Může být na jednom okruhu pevně připojený spotřebič s ochranou v síti TT i TN?
Jiří Schwarz:
Jsou situace, kdy nechceme nebo nemůžeme k pevně připojenému spotřebiči přivést PE vodič sítě.
Takže použijeme nějaké uzemnění, zapojíme to jako TT síť a použijeme u okruhu proudový chránič.
Už mám trochu problém s tím, že podle normy (...4-41) co je jedním ochranným přístrojem, má mít neživé části spojené na jednu zemnicí soustavu. Co když jsou to 2 zařízení vzdálená desítky nebo stovky metrů. Musí to být spojené?
A co když vznikne potřeba na ten okruh připojit něco, co by bylo zapojeno jako s ochranou v síti TN. Jak moc to je nebo není špatně?
Petr Matuška:
Citace: Jiří Schwarz 10.09.2025, 10:20
Už mám trochu problém s tím, že podle normy (...4-41) co je jedním ochranným přístrojem, má mít neživé části spojené na jednu zemnicí soustavu. Co když jsou to 2 zařízení vzdálená desítky nebo stovky metrů. Musí to být spojené?
řešení je použít pro každé takové zařízení vlastní přívod, chránič a zemnič, viz 411.5.1, druhá věta. Nebavíme se o selektivitě kaskády chráničů
Citace: Jiří Schwarz 10.09.2025, 10:20
A co když vznikne potřeba na ten okruh připojit něco, co by bylo zapojeno jako s ochranou v síti TN. Jak moc to je nebo není špatně?
Předpokládám, že spotřebiče s třížilovým přívodem se chovají stejně v síti TN-C-S i v síti TT, viz obrázek
Radim Strycharski:
Začal bych pátráním po smyslu toho článku o společné uzemňovací soustavě. Mně to žádný smysl nedává.
Petr Matuška:
411.3.1.1
neživé části, které jsou současně přístupné dotyku, musí být spojeny se stejnou uzemňovací soustavou
Tj. pokud jsou ty spotřebiče dál jak 3m od sebe, mohou být uzemněné samostatně
411.4.2, 411.5.1
Nulový nebo střední bod napájecí sítě musí být uzemněn
411.4.5
V sítích TN mohou být pro ochranu při poruše .. použity .. proudové chrániče
411.5.2
Obecně se v sítích TT musí pro ochranu při poruše používat proudové chrániče (RCD)
Já obecně v používání stejného spotřebiče v síti TN-C-S a v síti TT problém nevidím
Uvidíme, co k tomu napíšou pánové Bocek a Kurka a spol.
Václav Třetí:
Na tuto kombinaci sítí již pamatovala ČSN 34 10 10 a zakazovala ji. Z jednoduchého důvodu - může vzniknout rozdílný potenciál mezi PE (tehdá ještě hlavně PEN) sítě TN a uzemnění v síti TT. Přemostění PE a samostatného uzemnění lidským tělem může vést k smrtelnému úrazu
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana