Jak vytvořit dokumentaci a výrobní štítek pro částečně rekonstruovaný rozvaděč ?

<< < (3/5) > >>

Jan Bocek:
Citace: Jirka Culek  15.08.2025, 08:59

Problém bude obsáhlejší nejde pouze o rozvaděč.

2) Byl jste objednán na realizaci včetně vytvoření prováděcí dokumentace. V tomto případě jste nejen chyboval ale je na vás aby jste začal vše řešit tak jak je třeba.

Citace: Dominik Ludvík  14.08.2025, 22:52

Schéma zapojení samozřejmě nakreslím. Původní okruhy měřením vyjdou, co jsem mohl to jsem zkontroloval a změřil (izolační stavy, impedanci...),   jen jsou prostě v TN-C, žádný ale nezasahuje do rekonstruovaný ch prostor.

Já, z pozice elektrikáře, chtěl jsem tím říct, že všechny nové věci budou tak jak mají být jen prostě ve staré bedně.

Tak předně vy jste dodávající firma a musíte odběrateli předložit
Certifikát bezpečností elektrického zařízení
v souladu s ustanovením §4 odst.1 NV 378/2001 Sb

Zatím jsem to pracovně nazval "analýzou rizika",  jenže "ten problém  je obsáhlejší",  protože je nutno doložit:

1. průvodní dokumentaci skutečného stavu
2. záznamy o kontrole bezpečnosti EZ
3. návod k použití a k údržbě
4. prohlášení o shodě
5. výchozí revizní zprávu elektro

První čtyři body předkládá zhotovitel a RT je kontroluje, zdá tomu tak je. V protokolu o měření hledám měření napájecího zdroje a skutečně naměřené napětí v L1,2,3. Dále hledám naměřené zkratové proudy v označených místech a zkratovou impedanci a vypínací odolnost prvků. Dále to jsou unikající zemní proudy vodiči PE včetně naměřených hodnot do 10 mA. A dále ochranné obvody v bodech pospojování, neboli přechodové obvdy ve vyznačených místech a naměřené hodnoty. A naposledy ochranné zařízení Zs smyčky v bodech měření a doba odpojení.

A v závěru tohoto protoku o měření a kontrole bezpečnosti provozu před uvedením do provozu potvrdíte svým podpisem jako statutář firmy s oprávněním, že je EZ bezpečné. A také v závěru navrhnete následnou kontrolu.

Většina dodavatelů si myslí, že to je práce revizního technika.
Opak je pravdou, protože dodavatel musí tyto náležitosti předložit reviznímu technikovi.
A je možné, že se na závěrečném Certifikátu oba podepíši.

P.S. Rozvaděč je jen zrcadlem celé elektro instalace. A musí být srozumitelný i pro uživatele a také pro servis. Kéž by tomu tak bylo. Přejí GL

Jan Franěk:
Citace: Dominik Ludvík  14.08.2025, 22:52

(Moc mi není jasné proč by byl problém to, že se jedná o původní TN-C  rozvaděč, neboť to "Původní" se v rekonstruované části týká "pouze" přívodu. rozvaděč je původní oceloplech z roku 96 bez zadního krytování, krycí část přístrojů je plastová.

Zkuste se podívat třeba sem. Tady jsem tento "problém" trochu popisoval někdy v loňském roce. Nyní mám k dispozici i stanovisko MPSV, které jasně deklarovalo že "oprava" rozvaděče tímto způsobem je špatná z pohledu platné legislativy. Tedy je nutné postupovat jak jsme zde s kolegy už popisovali.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3292648894371093&set=a.1412036272432374

JInak mnoho výrobců provádí pravidelná školení, kde vás naučí jak postupovat při výrobě rozvaděčů a vybaví vás i potřebnými podklady či sw. Teď jsou prázdniny, ale "za pár dní" se kolotoč školení opět roztočí. Hledejte na stránkách výrobců a školících agentur

Jinak můžete začít studovat ČSN EN  61 439-1 (všeobecná ustanovení) a ČSN EN 61 439-3  (rozvaděče pro laickou obsluhu DBO) v platných edicích

https://www..../elektroinstalace/postup-pri-vyrobe-rozvadecu-provozovanych-laiky-dle-platne-legislativy

Dominik Ludvík:
Chápu uváděné důvody, co ale nechápu je to, jak situaci vyřešit. Vyměním rozvaděč zůstanou mi původní okruhy v TN-C - tedy tohle není řešení rptoože podle dnešních předpisů TN-C okruhy udělat přeci nemohu. Postavím solo rozvaděč pro rekonstruovano u část.  Tím vyřešíš novém okruhy ale tento další rpzvádě musím někde připojit a jediná mžnost je tento starý rozvaděč do kterého tím pádem musím přidat další vývod a tím se dostávám do naprosto stejné situace.
Paradoxně prostě menší instalovaný příkon, lepší bezpečnost a stejně je toto problém. Jak tedy lze správně vyřešit ČÁSTEČNOU rekonstrukci elektroinstala ce když ne ČÁSTEČNOU rekonstrukcí rozvaděče ?
Citace: Milan Hudec  15.08.2025, 07:44

Osobně jsem nepochopil v jakém ohledu bude nová bouda bezpečnější.
Ona bude spíše bezpečná méně, stejně tak ztratí na kvalitě (prachy za možné kvalitní komponenty se rozprostřou do lejster a zednických prací, bouda bude určitě menší, tj.hůře chladitelná atd.....

V praxi pak často slyším od elektrikářů jakousi omluvu zákazniku ve smyslu "je mě líto, nějakej čur..k to takhle vymyslel, takže musime boudu vyměnit".

S tímhle se zcela ztotožňuji :( a ta hláška je dobrá tu si budu pamatovat :)

Citace: Jirka Culek  15.08.2025, 08:59

Central a Total stop, to znamená že přibyli nějaká PBZ? Jak jsou napájeny a odkud? Nový rozvaděč v požárním krytu?

Zde se dostáváme k tolik oblíbenému slovíčkaření. Ne, žádné PBZ nepřibylo, použíl jsem tato označení pro ovládače nouzového vypnutí - Částečného - Spotřebičů v kuchyni umístěného u vstupu tedy CENTRAL STOP ... a ÚPLNÉHO umístěného na rozvaděči tedy TOTALSTOP...
Nejsem si jistý zda pro používání těchto pojmů  (přinejmenším TOTAL STOP) je nutné aby v instalaci nějaká PBZ vůbec byla, byť norma tato PBZ zmiňuje

Jak už víme, celé tohle řešení je špatně. Přesto k ostatním dotazům. Kabelová trasa je použita původní, původní kabeláž se odstranila a na její místo umístila nová. Veškeré rozvody jsou provedeny pod omítkou. rozvaděč je přesně 3m daleko od rekontruovanéh o prostoru. a to ve vstupní chodbě. Tato chodba však není chráněnou únikovou cestou

Jan Bocek:
Citace: Dominik Ludvík  15.08.2025, 22:44

Chápu uváděné důvody, co ale nechápu je to, jak situaci vyřešit.

Problémy je nutno řešit a ne je vytvářet.
Dostal jste se do časové pastě, prázdniny za chvíli končí a kuchyň musí být v provozu.

Pro strojní zařízení používám následiující formulaci pro závěrečný protokol:

Tak předně vy jste dodávající firma a musíte odběrateli předložit
Certifikát bezpečností elektrického zařízení
v souladu s ustanovením §4 odst.1 NV 378/2001 Sb

Pro školu budete muset použit formulaci v souladu se Z250/21 a NV 190/22
ale ty body záznamu o kontrole bezpečnosti budou podobné.

Prostě dokážte, že to zařízení po opravě ( po částečné rekonstrukci kuchyně)
je naprosto bezpečné.

A to, co nevyhovuje součastné legislativě, na to upozorněte pro další generálné opravu EZ.

Problém, který trochu vidím jako RT

1. přesto, že dokumentace, to je jednopólová schemata zapojení budou perfektní
2. nemohu se vyznat ve výzbroji rozvaděče
    - hledám bod rozdělení PEN-N--PE pro kuchyň
    - označení všech prvků podle dokumentace
    - označení všech vodičů
    - další N1 v případě sdruženého proudového chrániče
    - popisky na krytech rozvaděčů a příslušnost jističe k obvodům
3. Prostě rozvaděč pochopitelný pro obsluhu a hlavně i pro údržbu Z foto tomu zatím tak není.

4. Pokud jsou bezpečnostní pravidla v naprostém pořádku a deklarovaná legislativní pravidla na vodě, budu považovat EZ před uvedením do provozu za provizorní s pravidelnými kontrolami v termínech každého kvartálu. Zatáhl bych do toho statutaře, když již takto nekvalifikovan ě zadáli rekonstrukci elektriky. Právě analyza rizika by měla odpovědět na závažnost porušení legislativy.
Možná, že se vám podaří dokázat, že porušení legislativy je zanedbatelné, viz dobrá "hlaška" kolegy Milana Hudce.

Problém šlo řešit novým rozvaděčem pro kuchyń a ne osazovat prvky do starého rozvaděče. Ten problém na řešení v této situaci je spíše pro právníky, než na elektrotechnik y. Ale má řešení.  

Kamil Novák:
Já bych tu situaci rozdělil minimálně na 2 části.
1) rozvaděč
Citace: Dominik Ludvík  12.08.2025, 23:20

V objektu je rozvaděč který je určen pouze pro kuchyň a přidružené pomocné místnosti. V těchto místnostech však rekonstrukce neproběhla. Původní rozvaděč je z roku 1996 a všechny vývody jsou v TN-C v mědi. Při rekonstrukci se zrušila část původní instalace v rekonstruovaný ch prostorech a připravila nová a do rozvaděče se osadili Jističo-chrániče a chrániče + jističe pro 3F obvody a také doplněno o central stop a total stop.  

Samozřejmě by bylo bývalo nejlepší osadit rozvaděč nový, ale za současného stavu bych použil aplikaci www.navrh-rozvadece.cz   Tím získáte potřebnou dokumentaci.  (norm)

2) staré vývody :
Citace: Dominik Ludvík  12.08.2025, 23:20

... rozvaděč bude z pohledu norem plně vyhovat všem aktuálně platným normám vyjma asi 12 okruhů jež jsou stále v TN-C.
Předpokládám, že zůstal i původní hlavní přívod rozvaděče a že je také TN-C.
Pak nevidím problém v tom, aby i část stávajících (nerekonstruova ných) vývodů byla TN-C. Ty bych doporučoval prostorově oddělit od nových vývodů a třeba i opatřit nějakým upozorněním.
Tak, jak se např. v rozvaděčích ve zdravotnictví separují vývody MDO, DO a VDO.
Jedná se o různé soustavy (TN a IT) a není s tím problém.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana