Jak rozpoznat zfalšovaný elektro projekt?

<< < (7/7)

petr f:
Sehnat revizniho technika ochotneho podivat se fotovoltaiku v nasem kraji neni jednoduche. Nejlepsi nazor byl ze fotovoltaiku muze delat i traktorista :)

Jeden prislibil, ze se podiva na projekt a da vedet. Podle toho uvidim, zda obvolavat dal. Az u nekoho uspeju, tak ho poprosim, zda by to tu neshrnul.

Jsem si jisty, ze instalace neni dobre provedena.

Vede me k tomu jednoducha uvaha a to je ten rozstrizeny domovni okruh a jeho znovupouziti pro silovy spoj mezi stridacem a domovnim rozvadecem. Je tam spojen zeleno-zluty PE a modry N, smerem k rozvadeci vede zeleno-zluty PEN. Bod rozdeleni by snad mel byt v projektu videt (anebo to neumim precist) a hlavne bych se o takove vyznamne zmene jako vlastnik objektu (soustava TN-C) snad mohl dozvedet.
A mam krasny obrazek, co je uprostred tohoto siloveho spoje mezi stridacem a hlavnim rozvadecem. To by tam asi nemelo byt a v projektu to taky nevidim.
Dodavam, ze se mi ty venecky ve stodole taky nelibi a cekam na dokonceni projektu fotovoltaika, aby se se rozvody nechaly vymenit za neco lepsiho.

Druha pekna vec je inspirovana AI :)
Tvrdi mi, ze pokud AC rozvadec od FVE obsahuje dvakrat jistic Eaton PL7-B20/3 (10kA) a pak instalacni vypinac Eaton IS-32/3 (276268),  tak ten vypinac neni predjisten pojistkou a takova kombinace je nespravna a nebezpecna.

No, je tu co opravovat.

petr f:
Citace: M S  30.06.2025, 09:09

Osobne by som siel postupom:
- kvalitny revizak / projektant na obhliadku a navrhnutie postupu na dedebilizaciu riesenia
- uvedenie na co najvyssi technicky standard svojpomocne inou skusenou firmou. Kolegovia tu na fore nadhodili hlavne problemy, RT na mieste odhali urcit dalsie. (reklamaciu u firmy co spravila toto by som z bezpecnostnych dovodov ani neskusal, zjavne nemaju kompetenciu)
- navsteva pravnika ktory napise predzalobnu vyzvu k uhradeniu nakladov spojenych s cinnostou pre zarucenie zakladnej bezpecnosti a technickej funkcnosti diela
- cakat (pravdepodobne z toho nic nebude a zaroven si musite zvazit, ci pripadne tahanie firmy po sudoch stoji za stres s tym spojeny)
- medzicasom dat fakty dokopy a napisat par krasnych recenzii (pravnik moze mat dobre argumenty, preco nie, pozor na to)

Tento postup se mi libi a dava mi smysl.
Pomlouvat nechci, chci zminit jen fakta a kde jsem ja udelal chybu a kde jsem nebyl poucen ani sam o sobe ani firmou.
Mylne jsem si myslel, ze kdo pripojuje novy zdroj energie, tak je zodpovedny za spravne provedeni a pripojeni.

M S:
Ak to toho venceku niekto z firmy liezol, tak si zasluzia utrhat ruky. Ta kombinacia drotov a laniek, niekedy DVA pod jednym srobom a dokonca vidim drot+lanko pod jednym srobom. Fuj.

Veniec mal byt davno vytrhnuty, nahradeny krabicou a v nej pre mna za mna Wago 221, tie su do 32A alebo 41A v 6mm2 verzii.

petr f:
Citace: M S  30.06.2025, 17:48

Ak to toho venceku niekto z firmy liezol, tak si zasluzia utrhat ruky. Ta kombinacia drotov a laniek, niekedy DVA pod jednym srobom a dokonca vidim drot+lanko pod jednym srobom. Fuj.

Veniec mal byt davno vytrhnuty, nahradeny krabicou a v nej pre mna za mna Wago 221, tie su do 32A alebo 41A v 6mm2 verzii.

At firme nekrivdim, to byl obrazek z prastare instalace ve stodole. Anebo toto je soucast siloveho spoje mezi stridacema a hlavnim domovnim rozvadecem, protoze asi nekomu z firmy bylo lito natahnout novy kabel.

Byl tu jeden revizni technik z okoli, nezavazne se podivat nez se objevi nekdo to poradne rozpitvat.
A ten videl to spojeni 5-ziloveho a 4-ziloveho kabelu a rekl, ze bod rozdeleni TN-C-S nesmi byt mimo rozvadec, viz obrazek s hezci krabici :)

Navrhnul zmerit ubytek napeti, ukazalo se ze kolem 5% na kazde fazi. Navic ze hodnoty impedance smycky kolem 0.6 ohmu ukazuji na, ze spojeni neni dobre.

A poznamenal, ze v revizni zprave chybi jedna nula v norme, takze je otazka zda je revizni zprava vubec platna.

U instalacniho spinace taky potvrdil, ze je to uplne spatne navrzene a ze je treba to co nejrychleji vymenit.

Plus pro 30kW ma byt pouzity jistic na 50A a silovy kabel ma byt 10mm2. A ze je rad, ze nedela fotovoltaiku :)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana