, kdy čekáme na judikát až tam něco shoří. Ale pořád to opakovat dokola to je nuda. Když se nechá úředník uplatit nebo obelstít nebo jen zviklat něčím, co není dle našich pravidel, má k tomu svůj důvod. Tahle disciplína je o odpovědnosti argumentaci. Ne při prodeji hromosvodu ale před pojišťovnou nebo soudem.
A protože si opravdu můžeme vybrat autoritu, o kterou se chce opřít, nechme to na každém, jak se rozhodne ...
(poklona)
Jan Franěk:
ALe norma 62 305 o ESE přece mluví. V roce vyšla změna a je (prozatím) stále platná
ČSN EN 62305-3 ed. 2 ZMĚNA Z1
Hmotné škody na stavbách a ohrožení života, včetně všech alternativních ochran před
bleskem, např. jímače ESE
potřeba přečíst celé
jinak to vnímám stejně jako kolega Horský O0
(drinks) (drinks) (drinks) (drinks) (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana