Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Jan Franěk:
Nedávno jsem řešil revizi po "katastrofické" firmě. Investor měl mnoho výhrad a jeho kamarád "odborník " z nějaké stavební firmy mu sekundoval. Měli pocit že dodavatel elektro je natáhl a neodvedl svou práci dobře.
Měli projekt a nechali si jej zaplatit. Použili mnoho PCH a zbytečně velký rozvaděč. Navíc ty PCH pořád padaly a firma se k tomu stavěla špatně. Dokonce chtěli za výjezd s reklamací platit.
Výsledek? Kvalitní práce s rozumně dimenzovaným rozvaděčem, dokumentací a logicky rozděleným objektem za několik PCH. Padající PCH jen reagovaly na nabastelný prodlužovák a podoma vyrobené stavební světlo (propojené N a PE) .To normálně svítilo, ale když se v objektu připnula větší zátěž, tak PCH zareagoval. Jen si to prostě investor nedal vymluvit a kamarád říkal že ve firmě nikdy nenechávají v rozvaděčích takovou rezervu, to je moc drahé. O nové ČSN 33 2130 ještě neslyšel a na posledním školení byl možná před cca 4 roky. Platné osvědčení jim zařizuje kamarád RT a také je prý pravidelně informuje o novinkách, když jdou společně na oběd. Ale to už cca 3-4 měsíce nestihli.
Poté co jsem konstatoval že neshledávám žádný problém spíš naopak, byl jsem zařazen mezi zlodějské firmy, které pro investora nic neudělaly a chtějí po něm peníze za svou práci.
Jo, je to spíš vyjímka ale v okolí je dost firem které umí svou práci velmi dobře. Ano více s opačným problémem. A ano, ty kvalitní jsou přetížené a čeká se na ně o něco déle. Podle mne se to ale vyplácí.
Jinak FVE firmy jsou dobrý příklad. Mnoho certifikátů k činnosti, ale ty vlastní šéf firmy a rukama dělají lidé s odlišnými původními profesemi a to kvůli nedostatku kvalitních lidí a také díky jejich ceně. Slušnému elektrikáři by musel dát pomalu jednou tolik, než zaplatí bývalému číšníkovi, který mu ty panely taky zapojí a namontuje, protože se to "naučil". Větší zisk firmy je mantrou pro mnohé šéfy, bez ohledu na rizika a počty reklamací. Kdysi měly firmy partu 3-5 lidí bez vyučení v oboru a s jedním skutečným elektrikářem, který si to řídil. Dnes už některé firmy nezaplatí často ani toho jednoho "parťáka" s výučním listem.
Ale zpět k bastlení. Nemám ambice zrušit bastlení a bastlíře. Nicméně všeobecně z pohledu práva je moje byť dobře zmíněná rada radou odbornou a nesu za ní před soudem i nějakou odpovědnost. Bez dobré znalosti místních podmínek, se může tato rada stát v některých případech i nebezpečnou. Proto jsem v tomto spíš opatrný. Zadarmo rozdávat moje znalosti s tím, že mohou být využity s jiným výkladem, nepochopeny a ještě za ně nesu odpovědnost, mne celkem děsí. Spíš tedy bastlíře vnímám okrajově a dost mimo mé působení.
Milan Hudec:
Citace: Jan Palička 15.07.2025, 23:44
K výčtu pana Hudce bych naopak doplnil další bod: nemožnost si v rozumné době zajistit řemeslníka, který je odborně na výši.
Viz bod 1 v závorce, prostě ho nepřeplatím a nestáhnu z jiné stavby
Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec 16.07.2025, 07:15
Viz bod 1 v závorce, prostě ho nepřeplatím a nestáhnu z jiné stavby
Přesně tak. Přiznat si, že na něho nemám tolik peněz. Když si to přizná, pak možné následky jsou:
- vezmu si levnějšího, odborník jako odborník
- argument proč to dělat sám svépomocí
Ale uvažujeme tak všichni. Bohužel jen u elektroinstala cí je lehkovážné bastlení riziko a u bastlení s velkou znalostní hloubkou je to dražší, než ten nejdražší odborník.
Když už bastlím, tak pod křídly konkrétního odborníka. Ten mi věnuje svůj čas a já se s ním nějak vyrovnávám. Vysvětlí, opraví, vezme na sebe riziko ... ale to samé chtít v médiích, je šílenství. Když bastlím pod křídly elektrikáře, chodím pro radu za ním.
Apropo. Proč by bastlíř si nemohl nakoupit ČSN a nastudovat si vše sám?
Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík 16.07.2025, 07:42
Bohužel jen u elektroinstala cí je lehkovážné bastlení riziko
Kdeže, pokud se budeme pohybovat v domáckých podmínkách (Temelín snad budou zapojovat spíše elektrikáři), tak zjistíš, že úrazy/řádné požáry spojené s novým elektrem prakticky neexistují (statistiku trochu narušuje FVE).
Daleko více neštěstí je spojeno s pohybem ve výškách, práci se dřevem a pod.
A k čemu by mu to bylo?, ohledně nových norem zde diskutují odborníci měsíce s nejistým závěrem typu "snad to v příští edici upraví" (dance)
Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec 16.07.2025, 07:55
Kdeže, pokud se budeme pohybovat v domáckých podmínkách (Temelín snad budou zapojovat spíše elektrikáři), tak zjistíš, že úrazy/řádné požáry spojené s novým elektrem prakticky neexistují (statistiku trochu narušuje FVE).
Ano, souhlasím, pokud se na to díváš jako úředník. Pokud se na to podíváš jako ten, kdo dělá rekonstrukce nebo opravy RD asi mluvíš jinak. Myslím, že tobě, drážnímu expertovi to rádi objasní jiní.
Citace: Milan Hudec 16.07.2025, 07:55
A k čemu by mu to bylo?, ohledně nových norem zde diskutují odborníci měsíce s nejistým závěrem typu "snad to v příští edici upraví" (dance)
Nemusí to být nutně ČSN, jakékoliv dostupné zdroje, které máme všichni. "Proč by si skladník nepřečetl Vergilia v originále?" Když to chce rychle a zdarma? Nebo elektrikář normu nastuduje, pochopí aby to pak vysvětloval blastlíři, který nemá čas a ještě na něj tady plive? To moc smysl nedává.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana