Máte pro projektanta a montážní firmu hromosvodu u FVE nějaký vzkaz?
Jiří Kantner:
To obcházení vodičů jednotlivých stringů je hodně odfláknuté -asi by to chtělo svod na podpěrách a odpustit si ostré ohyby, procházející proud má tendenci vodič narovnat. Doufám, že chránička ve které jsou kabely od FVE je odolná proti UV záření a její fixace na střeše by také nebyla od věci.
Kdyby se zvolila izolovaná varianta hromosvodu, bylo by hned méně problémů. Také by mě zajímalo jak je řešeno uzemění kabelového žlabu na třetím obrázku. To že by se to odehrávalo mimo obrázek dává určitou nadějí, že to není úplně blbě.
Jiří Kantner:
Citace: František Šohajda 20.01.2026, 13:57
Chudák blesk!... (dance) (dance)
Plechová střecha a na ní našroubované držáky panelů FVE
Já myslel že jsou to bitumenové pásy, jestli je to plech tak je to jiná liga (dance)
Jan Franěk:
konstrukce panelů je uzemněna/pospojena pouze pomocí CY vodičů v provedení na foto. Tedy jednak dochází ke galvanické korozi, voda vzlíná pod izolaci vodiče a ten co to připojoval, nožem obkroužil vodič tak, že bude stačit jen málo a ulomí se. Všimněte si že oko na vodiči dal obráceně a ještě je dost veliké, že dobře nesedí pod šroubem.
Tedy nejen že provedení spojů je zoufalé, ale jedinou cestou pro potenciál blesku který se dostane na panely, jsou tyto vodiče. Kecám, po zničení panelů to půjde i po kabelech DC dolů. Ano, kousek od panelů je skříň se svodiči.
Všimněte si i použitých šroubů
Na kabelových žlabech jsem žádné pospojení neobjevil
Milan Hudec:
Jestli je tam pravotočivý závit, tak směr je OK.
Ano, je to blbě ohledně Cu a jen samořezky vrutu, o tom žádná.
Jaké je ale správné technické řešení?
Mám k dispozici pozink konstrukci, a potřebuji k této připojit CY, CYA 16, 25..........
František Šohajda:
Citace: Jiří Kantner 20.01.2026, 14:13
Já myslel že jsou to bitumenové pásy, jestli je to plech tak je to jiná liga (dance)
To není o tomto případu,ale jak píši to co vidím v mém okolí! (poklona)
Tady to není moc vidět.Co to je?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana