Jak bastlit bezpečně a odpovědně?

(1/19) > >>

Jan Šus.:
A proto jsem si dělal elektroinstala ci v RD celou sám, kromě rozvaděčů i když nemám elektrotechick é vzdělání, jen na VŠ jsme měli jeden semestr elektrotechnik u. Ale dřív jsme jako brigádník na pár stavbách něco udělal ještě za totality. I když mě tady zá mé laické názory odsuzujete, i když jsou praktické a mé příspěvky někdy mažete, když to napíšu tak jak se to dělá!

Jaromír Táborský:
Citace: Jan Šus.  14.07.2025, 08:19

A proto jsem si dělal elektroinstala ci v RD celou sám, kromě rozvaděčů i když nemám elektrotechick é vzdělání,

Tak toto je ukázkové!  (zle)

jen na VŠ jsme měli jeden semestr elektrotechnik u. Ale dřív jsme jako brigádník na pár stavbách něco udělal ještě za totality.

Můj bratr je strojář a s delší praxí na el. zař při instalacích se mnou a neodvážil by se. A když tak koukám, tak si každý potvrzuje praxi jak se mu líbí.

I když mě tady zá mé laické názory odsuzujete, i když jsou praktické a mé příspěvky někdy mažete, když to napíšu tak jak se to dělá!

Doufám, že se tento příspěvek dostane Vaší rodině. Takové krásné přiznání toho, že nemáte absolutně žádnou odpovědnost a sebekritiku. Jsem moderátorem fóra o jiné průmyslové oblasti a vás bych nemazal ale rovnou Banoval. Myslím, že nejen já ale i ostatní očekávají, že se zde píše o tom jak to má být správně bezpečné. A když jsem lezou podobní kutilové tak hledají jak to ojebat a k tomu pootřebují takové hrdiny jako jste Vy. Elektrikáři a revizáci jsou póvl, který to dělá složitý aby měli na čem vydělávát a normy jsou k tomu aby se obcházely.

Ale máte štěstí, že tady asi nad Vámi drží někdo ochrannou ruku.

Jan Šus.:
Pane Táborský, přesně na tuto odpověď jsem čekal. Co je lepší? Nechat si udělt elektroinstala ci od odborné firmy, která ji "sfušuje" nebo udělá tak jak je to v těchto fotkách, nebo si ju udělat podle dnes platných a některých již neplatných norem. Drážky, vodorovně, svisle, do pravého úhlu, vasekat si drážky, vyvrtat díry na krabice, vše si hezky zasádravot, vše pečlivě nafotit kama to vede (pro další vrtání sekání a opravy),  elektrikář navrhne rozvaděče, já si nakoupím jističe chrániče atd. Alektrikář přijde zapojí rozvaděče, společně s ním zapojím zásuvky a vypínače atd. Pak přijde revizák a vše proměří a dá razítko?
Myslíte, že je lepší si to nechat udělt od nějakých cizokrajanskýc h spoluobčanů, kteří neumí česky nebo různých brigádníků a o elektřině ví jen to že kope? Jen proto abych se zaštítil razítkem nějaké firmy která tyto občany zaměstnává?
Jsu na více než 100 % přesvědčen, že moje práce je kvalitnější, než práce těchto firem. O tom mě tady i přesvědčují tyto stránky s různýma fotkama a zkušenostma. (Nehci házet všechny firm do jednoho pytle.
Můžete mě prosím odpovědět, zda tyto firmy to udělají kvalitněji? Já tomu nevěřím!! A o ceně vůběc nehovořím. Stačí se podívat na inzeráty na prodej nového elektromateriá lu a na ceny v obchodech. A teď do mě!!

Pavel Horský:
Citace: Jan Šus.  15.07.2025, 07:14

Drážky, vodorovně, svisle, do pravého úhlu, vasekat si drážky, vyvrtat díry na krabice, vše si hezky zasádravot, vše pečlivě nafotit kama to vede (pro další vrtání sekání a opravy)......

Až potud ano

...elektrikář navrhne rozvaděče, já si nakoupím jističe chrániče atd. Alektrikář přijde zapojí rozvaděče, společně s ním zapojím zásuvky a vypínače atd. Pak přijde revizák a vše proměří a dá razítko?

A toto už prostě ne.
A protože se tu chvástáte se svými znalostmi, měl byste vědět proč "NE".
Bude to jeden z důvodů, proč se pak mažou vaše příspěvky a já budu iniciátorem další vaší regulace.

A ještě bych měl k vašemu vyjadřování jednu malou poznámku...chv ástáte se tu studiem na VŠ a neumíte bezchybně poskládat pár vět se sdělením, které chcete předat dál. Už toto něco málo vypovídá o vaší důslednosti, která asi nebude uplně tak TOP jak zde píšete.

Miroslav Minařík:
To je zase vlákno. Stále to stejné dokola. 26 roků se tu něco vysvětluje a marně. Kolik práce to už stálo vysvětlit všechny suvislosti.

A nakonec zase přijde další téma jako by to už vysvětleno nebylo. To je marné. Klíčem k pochopení je znalost významu slova "odpovědnost". Kolem toho se točí úplně všechno.

Nechat si udělt elektroinstala ci od odborné firmy, která ji "sfušuje"  ...

Je docela odvaha napsat na fóru, která má svá pravidla, moderátory, čističe, že odborná firma něco zfušovala. Pokud to zfušovala, nebyla to odborná firma. Kdo ji označil za odbornou? Ona sama? Nebo to byl něčí předpoklad? Kde jsou podklady k ověření? Nebo stačí jen aby anonym někoho označil za fušera a je to argument k porušení všeho ostatního?

Bez nadsázky mohu napsat, že se tu (hlavní diskutující) známe osobně. Zde to neopravuje ai, automat, robot. Zde to moderují ti, které označujete za fušery. Všichni zde vynakládají velké úsilí k pochopení všech technických předpisů a možných nebezpečí.

A co se stane, když přijde pacient ke své obvodní a úvodem ji řekne, že je "blbá kráva" ale, že potřebuje uzdravit. On na to má přece nárok. Platí pojistné a ona přece složila Hippokratovu přísahu. A on ví, protože dělal zdravotníka a taky četl "něco, někde" na internetu. A nemluvě o tom, že kdyby náhodou mluvila jiným slovanským přízvukem ....

Jsme tu parta, která se čtvrtstoletí snaží pomáhat. Pokud osoba neznalá elektrotechnic kých předpisů potřebuje poradit, pak se jí v bezpečné úsečce odpovědi dostává. Pokud tazatel nezná ani základní pravidla odpovědnosti za své činy, pak tu vzniká rozpor.

Pokud zde všichni aktéři a provozovatelé platformy dělají čtvrtstoletí něco špatně nebo nedostatečně, pak zvolte jiné fórum. Myslím, že jich je hodně.

Citace: Jaromír Táborský  14.07.2025, 09:31

Ale máte štěstí, že tady asi nad Vámi drží někdo ochrannou ruku.

Že by zde držel nad někým ochrannou ruku jsem ještě neslyšel. Je tu několik na sobě nezávislých moderátorů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana