Proč musí být v dřevostavbě mimo chráničů i centrální chránič 300mA?
Milan Hudec:
Norma je výrobek státu, budiž,
Autor v této udělá mnoho chyb, zesměšní se před odbornou veřejností, budiž
Stát požaduje peníze od uživatelů norem za opravy chyb onoho autora=humus
Stát pověří ty samé osoby výrobou dalších norem je podezřelým jednáním.
Každopádně podnět na příslušné ministersto je na místě.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 13.12.2024, 19:02
Jen nechápu jak se může chránit přívod, když se dle této citace chránič zpravidla umisťuje do bytové rozvodnice.
Pokud není tento kabel uložený v hořlavém materiálu, pak tento požadavek jaksi postrádá smysl a osobně ho beru jako takové malé pohnutí mysli normotvůrce při výkonu svojí práce. Jsme jen lidé a chybují všichni.
Stejně tak je to se zbytkem zděného RD, kde mohou být v půdních prostorech některé rozvody uloženy na dřevěné krovní konstrukci, nebo v případném dřevěném obložení některých místností. Prostě, tam kde je kabel na dřevu, chápu. Kde není, nechápu a dle mého to prostě není potřeba.
V poslední zmiňované edici ČSN 33 2130 je zmínka o vhodnosti použití AFFD a já se bojím toho, že v další edici to bude už jako povinnost, za kterou vidím jistou úspěšnost lobbingu.
Ono se nemá nic přehánět.
Pozor, u dřevostaveb normativní požadavky nerozporuji. Tam je to asi jasné.
Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský 14.12.2024, 16:33
Pokud není tento kabel uložený v hořlavém materiálu, pak tento požadavek jaksi postrádá smysl a osobně ho beru jako takové malé pohnutí mysli normotvůrce při výkonu svojí práce. Jsme jen lidé a chybují všichni. ....
JJ, právě na to poukazujeme. Sice se nějaké pochybení dá pochopit, nicméně nová edice ČSN 33 2130 jich obsahuje nějak mnoho na můj vkus i vkus dalších kolegů. To je patrno i z dalších diskusí zde.
AFFD mě úplně nepřesvědčilo svou užitečností a tak se také "bojím" budoucí povinnosti jeho nasazování v praxi. Za mne zde panuje příliš velký nepoměr mezi jeho cenou a jeho přínosem pro bezpečnost.
Milan Hudec:
Tak centrální 3F chránič, riziko požáru spíše zvyšuje (zahapruje kontakt N a elektronika v plamenech).
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 15.12.2024, 19:09
... (zahapruje kontakt N a elektronika v plamenech).
Jaký může být úbytek napětí na chrániči?
S jedním kutilem jsme rozebírali tohle nebezpečí a on si přemostil N kontakt v chrániči antiparalelním i diodami (KY717 na 15A)
Občas při zapínání PC chránič vypadl. Pak tam dal 2+2 a od té doby se to nestalo
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana