Jak rozpoznat zfalšovaný elektro projekt?
petr f:
Citace: M S 26.06.2025, 15:42
Ten screenshot je zo Solidworks Electrical.
...
(poklona) za info o softwaru Solidworks Electrical.
Ma ten software nejake svoje verzovani a databazi?
Protoze kdyz dojde k nejakemu soudnimu sporu, tak to muzu vyzadovat.
Pokud kazde ulozeni vede na nejakou interni verzi, tak by mohlo videt a byt dokazatelne, ze dokument byl udelat dodatecne. Anebo ze original neodpovida posledni verzi, kterou mi ted firma poslala a tvrdi ze to je jedina pravda.
petr f:
Citace: Miroš Jan 26.06.2025, 16:12
Tak sem ten projekt vlož.
Jinak není očem diskutovat.
Tak projekt prikladam, ale odstranil jsem z nej jmena, at nekoho falesne nenarknu.
Taky se muze ukazat, ze to nedelal projektant&revizak, ale ze to provedla instalacni firma.
Je tu totiz jeste dalsich par detailu, ktere me behem casu prekvapily:
- v projektu ani revizni zprave neni videt string c.4 o poctu 10 panelu - string pochazi z puvodni stare instalace a mel byt zapojen. Jenze to neni explicitne napsano ve smlouve o dilo, tak se k tomu firma najednou nema. Sice je k tomu vyvedene stop tlacitko skrz optimizery Tigo ze smlouvy a projektu. A sice vede do stridace. Ale to jsem si asi namontoval sam.
- panely porad nedavaly ocekavany vykon, i kdyz jsou podporene baterii - firma nastavila 20 A softwarove na stridaci a pouzila 20 A jistic. No a 3 x 20 A proste 25-30 kW nepusti. Podle firmy to bylo v projektu. Ktery vidim az ted.
- navic silove spojeni mezi stridacem a hlavnim rozvadem je udelane pres puvodni domovni rozvod - firma nasla docela silny kabel, tak ho proste pouzila. Sice ma kabel jen 4-zily. A uprostred cesty mezi stridacem a rozvadecem je venecek, na ktery jsou pripojene okruhy hospodarske budovy, o prurezu 1,5mm2. Podle projektu i revizni zpravy je vse v poradku. Ja myslim, ze je to zivotu nebezpecne.
Dokazete z projektu precist, kolik dratu-zil vede od AC rozvadece stridacu (asi oznaceneho "R-AC1") do hlavniho rozvadece (asi oznaceneho "RM")?
Protoze z "R-AC1" vede 5-zila, ta skonci na venecku, kde je
- 4-zilovy rozvod do jedne hospodarske budovy (3 x L + 1 PEN nr.1)
- 4-zilovy odvod (3 x L + 1 PEN nr.2) smerem k hlavnimu domovnimu rozvadeci (pres jiz zmineny venecek pro rozvod pro jinou hospodarskou budovu)
- zeleno-zlute PE a modre N, vedouci z 5-zily od rozvadece, s spojily na jedne casti venecku, takze se tam potkava PE, N, PEN nr.1 a PEN nr.2
Takze do hlavniho rozvadece vedou 4-zily, to je zazdene ve zdi takovych 40 let.
Jiří Kantner:
Ok, tak máte antidatovaný projekt který neodpovídá fyzickému provedení, čeho chcete dosahnout?
Chcete změnu provedení, aby byla v souladu s projektem nebo změnit projekt aby byl v souladu s tím co máte na střeše? Nebo máte pochybnosti i o revizi a o tom že je realizace v souladu s platnými normami?.
Bez obhlídky instalace a porovnání projektu a revizní zprávy vám nikdo nic rozumného poradit nedokáže.
Oslovte nějakého důvěryhodného RT a zkuste mu vysvětlit vaše pochybnosti a zároveň co chcete aby bylo výsledkem tohoto snažení.
Jen upozorňuji, že revizní technici jsou lidé různí. Viz https://www.youtube.com/watch?v=NgB43_RGfrY
Juraj Rojko:
Toto bazírováním na nějakém datu v projektu nevybojujete. Projekt se v průběhu realizace může měnit na základně skutečností zjištěných při realizaci. Sice to poukazuje na kvalitu práce projektanta, ale zásadně špatné to není. Projekt jako takový je příšerný. Ale už jsem u FVE viděl i mnohem horší. (Ano, tady dno neexistuje). Z toho co píšete to vypadá, že tam budou některé závažné chyby při realizaci, ale to by měl na místě posoudit nezávislý RT. Přesto však popisované chyby zřejmě nebudou příčinou "sníženého výkonu" který spíše souvisí s nastavením nebo možná také i s vaším přehnaným očekáváním. (Pokud tam máte DC pojistky dle projektu, tak také s tím, že už jsou dávno přepálené a možná už jedete jen na ten 4 string který jste si tam připojil sám. o:-) )
M S:
Citace: petr f 27.06.2025, 14:01
(poklona) za info o softwaru Solidworks Electrical.
Ma ten software nejake svoje verzovani a databazi?
Protoze kdyz dojde k nejakemu soudnimu sporu, tak to muzu vyzadovat.
Pokud kazde ulozeni vede na nejakou interni verzi, tak by mohlo videt a byt dokazatelne, ze dokument byl udelat dodatecne. Anebo ze original neodpovida posledni verzi, kterou mi ted firma poslala a tvrdi ze to je jedina pravda.
Ma funkciu revizie (aky taky versioning) aj validation. Ked je to pouzivane spravne, vie to byt uzitocne, no plny git diff to nie je. Je ale mozne spravit restore na predchadzajuce revizie a vyexportovat tie, aby bolo jasne, co bolo kedy v akom stave.
Z cisto osobneho hladiska by mi bolo totalne ukradnute ako vyzeral originalny projekt, ak je splnene nasledovne:
- bolo dodane to, co ste objednali a zaplatili (zmena modelu je OK ak nema horsie parametre)
- instalacia je bezpecna
- finalny projekt je 1:1 so skutocnym stavom, nie ze chybaju stringy, su nezakreslene istiace prvky, chyba popis vedeni, dlzky kablov a podobne chutovky
- schema je profesionalna a da s apodla nej orientovat pri oprave, nie "asi nejak takto"
Mimochodom, na sharovanie PDF si dajte pozor, dali ste tam sice cenzurujuce obdlzniky, ale hocikto IT schopny sa ich vie zbavit.
Projekt, alebo "kvaziprojekt" je zaujimavy. Tazko povedat, ci niekto raz vyrobil projekt v Solidworks a nasledne len v mlaovani strci dovnutra podorys domu a spravi z toho screen, ktory hodi do projektu, alebo ci realne otvoril Solidworks (ta licencia nie je uplne lacna), upravil vstupy a exportoval.
Cela prakticka elektroinstala cia FVE na JEDNEJ stane A4 vo forme blokovej schemy je pekny bordel. Solid vie spravit nadherne schemy s BOM listom, dlzkami kablov, zoznamom konektorov, vsetkeho mozneho. Toto je bordel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana