Jak rozpoznat zfalšovaný elektro projekt?

<< < (3/7) > >>

Jiří Kantner:
Je to tak, plné nacionále zadavatele i projektanta jsou čitelné, nicméně  projektant by měl uvést odlaz na  osvědčení podle současné legislativy a  ne podle dávno neplatné vyhlášky. 50/78.
Na podpisové straně  je datum zhotovení 4.12.2023 a   na výkresové dokumentaci je datum 18.3.2024  v tu dobu už by měl mít dotyčný osvědčení podle vyhlášky 194.
O pečlivosti projektanta nesvědčí ani pravopisné chyby ani vložení printcscreenů z infoletáků včetně nesouvisejícíh dat o velikosti balení atd.
V dokumentaci bych uvítal také soupis všech použitých komponent včetně typů a délek kabelů, chrániček atd. O mechanické konstrukci na které jsou upevněny FVE panely ani slovo, zrovnatak  způsob uchycení na střechu budovy a na fasádu. (co nosnost atd?) To  je jen první pohled. 
Dílo jste bohužel převzal a včas jste se nezajímal o svá práva. Vigilantibus iura scripta sunt.
Ad výkon elektrárny -nezapomeňte, že panely nejsou umístěny v optimální poloze takže teoretický výkon nebude totožný s výkonem měřeným na svorkách ani v době maximálního slunečního svitu.

petr f:
Citace: Jiří Kantner  27.06.2025, 15:04

Ok, tak máte antidatovaný projekt který neodpovídá fyzickému provedení, čeho chcete dosahnout? ...

OK, oslovim nejakeho revizniho technika. A zkusim trefit duveryhodneho :) Pak se budu mit od ceho odrazit.

Ted jsem se pidil po informaci, jak to chodi u elektro-dokumentace, protoze to je jeden z rozporu mezi papirem a realitou.
Lepsi vedet na co se ptat, nez se neumet ani zeptat. Ted jsem o neco chytrejsi.

petr f:
Citace: Juraj Rojko  27.06.2025, 15:17

Toto bazírováním na nějakém datu v projektu nevybojujete. ...

Diky za upozorneni, ze i DC pojistky v projektu se lisi od skutecneho stavu.

Prehnana ocekavani ohledne vykonu nemam, ono ty panely pres 20 kW umi vyrobit a baterka mi da 10 kW. To by 15+15 kW stridace zpracovat mohly. Jenze ja muzu nabijet tak leda baterku.
Protoze ten prastary 16 A okruh, ktery instalacni firma pouzila jako silovy spoj mezi stridacem a rozvadecem, to do domu neprenese. Tak to firma omezila softwarove ve stridaci. A na to jsem si musel prijit sam. Zhotovitel me na to rozhodne neupozornil a argumentuje projektem, ktery jsem nevidel, ze to v nem bylo.

Holt se jim nechtelo tahat novy kabel, tak vzali stary okruh, ktery vypadal, ze ma celkem tluste draty. Jenze stary okruh ma pres 50 let a jsou v nem smichane tluste (6mm2) ale i tenke (1.5mm2) vodice.

Revizniho technika uz poptavam, snad se trefim.

petr f:
Citace: M S  27.06.2025, 15:25

Ma funkciu revizie (aky taky versioning) aj validation. ...

Velke diky za upozorneni o problemu se sdilenou prilohou. To se mi opravdu nepovedlo. Pozadal jsem moderatory o smazani. Pak do vlakna vlozim spravne ocisteny dokument.

Uz tu byl na navsteve elektrikar (ne revizni technik) a byl ochotny zkusit projekt precist a podle nej neco najit. Nasel hlavne chyby a nejen papirove :) Navsteva revizniho technika je tedy nutna, jen si musim dat pozor aby nebyl navazany na instalacni firmu jak ten projektant/revizak.

Solidworks jsem videl pro CAD a levny opravdu nebyl. Podle Vaseho popisu to vypada, ze i Electrical se chova stejne jako CAD. Jsem zvedavy, zda ta moje "pre" dojde do stavu, ze mi projektant bude exportovat revize.

Juraj Rojko:
Myslím, že jste si s výběrem firmy pěkně zavařil. Možná vás bude zajímat, že výrobcem doporučené jištění na AC straně je pro jeden váš střídač 40A. Vy tam máte připojené dva střidače kdovíjakým kabelem a jištěné jedním 16A nebo 20A jističem? Paráda. Také tam nemáte nijak řešený backup. Proč?  

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana