Jak bastlit bezpečně a odpovědně?
Milan Hudec:
Pokud by kutilové (a že jich je) dělali instalace tak nebezpečně, tak se to musí projevit v mimořádném počtu průšvihů, což nepozoruji a je to pro společnost jen dobře.
Samozřejmě rizika berou na sebe.
Poděkovat lze technickému pokroku, tj.kabely Cu+bezšroubové svorky+chrániče prakticky na všem, to už by musel být strašný nemehlo aby to provedl blbě.
Ano, odborník to mnohdy provede lépe, přehledněji, se smyslem pro detail, na žádný kabel nezapomene.... .......a navic se mu otevírá obchodní příležitost oprav/chyb kutila.
Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec 16.07.2025, 09:37
Pokud by kutilové (a že jich je) dělali instalace tak nebezpečně, tak se to musí projevit v mimořádném počtu průšvihů, což nepozoruji a je to pro společnost jen dobře.
Samozřejmě rizika berou na sebe.
Poděkovat lze technickému pokroku, tj.kabely Cu+bezšroubové svorky+chrániče prakticky na všem, to už by musel být strašný nemehlo aby to provedl blbě.
Ano, odborník to mnohdy provede lépe, přehledněji, se smyslem pro detail, na žádný kabel nezapomene.... .......a navic se mu otevírá obchodní příležitost oprav/chyb kutila.
Ano, je to tak. Souhlasím.
Ale pořád se bavíme o té ideální variantě.
Nic není černo/ bílé
Asi jsem dekadentní vůči společenským zvyklostem. To, že někdo má "papír", pro mě ještě odborník není. Strojař může svou osobní iniciativou mít větší znalosti, než vystudovaný elektrotechnik . Většinou volený, dosazený subjekt se v mých očích autoritou automaticky nestává. Jednoduše "srdcaře" vidím jinde, než v podání marketingu.
Jak najít odborníka (srdcaře)?
To byl vždy problém a lepší to nebude. Je tu sice nová "digitální, či Ai doba", ale mnoho věcí se nemění. Osobní, rodinný právník, topenář, zedník, obvodní lékař i elektrikář ... Za tragédii považují vyhledávání odborníka na internetu podle internetových recenzí.
Recept k nalezení odborníka je kupodivu starý, primitivní, ale funkční ...
(poklona)
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 16.07.2025, 09:37
On se ten průšvih většinou hned neprojeví a dokonce se nemusí nikdy projevit. A tam je zakopaný pes. Světlo svítí, televize a lednice funguje, mohu si nabít telefon...
Před časem jsem byl přizván k revizi bytové jednotky. Nebudu vyjmenovávat všechny chyby. Dám k dobru jen jednu, tu nejzásadnější.
Místo jističe napájecího vedení el. varné desky byl v rozvaděči nainstalován hlavní vypínač. Kabel CYKY-J5x2,5mm2, jištění před elměrem 3x25A/B. Napájecí kabel bytového rozvaděč CYKY-J4x4mm2. Celou elektroinstala ci spáchal zedník v rámci své činnosti s tím, že to tak dělá léta a všichni jsou spokojení. No aby ne, když vše v běžném stavu funguje...a ani si za to nevzal moc peněz.
Vysekat drážku, zasádrovat krabici, uložit kabel do drážky a přichytit ho sádrou...to umí s mírnou nadsázkou i cvičená opice.
O tom ovšem ale provedení elektroinstala ce není.
Vše by mělo být prováděno ruku v ruce s bezpečností a ta většinou v laické tvorbě není a nebo tam chybí zásadní prvky (přizemnění bodu rozdělení, správné průřezy vodičů v závislosti na délce a uložení kabeláže, správná instalace el. předmětů a zařízení do a na hořlavé podklady, volba jističe....) Ano, je toho opravdu hodně.
A s tímto mají nemalé problémy i ti, kteří se na své budoucí povolání denně připravovali ve školách. Pak nevěřím, že si to kdejaký kutil vše osvojí během několika dnů četbou internetu a všemožných příruček.
Stačí se podívat na pablba nejhrubšího zrna Pepu L., který předvádí své kutilství v TV a blbne tak hlavu tisícům lidí, kteří ho bezhlavě hltají a obdivují. Já se divím, že ho ještě nikdo nezažaloval za obecné ohrožení.
A když pak někdo prohlásí, že si raději udělá vše sám a lépe, než odborník, kecá.
Tedy, on si myslí, že tomu tak je, ale není to v 95% pravda.
Odborník ví, jak má od samého začátku postupovat a jak má pak dílo předat k jeho užívání.
A neptejte se tu, jak že poznáte odborníka. Toho si ve vyhledávači na Elektrika.cz najdete tolik, že to za 1/2 roku nepřečtete.
PS: a to se mi od jedné bodré hospodyně dostalo dotazu, proč nemůže být zásuvka ve dvojrámečku s vypínačem osvětlení blíže u dveří...tak jako to má Vojta ze seriálu Ulice ve svém pokojíku. A ten to tam má došparkované ještě otočením zásuvky ochranným kolíkem dolů.
Jooooo kulisáci, to jsou borci.
Já jen doufám, že si pak nedělají doma "elektriku" svépomocí. (drinks) (dance)
Jan Šus.:
Takže napřed odpověď pro pana Táborského která byla smazána tak ji píši zbnovu. Nechápu proč nebyla smazána jeho část odpovědi a jen moje byla smazána? Pane Táborský pokud jste ojebávač vy, tak se tak nyzývejte, já ojebáva nejsu. Já jsem vás neurážel proč to děláte vy? Neumíte s evyjadřovat slušně?.
Jan Šus.:
A teď k věci:
Proč jsem si dělal elektřinu sám? Právě proto, že sleduji tento web ze zájmu mnoho let a čerpám své laické zkušenosti. A právě že vzhledem k tomu co tady probíhají za diskuze velmi často o zprasené elektroinstala ci, i po revizi apod. jsem se do toho pustil sám.
Proč se tady všichni vyjadřujete že je to špatně podle norem /to vím taky/.Proč se někdo nevyjadřuje k tomu co je lepší, udělat si to sám pečlivě za dohledu elektrikáře a revize, nebo si to nechat udělat od firmy s nějakou revizí a nic o tom nevědět? Kdybych to dělal bez dohledu elektrikáře, tak bych neměl jističochránič e na světlené okruhy, něměl bych přepěťový chrániče nebo jak se to správně nazývá ty nový potvory atd. (ale zase bych hrozně ušetřil (dance) )
Můj první příspěvek tohoto tématu je bohužel vytržen z jiného tématu, kde byly fotky jak může vypadat elektroinstalc e s revizí. To bylo podle mě FUJ a tak bych to nikdy neudělal.
Pořád se ptám co z toho je lepší? Proč vy všichni odborníci neodpovíte na dotazy které se tu píší a vždy píšete o nějaých normách a o tom jak by to mělo být. To vím taky. Myslím si, že jsem nic nezanedbal proti normám, vše bylo proměřeno a zrevidováno. Pořád nějak nechápu co se může pokazit na natažení kabelů do drážek, zasádrování krabic a namontování zásuvek a vypínačů. Jak jsem napsal rozvaděč dělal elektrikář včetně zapojení.
A připomínky k mé češtině beru, ano mám sice maturitu, ale z češtiny jsem prošel s odřenýma ušima, ale tu jsme naštěstí na VUT nepotřeboval a státnice bych z ní určitě v životě neudělal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana