Co kontrolujete při revizích UPS?

(1/10) > >>

Honza Kafka:

Jaké všechny zkoušky provádíte při revizích UPS? Jen unikající proud, spojitost PE, neporušenost krytu?
A hodnotíte taky stav baterií? (SoH, SoC, stav elektrolytu...?)

Setkal jsem se s názorem RT, že stav baterií se vůbec neřeší...

Jan Bocek:
Dobrý článek je zde na elektrice před 10 léty:
https://elektrika.cz/data/clanky/postup-pri-revizi-zalozniho-zdroje-ups

Ale polopaticky, revidujeme jako každý pevně připojený spotřebič.

1. není UPS jako UPS, ale měla by mít návod k obsluze a údržbě.
2. také má mít provozní dokumentaci a součásti budou protokoly podle NV 378
3. Většina UPS má dobrý SW k diagnostice. Často je nutno nastudovat Návod
4. Je nutno připravit UPS do režimu STB a pak do OPR a sledovat hodnoty, anebo měřit
5. Pokud není Software ( obvykle UPS Tools) tak manuálně zjistit kapacitu baterie
6. Při cyklu revizí za 5 roků mají obvykle baterie pod 50% kapacity a musí se měnit
7. Mnozí provozovatele mají smluvní servis na UPS a pak je předmětem revize jen ten základ
8. Do revizi jsem ale vždy kromě el. měření, uváděl údaje s displeje a výsledek funkční zkoušky

Honza Kafka:
 (poklona)  za zajímavý článek a informace.

Já pracuji ve firmě, kde spravujeme IT pro různé zákazníky. Běžně baterie měníme preventivně po 2-3 letech, ale z praxe pozoruji, že jsou lidé, kteří baterku nevyměnili 10 a více let. O riziku požáru vůbec netuší a pokud jde na revizi RT, změří tak akorát unikající proud (pokud vůbec) a spojitost PE. Pod kryt nelezou, baterku nekontrolují vůbec.
Dokumentace se k těmto zařízením nedělají (určitě ne ajťáky),   maximálně tak návod od výrobce.
Jedinkrát po mě RT chtěl prohlášení od výrobce, a to kvůli Schuko zásuvkám.

Pokud budu mluvit o těch lepších UPSkách (třeba Cyberpower OLS1000),   mají (mohou mít) managementovou kartu a člověk dostane do ruky třeba i nějaký log z kolísání napětí, UPS provádí pravidelné testy baterií a posílá o tom emaily / logy.

Jan Franěk:
Kapacita akumulátoru mne jako RT nezajímá a tedy ji neměřím. Za mne je to provozní záležitost a ne bezpečnostní. Nicméně součástí revize ji i kontrola funkčnosti, tak pokud mi to je umožněno během činnosti, tak provedu test funkčnosti - jak dlouho UPS vydrží při provozu na baterii. Pokud s tím má provozovatel problém (jako většinou) napíšu do poznámek že test neproběhl a je to jen na provozovateli. Pokud proběhne, tak napíšu čas a když je v provozních podmínkách (místní předpis) určen čas minimálního náhradního chodu, tak i výsledek jestli vyhovuje, nebo ne.

František Šohajda:
Výměna a měření kapacity ACCU není předmětem revize UPS.
Měření a výměna ACCU je předmětem profilaktickýc h kontrol UPS.Tu dělají odborně vyškolení (většinou v zahraničí u výrobce) pracovníci servisu.To je další kontrola s písemným dokladem.
Provozovatel musí mít seznam těchto profilaktickýc h kontrol písemně a podle nich postupovat.MPB P
Jak by měl RT znát stovky druhů UPS a jejich vnitřní zapojení ? (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana