Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Miroš Jan:
Miro O0 O0 O0
Jan Bocek:
Citace: Miroslav Minařík 17.07.2025, 11:40
Honzo,
odpovím a doplním ...
S určitou nadsázkou ...
... bych napsal, že když se chce investor podílet na "instalaci elektroinstala ce" a není alespoň osoba znalá, proč ne? Za příplatek! I zážitek na horské dráze něco stojí.
Citace: Miroslav Revús 20.07.2025, 14:50
Ako tu už bolo spomenuté, dobrý odborník nie je lacný a preto pracuje tam, kde odborníka
To občianska výstavba nie je.
A preto aj ja pracujem v priemysle a v energetickej výstavbe. Svoje vedomosti si cením vysoko aj na peniaze a za najnižšiu cenu robiť nemienim.
Malý příběh i zkušenost.
ad.1 Oba Miroslavové svým příspěvkem mne přinutili se hluboce zamyslet nad některými skutečnostmi. Společným jmenovatelem je cena dobrého odborníka.
ad.2 Setkal jsem se s dobrým odborníkem v oblasti občanské výstavby. Jeho dokumentace i revizní zprávy byly nadprůměrné. Přesto mne požádal a placené konzultace v oblasti legislativy. Narodil se zrovna Z250 a již také NV 190 a 194. Nabídl mi cenu za konzultace lepší, než bere kvalitní zedník v Rakousku. Byla to výzva....při konzultacích se narodila poptávka na asistenci při revizích střední průmyslové firmy. Učil se velice dobře a u třetí firmy jsem již jen kontroloval jeho činnost a byly to jeho revizní zprávy. A spolupráci jsme završili Školou měření na přístrojích pro revizní činnost". Kvalitní zedník v OE bere dnes ( při fušce) na hodinu 33 euro.
Firma učtuje minimálně 60 euro.
ad.3 Je vhodné pro dobrého odborníka pracovat tam, kde firma " ho vedia a chcú zaplatiť".
Ale podmínkou je být "dobrým odborníkem". Co to ale je, tak zde dávněji probíhala ankéta.... a mnoho emeritních elektrotechnik u se vyjadřilo.
Jan Yossarian:
Velice výživné vlákno a poučné, ovšem bastlíř nečte nic, návody možná, normy určitě ne a vůbec nerad čte. nejraději si na vše přijde sám. Než by se zeptal výrobce nebo přečetl návod k použití, raději se bude ptát v diskusí nebo hospodě. Takže veškerá snaha o vysvětlení sice chvályhodná ale marná. Ale to je moje zkušenost. Kdy tak poslouchám hloučky bastlířů, tak revizák je prudič a norma zbytečnost možná k tomu aby to vytahovalo peníze z lidí. Tedy závěr bude, když by bastlíř dodržoval správný postup, není bastlířem a nebaví ho to.
Zdeněk Dančák:
Možná by pomohlo, aby legislativa dala alespoň některým odborníkům u vyhrazeného technického zařízení více pravomocí, tak, aby mohli uplatňovat více svou odbornost, více posuzovat skutečný stav a nemuseli se tolik bát, že nenaplní nějaký formální znak - jinak bastlířů bude přibývat a nikomu to nepomůže. Přece domovní instalace/rekonstrukce, kde se bastlíří nejvíce angažují, nejsou žádná extra věda, tak proč vytvářet legislativně nepřekonatelné formální bariéry - zbytečně je elektrikář jednou nohou v kriminále nebo obyvatel domu jednou nohou v hrobě.
Umí z vás někdo bez bourání zmodernizovat starý plechový domovní rozvaděč, který je osazen šroubovacími pojistkami, do kterého jsou všechny obvody AL dvouvodičové, ale taženy v husích krcích? Technicky to je možné, bezpečnost lze výrazně zvýšit, ale naprostá většina to odmítne s odůvodněním, že to není legislativně možné. Pak se nedivte, že lidé bastlí, využívají elektrozedníky nebo elektrikáře, kteří tu fušku udělají neodborně, jak si laik přeje - často se jedna o postupné rekonstrukce, kde radikální řešení není možné a nejde o cenu.
Ponechat si 2vodičové AL zásuvkové rozvody je dle mého názoru mnohem nebezpečnější stav, jak plechová skříň bez štítku ale provedena jako TN-S v mědi, s chráničema v aktuální standardu krytí. Přesto legislativa hodnotí udržování zastaralé 2vodičové soustavy jako schůdné řešení, na rozdíl od novodobého "bastlu bez štítku".
Jan Franěk:
Nemohu souhlasit. Ano, i ten plecháč se nechá provést velmi bezpečně a kvalitně, to nemohu a ani nechci zpochybňovat. Problém je samozřejmě v legislativě a v podstatě to vnímám že je to dobře. I ten "papír" je ve finále velmi důležitý, obzvláště pokud je potřeba něco řešit s pojišťovnou nebo u soudu. Nevidím prostě rozdíl mezi bastlenou instalací, nebo rozvaděčem, bez ohledu na to jestli to prováděla laik, nebo odborná firma.
Kamarád (neelektrikář) nyní dělá ve firmě, která má problém s padáním jističů na světlech a zásuvkách. Instalaci a rozvaděč provádí kde kdo, bez ohledu na to jestli má k činnosti nějaké oprávnění. Jediným kritériem je tam cena. Tento e-shop má šéfa co jezdí v autě za cca 9 miliónů, ale podmínky ve skladu jsou otřesné. Lidé co se tam v instalaci hrabou nectí vůbec nic a nikoho to nezajímá, pokud svítí světlo a fungují zásuvky. Rozvaděč vybaven čtyřmi výrobci a zapojení je nepřehledná zoufalost s mnoha chybami. Vlastně se o rozvaděč nejedná, protože nesplňuje v podstatě nic z legislativního minima a to nepíšu o normách. Podle dostupných informací se jedná o třetí eshop toho majitele. Vždy když došlo na nějaký problém, v jednom případě návštěva úředníka s výsledkem = pokuta jak hrom, tak firma skončí (krachuje) bez uhrazení pokuty, založí se jiná a jede se vesele dál pod novým názvem.
Problémů je tam nepočítaně a nemá smysl zde vypisovat všechno. TO by bylo na velmi dlouhý seriál o tom, jak se to nemá dělat. Práce bastlířů přímo ukázková. ALe nedivým se ža na tom díle není třeba výrobní štítek. Také bych nechtěl aby se moje jméno vyskytovalo na něčem podobném o:-) (drinks) (dance) (norm) (poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana