Může být na jednom okruhu pevně připojený spotřebič s ochranou v síti TT i TN?
Petr Matuška:
To je pravda. Mít na jednom místě síť TN i TT je nebezpečné.
Ale já jsem otázku pochopil ve smyslu: Je možné kombinovat spotřebiče určené pro TN a TT?
A odpovídám: Ano, pokud se dodrží pravidla.
Teď mě došlo, že se nutně předpokládá uzemněný bod rozdělení vodiče PEN na N a PE někde před přívodem L a N na mém obrázku.
Václav Třetí:
Z dotazu kol. Schwarze jsem pochopil, že na stejném vedení jsou dva spotřebiče, jeden by měl být zapojen TN-C-S a druhý TT, jsou ovšem umístěny ve větší vzdálenosti od sebe, takže nehrozí jejich přemostění a spojení PE jednoho a uzemnění druhého.
Radim Strycharski:
Citace: Václav Třetí 11.09.2025, 18:31
Z dotazu kol. Schwarze jsem pochopil, že na stejném vedení jsou dva spotřebiče, jeden by měl být zapojen TN-C-S a druhý TT, jsou ovšem umístěny ve větší vzdálenosti od sebe, takže nehrozí jejich přemostění a spojení PE jednoho a uzemnění druhého.
Jenomže je tady právě ten článek 411.5.1: "Všechny neživé části chráněné společně stejným ochranným přístrojem musí být spojeny ochrannými vodiči se zemničem, který je pro všechny tyto neživé části společný."
Nepíše se tu nic o částech současně přístupných dotyku, takže to platí univerzálně pro jakkoli situované neživé části. Prakticky je zde nařízeno, že nelze použít pro jednotlivé neživé části individuální nebo skupinové zemniče, ale jen společné uzemnění. Přitom pro síť IT je dovoleno dle libosti použít uzemnění individuální, skupinové nebo společné. Proč má síť TT takové omezení?
Citace: Václav Třetí 11.09.2025, 15:46
Na tuto kombinaci sítí již pamatovala ČSN 34 10 10 a zakazovala ji. Z jednoduchého důvodu - může vzniknout rozdílný potenciál mezi PE (tehdá ještě hlavně PEN) sítě TN a uzemnění v síti TT. Přemostění PE a samostatného uzemnění lidským tělem může vést k smrtelnému úrazu
Jmenovalo se to nedovolená kombinace ochran, která byla vázaná na zónu hlavního pospojování a přeneslo se to ještě do první edice 4-41, ale celé to zkrachovalo na problematické definici zóny hlavního pospojování. Můžete na příkladu nastínit tu nebezpečnou situaci?
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 11.09.2025, 15:46
Na tuto kombinaci sítí již pamatovala ČSN 34 10 10 a zakazovala ji. Z jednoduchého důvodu - může vzniknout rozdílný potenciál mezi PE (tehdá ještě hlavně PEN) sítě TN a uzemnění v síti TT. Přemostění PE a samostatného uzemnění lidským tělem může vést k smrtelnému úrazu
Jenže tento případ nastává "běžně", "chlap drží spotřebič I v TN a je ve styku s uzeměnou konstrukcí.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 11.09.2025, 12:22
Začal bych pátráním po smyslu toho článku o společné uzemňovací soustavě. Mně to žádný smysl nedává.
Jsou dvě zemtyče se vzdáleností 2m od sebe společná, nebo nespolečná soustava?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana