Opravdu je k varné desce nutný průřez vodičů 4mm2?

<< < (3/4) > >>

jan as x:
A jak jste to tedy vyřešil, pokud byste měl do bytu 1x25A tak 3x4 ke sporaku je OK nebo 2 kabely 3x2,5

Martin Kurka:
Citace: jan as x  23.04.2025, 13:03

A jak jste to tedy vyřešil, pokud byste měl do bytu 1x25A tak 3x4 ke sporaku je OK nebo 2 kabely 3x2,5

Paralelní kabely se musí jistit každý zvlášť, a nikdy se nepodaří je udělat stejně dlouhé tj. se stejnou impedancí. Zatižitelnost každého je pak sotva 60%. A to už vám nevyjde na oteplení a ztráty. Tudíž je toto řešení ekonomický nesmysl.

Citace: Martin Babrňák  16.04.2025, 15:14

...Když jsem to řešil s elektrikářem od realizační firmy tak bych byl prej první kdo by si nechal natáhnout 5x4 k varné desce...

A to se hodně mýlíte. V rekonstruovaný ch bytech je vedení ke sporáku do 10m, kabel 5x4 nikoho cenově nepoloží a po přepojení instalace na třífázovou už nemusíte do elektroinstala ce mimo výměny jističe a přepojení varné desky sáhnout. A osvícený investor si spočítá, že by cena práce elektrikáře na změně zapojení paralelizované ho kabelu 5x2,5 na sólo 5x2,5 jej přišla dráž než navýšená cena za rozdíl mezi kabelem 5x2,5 a 5x4. O nějakém rozebírání linky, abyste se dostal do připojovací krabice ani nemluvě.  
Pokud by se zdál poddajný HORN kabel 4mm2 k varné desce mastodontní, lze si pomoci 2,5mm v silikonu.

Je fakt, že tuto problematiku elektrikáři řeší kabelem 5x2,5 a pro dočasnou jednofázovou přípojku paralelně spojí na kabelu varné desky šedou s modrou a černou s hnědou  jak u jističe, tak i přímo ve svorkovnici varné desky.
V jednom kabelu je paralelizace žil sice méně riskantní, než paralelizace celých kabelů, ale korektní to není. Zatižitelnost takového provedení díky nesymetrii impedancí žil a svorkovacích spojů odhaduji i při vysoké pečlivosti do 80%.

jan as x:
Samozřejmě že každý z kabelů 3x2,5 ke sporáku by šel na samostatný jistič 16A.

To by snad nikoho nenapadlo 2 kabely připojit do jednoho jističe 16A (to by si nijak nepomohl oproti 1 kabelu).

Uznejte že v realitě je spotřebitelům nuceno resp. 98% spotřebitelů má mylnou domněnku, že “potřebuje” 3 fáze a návody.

Píše mi řekněte kam byste připojil ten zdvojený 5x2,5? Protože omezovat ho na 20, když zvládne s přehledem 32?

Martin Babrňák:
Citace: Martin Kurka  23.04.2025, 14:07

A to se hodně mýlíte. V rekonstruovaný ch bytech je vedení ke sporáku do 10m, kabel 5x4 nikoho cenově nepoloží a po přepojení instalace na třífázovou už nemusíte do elektroinstala ce mimo výměny jističe a přepojení varné desky sáhnout. A osvícený investor si spočítá, že by cena práce elektrikáře na změně zapojení paralelizované ho kabelu 5x2,5 na sólo 5x2,5 jej přišla dráž než navýšená cena za rozdíl mezi kabelem 5x2,5 a 5x4. O nějakém rozebírání linky, abyste se dostal do připojovací krabice ani nemluvě.  
Pokud by se zdál poddajný HORN kabel 4mm2 k varné desce mastodontní, lze si pomoci 2,5mm v silikonu.

Je fakt, že tuto problematiku elektrikáři řeší kabelem 5x2,5 a pro dočasnou jednofázovou přípojku paralelně spojí na kabelu varné desky šedou s modrou a černou s hnědou  jak u jističe, tak i přímo ve svorkovnici varné desky.
V jednom kabelu je paralelizace žil sice méně riskantní, než paralelizace celých kabelů, ale korektní to není. Zatižitelnost takového provedení díky nesymetrii impedancí žil a svorkovacích spojů odhaduji i při vysoké pečlivosti do 80%.

Já jsem u toho neuvažoval z pohledu peněz, to jsem neřešil, jelikož jak říkáte, v celkové ceně za rekonstrukci v hodnotě 400 000 se cenový rozdíl 10m mezi 5x2,5 a 5x4 opravdu ztratí.
Musím se přiznat, že jsem se nechal ukecat na 5x2,5 nejen elektrikářem, ale i ostatníma co již nějakou rekonstrukci či novostavbu mají za sebou.

Paralelně jsem spojoval pouze šedý a modrý v rozvaděči s přeznačením šedého na modrý a v desce jsem nic nespojoval, jen odstranil dle návodu propojku. Mám to tedy L1+L2+2N jistič 3x16

To jan as x: myslím, že maximální možné zatížení zdvojeného 5x2,5 je irelevantní jelikož jistič bude tak aby odjistil bezproblémů spotřebič u kterého by dle mě  mělo být uvedeno jaké má být jištění (což bohužel někteří výrobci neudávají i když takto výkonný spotřebič aspoň u nás musí mít samostatný přívod s vlastním jističem) Pokud mám tedy 7kW indukční desku napojenou na L1+L2+2N tak jistič je 16A

Nebo se nějak pletu?

Milan Hudec:
7kW je max.možný odebíraný příkon, který bude v praxi daleko menší díky přerušovanému chodu a soudobosti ploten, pokud tedy zrovna nebudete dělat domácí zabijačku.
Vsadil bych něco malého, že touto deskou horko těžko vybavite jistič 3x10A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana