Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Jan Bocek:
Pokračování:
Ono se řekne umístění krabiček pod vypínače a zásuvky a jejich volba, ale i vedení kabeláže, aby byly dodržené ohyby a nepřekážely jiným instalacím. Vypracování jednopolového schéma elektrické instalace a rozmístění prvků vyžaduje také praxí. Z rozvaděče mají obvykle bastlíři strach a respekt...oddě lení měření elektrické energie, tam obvykle nevědí že existují nějaké PP. Obvykle bastliři využívají nevhodné kabely, at již v počtu vodičů a jejich značení....a popis o chybách v elektrických instalacích by šlo sepsat celý sborník. Vzpomínám na dobu 70 let, kdy jsem začal stavet svůj první dům, koupil jsem si knihu Chyby při stavbě rodinných domů svépomocí. Již tehdy byly rady, jak provádět zateplování domů.....možná existuje kniha Chyby při elektrické instalaci RD. Ale vím a v knihovně mám veškerou literaturu pro Montáže elektrické instalace v RD. Je stále co sledovat a přicházejí nové materiály i technologie. Kdo chvíli stál, již stojí opodál....to platí pro odborné elektrikáře.
Pro bastlíře platí: elektrickou instalaci v RD uchopit a pochopit. Uchopit znamená býti asistentem a učněm u zkušeného montéra, kde vysekám a zasadrují desítky krabic a vše se naučím. A musím i hodně nastudovat literaturu i normy, abych pochopil.
Na závěr mne napadá otázka, zdá bych si vzal na praxi takového "bastlíře" při instalaci elektro RD? Jaká bude Vaše odpověď?
No, Jiří Kantner to napsal vystižněji. Měl bych ty svoje bláboly raději smazat. Ale v podstatě mluvíme o stejném problému.
Citace: Jiří Kantner 17.07.2025, 08:26
Kutilské instalace byly jsou a budou a jejich kvalita bude velmi kolísat. Komu to vadí? Žít a nechat žít...
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek 17.07.2025, 09:04
zda bych si vzal na praxi takového "bastlíře" při instalaci elektro RD? Jaká bude Vaše odpověď?
Honzo,
odpovím a doplním ...
Vzít si pod křídla bastlíře je v praxi často náročnější, než učně nebo studenta toho oboru. Ale v obou případech je to "stáž", kde ty někoho učíš a předáváš mu své zkušenosti a znalosti. Proč bys to dělal? V zahraničí se za stáž platí tobě! Dávat nádeníkovi (člověk pobírající mzdu denně, na den) musíš vše vysvětlit a kontrolovat. Někdy to výhodné může být (když kope studnu). Častá domněnka je, že investor jednoduchými úkony cenu za dílo sníží. Ono, to bývá spíš naopak. A to bychom mohli pokračovat další pomýlenou, že si myslí, že si koupí sami ... ale to už bych to tu rozpliznul až moc.
Mí blízcí přátelé ví, proč si na všechnu práci někoho zvu i když bych si to rád udělal sám. A když tak koukám na třeba na Honzu Fraňka, jak se potkává znalost, přehled problematiky se zručností, tak je to pohled jako na scénu nějakého "vědecko-fantastického" filmu. Tiše zírám v úžasu.
Pokud to mám pro vysvětlení srovnat s alternativou, kdy by se na té práci měl podílet další člověk, už to je zpoždění. A pokud by šlo o "nádeníka - investora", tak je to už spíš opruz, než nějaká úspora. Proto se nesnažím do procesu zasahovat pokud možno vůbec.
S určitou nadsázkou ...
... bych napsal, že když se chce investor podílet na "instalaci elektroinstala ce" a není alespoň osoba znalá, proč ne? Za příplatek! I zážitek na horské dráze něco stojí.
Milan Hudec:
Pokud si vezmu trebas Honzu Fraňka coby etalon kvality (a to zaslouženě), tak bude dílo mnoha dalších vypadat jak od bastlíře, přitom ony instalace budou vlastně v pořádku (taková ta středni třída, nenadchne/neurazí).
Bastlíř tedy nutně neroste sám od sebe, ale je uměle tvořen Honzy.
Honzo omlouvám se, že jsem tě použil coby berličku pro moji myslenku. (drinks)
Snažím se pochopit z pohledu špičkových sprinterů i pajdy, co nedají stovku pod deset (sekund).
Miroslav Revús:
Ako tu už bolo spomenuté, dobrý odborník nie je lacný a preto pracuje tam, kde ho vedia a chcú zaplatiť
To občianska výstavba nie je.
A preto aj ja pracujem v priemysle a v energetickej výstavbe. Svoje vedomosti si cením vysoko aj na peniaze a za najnižšiu cenu robiť nemienim.
Pavel Horský:
Citace: Miroslav Revús 20.07.2025, 14:50
Ako tu už bolo spomenuté, dobrý odborník nie je lacný a preto pracuje tam, kde ho vedia a chcú zaplatiť
To občianska výstavba nie je.
A preto aj ja pracujem v priemysle a v energetickej výstavbe. Svoje vedomosti si cením vysoko aj na peniaze a za najnižšiu cenu robiť nemienim.
Krásně napsané (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana