Co kontrolujete při revizích UPS?
Honza Kafka:
Citace: František Šohajda 14.01.2026, 08:31
Výměna a měření kapacity ACCU není předmětem revize UPS.
Měření a výměna ACCU je předmětem profilaktickýc h kontrol UPS.Tu dělají odborně vyškolení (většinou v zahraničí u výrobce) pracovníci servisu.To je další kontrola s písemným dokladem.
Výměnu nemusí dělat RT a při revizi se to od něj neočekává. Ale při nízké kapacitě vzniká riziko přehřívání a vzniku požáru. Tedy měl by asi uvést do RZ, že neprovedl kontrolu kapacity a nenese odpovědnost za rizika s tím spojená.
Skutečně si nedokážu představit, že někdo bude zasílat UPS k výrobci, aby mu vyměnil baterku (dobře, asi většina z nich to má v uživatelském návodu). Když to navrhnu zákazníkovi, bude na mě koukat jako na pitomce - od toho tam přeci má toho správce sítě. Každý výrobce přímo počítá s tím, že se baterie mění (správně za originální podle modelu UPS), ale většina UPS má i normované kapacity, napětí a fyzické rozměry baterií právě proto, aby se to dalo jednoduše vyměnit.
Některé modely a výrobci (třeba APC Back-UPS BE500G2-FR) má přímo postup v uživatelském návodu pro výměnu a dokonce i kryt uzpůsobený tak, že se uživatel ani nepřijde nikde do kontaktu s vnitřními rozvody, na výměnu nepotřebuje ani šroubovák.
Provozovatel musí mít seznam těchto profilaktickýc h kontrol písemně a podle nich postupovat.MPB P
Třeba jeden nejmenovaný obecní úřad určitě nemá provozní předpis na profilaxe zařízení, ani o tom nevede písemný záznam. Je nějaká norma, která předepisuje povinnost vedení záznamů o kontrolách a výměnách baterií?
Jak by měl RT znát stovky druhů UPS a jejich vnitřní zapojení ? (zle)
To určitě ne. Vnitřní funkčnost obvodů RT určitě studovat nebude, předpokládá se, že je funkční (podobně jako třeba jistič - netestuje se, bere se, že je OK). Ale právě proto se také ptám, co vše RT kontroluje u těch UPS, aby řekl, že zařízení je bezpečné.
------
Jak ale může opakovaně přes několik revizí projít UPS, která má 10 let nevyměněnou baterii, ze které už prasklým deformovaným krytem baterie teče elektrolyt, má zoxidované a očouzené svorky a přesto "funkční zkouškou obstála", protože minutu udrží výkyvy sítě? Unikající proud neměla, chránič nevybavoval, jen se to tak trošku víc zahřívalo...
Já když to viděl, tak jsem ji okamžitě odstavil a to na to nemám kulaté razítko, ani školení výrobce...
František Šohajda:
Citace
ale většina UPS má i normované kapacity, napětí a fyzické rozměry baterií právě proto, aby se to dalo jednoduše vyměnit.
To určitě ano, ale když se mění baterie, servis vždy nastavuje nebo koriguje proud a napětí dobíjení....a další věci.Kolikrát se stalo, že baterie byli přebíjeny a vydržely 1 rok-pak budete obviňovat RT?? (zle)
To snad nechcete po RT?? :(
Není tu řeč o mini UPS třeba ve vícezásuvkách (pes)...
František Šohajda:
Citace
Jak ale může opakovaně přes několik revizí projít UPS, která má 10 let nevyměněnou baterii
Citace
to na to nemám kulaté razítko, ani školení výrobce...
Na to nepotřebujete kulaté razítko ! Ani školení výrobce pokud za to sám budete zodpovídat a něco se stane.
Kontroly spotřebičů může dnes provádět elektrotechnik,žádný revizní technik -UPS není VTZ už od roku 2021!
Pouze stačí přezkoušení z Vyhl. 194/2022 Sb.
Honza Kafka:
Citace: František Šohajda 14.01.2026, 10:46
To určitě ano, ale když se mění baterie, servis vždy nastavuje nebo koriguje proud a napětí dobíjení....a další věci.Kolikrát se stalo, že baterie byli přebíjeny a vydržely 1 rok-pak budete obviňovat RT?? (zle)
To snad nechcete po RT?? :(
Není tu řeč o mini UPS třeba ve vícezásuvkách (pes)...
Smyslem té diskuze je to, jak může RT "přehlédnout" stav baterie, absolutně ji ignorovat a říci, že zařízení je bezpečné pro provoz? A že ho stav baterie vůbec nezajímá? Co vše musí kontrolovat, aby mohl prohlásit, že je zařízení bezpečné?
Proto se také ptám (a zatím jsem se to vlastně - krom p. Bocka - zde v diskuzi nedozvěděl), jaké konkrétně všechny testy se provádí na UPSkách.
Nabyl jste dojmu, že tu neřešíme mini-UPS? Já tedy nejsem v diskuzi vyhrazen na nějakou část upsek, mluvím o UPS obecně.
Určitě se nechci hádat nebo dělat zlou krev. :-) Jde mi skutečně o to, proč RT kašlou na baterie (a že jsem to viděl u vícero RT) a co jmenovitě vše třeba vy - nebo i další RT zde - děláte v praxi při kontrolách UPS, případně co uvedete do RZ.
(S tím, co píšete o kontrolách souhlasím, já třeba mám §7 194/2022.)
Myslím, že RT by neokecal u soudu, že vznikl požár od UPS v důsledku vadné baterie, protože nedávno uznal UPS při revizi jako bezpečnou a "o baterky mu nejde"...
Jan Yossarian:
Citace: Honza Kafka 14.01.2026, 11:32
Smyslem té diskuze je to, jak může RT "přehlédnout" stav baterie, absolutně ji ignorovat a říci, že zařízení je bezpečné pro provoz? A že ho stav baterie vůbec nezajímá? Co vše musí kontrolovat, aby mohl prohlásit, že je zařízení bezpečné?
Proto se také ptám (a zatím jsem se to vlastně - krom p. Bocka - zde v diskuzi nedozvěděl), jaké konkrétně všechny testy se provádí na UPSkách.
Proč tak agresivně?
Revizák neodpovídá za vnitřní stav baterie, ale odpovídá za to, že nepřehlédne zjevnou nebezpečnou závadu a jasně vymezí rozsah revize v zprávě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana