Jak vytvořit dokumentaci a výrobní štítek pro částečně rekonstruovaný rozvaděč ?

<< < (2/5) > >>

Jan Franěk:
Neexistuje nic jako částečně rekonstruovaný rozvaděč. Kdo změnu ve stávajícím výrobku provede, stává se automaticky novým výrobcem rozvaděče, protože zásadně změní jeho vlastnosti. Jak to provede, je pouze na něm. To znamená že k rozvaděči ve finále dodá i veškerou dokumentaci jako k výrobku, včetně výrobního štítku a prohlášení o shodě.

Velmi nestandardní mi příjde že kuchyň projde rekonstrukcí, ale rozvaděč se v projektu neřeší. To vnímám jako velmi špatné až divné. Něco v tom asi bude. Ale všechno má nějaké řešení.

Stávající okruhy takový problém nebudou a RT by s tím neměl mít problém, pokud bude mít k dispozici kompletní dokumentaci a všechny další potřebné podklady.
A samozřejmě pokud na těch původních okruzích vyjdou všechna měření. Předběžná měření by měl provést co nejdříve, aby se na některém z nich nezjistil problém až bude vše hotovo a vymalováno. To by byl teprve průser.

Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk  14.08.2025, 19:15

Neexistuje nic jako částečně rekonstruovaný rozvaděč. Kdo změnu ve stávajícím výrobku provede, stává se automaticky novým výrobcem rozvaděče, protože zásadně změní jeho vlastnosti. Jak to provede, je pouze na něm. To znamená že k rozvaděči ve finále dodá i veškerou dokumentaci jako k výrobku, včetně výrobního štítku a prohlášení o shodě.

Jen zarámovat a vytesat do kamene.
A navíc to není nic nového, protože to doporučuje již Bible každého elektrotechnik a
a to ČSN 33 1500.  Byli to moudři elektrotechnic i, kteří do této ČSN vložili "desatero".
A my jej porušujeme a ptáme se, jak z toho ven.

Mnozí elektrotechnic i se mne občas ptají, co je to, to prohlášení o shodě? A když k tomu
nepodepsanému papíru vyžaduji ještě dokumentaci skutečného stavu se jménem a adresou tvůrce....obča s jsem to nahrával, když mne posílali do pí.. přesto vyžadují alespoň jednopólové schéma zapojení hlavních obvodů. Vždyť každý elektrikář se učil v předmětu technické kreslení kreslit elektrotechnic ká schémata zapojení.

Dominik Ludvík:
 (poklona)  vám všem za přínosné rady a informace. Bohužel situace je jaká je a mě nezbývá než se z ní nějak vymotat. Mnozí tu situaci asi znají, škola, navíc soukromá, tlačila na finance, někdo vypracoval cenovku někdo jiný ji schválil, já se k tomu dostal jako slepý k houslím a teď přemýšlím jak se z toho vlastně správně vymotat.
Schéma zapojení samozřejmě nakreslím. Původní okruhy měřením vyjdou, co jsem mohl to jsem zkontroloval a změřil (izolační stavy, impedanci...),  jen jsou prostě v TN-C, žádný ale nezasahuje do rekonstruovaný ch prostor.

Citace: Jan Bocek  14.08.2025, 15:59

Vyžaduje to "analyzu rizika" pro rekonstruovano u kuchyň napájenou ze starého rozvaděče v TN-C.

Moc mi není jasné proč by byl problém to, že se jedná o původní TN-C  rozvaděč, neboť to "Původní" se v rekonstruované části týká "pouze" přívodu. rozvaděč je původní oceloplech z roku 96 bez zadního krytování, krycí část přístrojů je plastová.

Přiznávám se bez mučení, že tuto situaci, řeším poprvé. Žádná dokumentace se prostě nenašla (byť mi bylo tvrzeno, že vším disponují),  a já nevím jak to udělat tak aby to prostě bylo správně. Výměna rozvaděče, pokud to není zcela nevyhnutelné, úplně nepřipadá v úvahu, byť souhlasím s tím ,že by to bylo lepší řešení, bohužel by to neřešilo původní okruhy které musí zůstat.

Citace: Jan Bocek  14.08.2025, 15:59

Tu jistotu jste dostal od RT, anebo je to vaše vlastní zkušenost jako správce objektu, anebo jako statutář? Vyžaduje to "analyzu rizika" pro rekonstruovano u kuchyň napájenou ze starého rozvaděče v TN-C.

Já, z pozice elektrikáře, chtěl jsem tím říct, že všechny nové věci budou tak jak mají být jen prostě ve staré bedně.

Byl by případně někdo ochoten se byť za úplatu podělit o vzory toho co  by pro tento případ bylo potřeba vypracovat ? Dokumenty, které mohu vypracovat já coby montér a tedy výrobce rozvaděče a případně RT.

Snažil jsem se na tohle téma najít více informací zde na fóru i na internetu ale nepochodil jsem, myslím, že by to mohlo zajímat více lidí a o to více, si vážím Vašeho času. Také bych se rád dozvěděl a naučil další věci. Existují třeba kurzy, kde se řeší všechna tahle úředničina, nebo kde  vlastně se tyhle věci dozvědět a naučit správně ?

Milan Hudec:
Osobně jsem nepochopil v jakém ohledu bude nová bouda bezpečnější.
Ona bude spíše bezpečná méně, stejně tak ztratí na kvalitě (prachy za možné kvalitní komponenty se rozprostřou do lejster a zednických prací, bouda bude určitě menší, tj.hůře chladitelná atd.....
Legislativně ovšem jinou možnost nemáte, nežli ji vyměnit.
V praxi pak často slyším od elektrikářů jakousi omluvu zákazniku ve smyslu "je mě líto, nějakej čur..k to takhle vymyslel, takže musime boudu vyměnit".

Jirka Culek:
Problém bude obsáhlejší nejde pouze o rozvaděč. Z toho co píšete usuzuji že byl vypracován projekt pouze na rekonstrukci kuchyně (Projektant se bude bránit že dostal zadání naprojektovat pouze tento prostor).  Vzhledem k tomu že rozvaděč není v prostoru rekonstrukce nikdo neřešil prostor kde vy provádíte novou instalaci rozvaděč, kabelové trasy. Podle čeho v těchto místech realizujete? Kdo určil že ta kabeláž a ten rozvaděč tam tak jak montujete může být? Jak bude RT provádět revizi bez PD na prostory kde je instalována nová instalace. Bez nového protokolu o určení vnějších vlivů to také nepůjde. Co když tam mají být použity kabely nešířící plamen a musí vykazovat omezený vývin kouře? Píšete že byl doplněn Central a Total stop, to znamená že přibyli nějaká PBZ? Jak jsou napájeny a odkud? Nový rozvaděč v požárním krytu?
Vychází mi z toho dvě možnosti:
1) Byl jste objednán na realizaci instalace. V tomto případě vám objednatel neposkytl potřebné dokumenty k provádění a je třeba na to upozornit. (Samozřejmě upozorňovat již po zahájení/před dokončením je těžké a člověk tak uznává že udělal chybu)
2) Byl jste objednán na realizaci včetně vytvoření prováděcí dokumentace. V tomto případě jste nejen chyboval ale je na vás aby jste začal vše řešit tak jak je třeba.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana