Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Jak vybírat nového kolegu elektrotechnika?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak vybírat nového kolegu elektrotechnika?  (Přečteno 665 krát)
Jiří Macháček
*

« kdy: 10.01.2025, 08:02 »

Srovnávací tabulka dovedností elektrikářů podle dosaženého vzdělání
    Odborníci mizí, ti v produktivním věku jsou vytížení a noví zrovna horizont nezaplňují. Kde vzít nadějného elektrotechnik a? Obrátit se na zaručené HR odborníky? Je digitalizace dnešního světa novou cestou ke skvělým kontaktům? Zajímal jsem se o to, jak některé firmy zajišťují potřebný stav pracovníků. A udělal jsem si pár poznámek ...

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Jak vybírat nového kolegu elektrotechnik a?

Zaznamenáno

Jan Bocek
*

« Odpověď #1 kdy: 10.01.2025, 11:11 »

Citace.
Ale je to pouze můj nástřel. Existují výjimky. Ne každý, kdo se pyšní vysokoškolským diplomem umí své znalosti správně použít. Poznal jsem několik pouze vyučených elektrikářů, kteří řídí neschopné inženýry. A samozřejmě ani vyučený s maturitou není zárukou odbornosti. Pokud se někdo spoléhá především na své doložitelné vzdělání a nedá do dalšího rozvoje "kus srdce",   stane se mezi "srdcaři" outsiderem.

Předně dobrá práce a dobrý nástřel.

Vychovat spolehlivé a odborně zdatné elektrikáře ve všech 4. úrovních je odborný proces v čase.
Je to proces  dlouhodobý. Bez spolupráce odborné firmy se vzdělavácím prostředím nikdy
nepřipravíme profesní pracovníky, aby splňovali kladené požadavky.
Z "venku"  obtížně seženeme kvalifikovanéh o a hotového pracovníka. Pak zbyvá je postupně vychovat. K tomu je nutné vytvořit podmínky. Je nutné uplatňovat "baťovský"  systém práce od "píky" až po manažerskou posici.
Diplom a vysvědčení je jedná věc, ale pak lze použit zkušební dobu a "ukáž mi co umíš". K tomu je zapotřebi ale zkušený patron, který to posoudí. Třeba i otázku, zdá vůbec je schopný pracovat v kolektivu, anebo je to solitér.

Pracoval jsem ve velkém podniku, kde údržba tvořila 1/6 zaměstnanců. Jako vedoucí údržby jsem byl členem firemní komise pro přijímání THP pracovníků. Jednu z podmínek jsme si dali, že nebudeme přijímat kuřáky. Často byli inženýři s velkou praxi překvapení, že tuto jedinou nesplněnou podmínku nebudeme tolerovat. Ale tehdy jsme uplatňovali zásadu, že na pracovištích se nekouří. A zrušili jsme kuřárny.

Hlavní elektrikář velkého koncernu, kde pracovalo více než 2000 elektrikářů, při hodnocení úkolu ve zkušební době u VŠ používal otázku: "Pane kolego, myslíte že vysoká škola zbavuje někoho blbosti?" Platilo to asi v poměru 1:10, kteří tuto otázku nedostali. Jsem ale 25 roků v důchodu a doba se diametrálně změnila.  Dneska není "z čeho vybírat". Učil jsem na odborném učilišti 35 roků předmět Elektrická měření a to jen proto, abych do "své" elektroúdržby přivedl ty nejschopnější elektrikáře. A zaúční plán se naplňoval již v posledním roce učení. Židé mají takovou radu: chcceš-li poznat "kolegu a přítele",   tak s ním ujdi několik míli cesty, den s ním pracuj, aby jste si vydělali na živobytí a třetí den s ním uvař večeři a společně večeřejte. A hodně se dívej...

PS. Když i do malého kolektivu vyberete skvělého elektrotechnik a, ale morálního blba, tak je jen otázka času, kde celý kolektiv bude odvádět neefektivní a nekvalitní práci. Je to stejné, jako kapka jedu pokazí vodu v celé sklenici.

Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #2 kdy: 11.01.2025, 00:53 »

Rozdělení dovedností podle vzdělání je past. Pravý pokrok není v tom, co se učíme ve škole, ale co dokážeme tvořit navzdory jejímu omezení.
To by asi řekl můj oblíbený George Bernard Shaw, tedy kdyby byl i elektrikářem!
 poklona
Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Pavel Rotrekl.
*

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:07 »

Rozdělení dovedností podle vzdělání je past. Pravý pokrok není v tom, co se učíme ve škole, ale co dokážeme tvořit navzdory jejímu omezení.
To by asi řekl můj oblíbený George Bernard Shaw, tedy kdyby byl i elektrikářem!
 poklona

Moc hezky řečeno Mirku.

Práci všech lidí, kteří se podílejí na realizaci elektroinstala cí, sleduji z pohledu člověka, který žádným vzděláním v oboru neprošel, ale hodně toho ví. A ze zkušenosti mohu říci, že vliv onoho omezení je obrovský. Setkal jsem se již se dvěma RT, dvěma projektanty, a mnoha montéry, kterým chyběly základní znalosti. Ano – neznali to hlavní, co by měli ve své práci znát. Ale tito lidé prošli vzdělávacím procesem, a dokonce (pro mě nepochopitelně) prošli i nějakými zkouškami. U té srovnávací tabulky v článku mi chybí upozornění, že je pouze teoretická, a skutečnost je většinou úplně jiná.     
Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:00 »

Dnes je všeobecně "dobrých" elektrotechnik ů moc málo.A budou doby,kdy bude i ten, co nic neumí považován za extra odborníka! zle
Protože jiný nebude. Smutek
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jan Bocek
*

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 10:48 »

Moc hezky řečeno Mirku.

Práci všech lidí, kteří se podílejí na realizaci elektroinstala cí, sleduji z pohledu člověka, který žádným vzděláním v oboru neprošel, ale hodně toho ví. A ze zkušenosti mohu říci, že vliv onoho omezení je obrovský. Setkal jsem se již se dvěma RT, dvěma projektanty, a mnoha montéry, kterým chyběly základní znalosti. Ano – neznali to hlavní, co by měli ve své práci znát. Ale tito lidé prošli vzdělávacím procesem, a dokonce (pro mě nepochopitelně) prošli i nějakými zkouškami. U té srovnávací tabulky v článku mi chybí upozornění, že je pouze teoretická, a skutečnost je většinou úplně jiná.     

Pavle, tak hezky bych to nenapsal. Mám stejné zkušenosti a posuzují to také 35 roků před a 35 roků po "devadesátce". Jsou jen dobří a špatní elektrikáři.

Autor uvádí "pravdivost" tabulky na 80%.
Napsal jsem sice, že dobrá práce a dobrý nástřel. Tím jsem měl na mysli, že dobrý záměr.
Osobně dělím elektotechniky jen na dobré a špatné.
Špičkové elektrotechnik y jsem zařazoval po praxi do konstrukční kanceláře, ty dobré do servisu a do montáže. Ty horší ke kablařům, karistům, skladníkům ale i v montáži  měli uplatnění ti horší.

A občas na počátku ze špatného elekttrikáře se vyklubal časem dobrý elektrikář.  Až pochopil, že nemusí být celoživotním "helfrem". 

Vzpomínám na jednoho "kresliče" v konstrukční kanceláři, který měl jen gympl a po čase se stal vedoucím skupiny a musel jsem zařídit vyuční list, protože jsem jej nemohl zaplatit. V oblasti automatizace byl ale jednička. Ale i z mnoha pracovníků, kteří měli na příklad obchodní vzdělání se časem "narodili" skvělí montažníci. A tak jsme pod SOU zavedli závodní školu práce a za rok dostali vyuční listy. Tehdy existoval odbor PaM - práce a mzdy a bez vyučního listu se nemohl přiznat plat, který dané profesí přislušel. A museli mít padesátku...al e když se chtělo, našlo se řešení. A na některé "horší" elektrikáře motivace fungovala. Někteří profesně "umírají" ve dvaceti létech. Zbytečně není na pamatnících psáno "Pojďte ke mně všichni, kteří toužíte..." ta snaha a touhá být dobrým elektrotechnik em je klíčová. To dělení na dobré a špatné začíná v II. ročníku učení. Nepochopení některých elektrotechnic kých zákonů způsobuje špatné závěry v profesním životě. Je snížená rozlišovací schopnost....i na technologické předpisy.

Ej, Mirek Minařik to napsal jednou větou a já se tady rozkecávám.... George Bernard Shaw a jsme zase u "chtění tvořit".
Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.065 sekund, 23 dotazů.