Může být bojler (AEG - 120l) umístěn nad vanou?
Michal Slabý:
Mám za to, že záleží na tom jestli lze umístit mimo zónu 1. Když ano, tak by tam neměl být, ikdyž splňuje všechny podmínky ČSN 33 2000-7-701.
Milan Karvánek:
TO: Marek> Citace: Mirek Marek 20.04.2007, 15:16
(budeme dělat nové elektro rozvody v celém bytě).
Tak to je přesně ono, pokud budete provádět rekonstrukci el.instalace dle projektu, jistě v něm bude navrženo možné řešení i pro umístění boileru (viz kolega Horský). Pokud se však do rekonstrukce pouští amatér, nebo méně znalý elektromontér, je zle!
V zájmu Vašem i všech dalších investorů zopakuji známou "rekonstrukční trojkombinaci" projek > odborná montáž > revize. Lidé si stále neuvědomují, že pokud to takto dodrží mají co největší šanci získat kvalitní a bezpečnou instalaci. Nejde tedy o nějaký nápad "nás chytrých elektrikářů" ale o radu jak získat za své peníze odpovídající kvalitu a bez starostí a zbytečných diskusí s každým jednotlivým řemeslníkem. :)
Jiljí:
Rekonstrukční trojkombinace je určitě dobrá věc, ale... Ono je dobré si před zadáním projektu ujasnit, kde co chci mít a kam se mi to vejde. Na to je potřeba znát své životní zvyklosti, budoucí záměry a podobně. Takže má li pan Marek 40 let nad vanou karmu a malou koupelnu, asi by tam měl rád nadále ten bojler. Takže se prostě zeptá, zda tam být smí a pak již předloží projektantovi požadavek na umístění bojleru. Jinak by mu ho třeba projektant navrh do sklepa, kde budou větší tepelné ztráty, dlouhá cesta ohřáte vody k výtokové baterii nebo někam jinam, kde by ho pan Marek nerad viděl. Třeba do kuchyně či obýváku, oboje jsem již viděl. Ono totiž v koupelně 160x150 cm moc variant na umístění není, kor když není vhodně věšet bojler na kantku.
Jaroslav Kořínek:
Osobo zvoucí se Jiljí - musím se zastat všech slušných projektantů elektro které jste nepřímo označil za "snad hlupáky".
No nevadí trochu jsem odbočil od tématu, ale jsem zastánce zmíněného postupu : projekt, odborná montáž, revize ! Ejhle a jsem opět u projektanta: Vy si myslíte, že projektant to nakreslí od stolu? Bohužel znám jen ty, kteří provedou vizuální prohlídku "staveniště" poptají se investora na jeho potřeby a požadavky, vyhotoví PD a případně ji ještě doopraví na základě investora.
Další je na zdatnosti řemeslné firmy a vše "dotvrdí " RT!
Otázka byla položena zda může být bojler AEG 120 nad vanou.
Můj postup byl ten, že jsem začal hledat inforamace o zmíněném ohřívači vody
jeho příkon a potřebné krytí tím myslím to :" IP XX "
bohužel v najitých informacích ani zmínka o kryti jen toto:
Ohřívač vody AEG EWH COMFORT 120 N
tlakové zásobníky pro zásobování více odběrných míst
možnost přepnutí výkonu přístroje 1/2 a 1/1 nominální hodnoty
možnost nastavení teploty vnitřním termostatem v rozsahu 30°C až 70°C
teplota vody v zásobníku je trvale udržována na nastavené hodnotě
zásobník zhotovený z oceli pokryté dvojitým smaltem
vnitřní nádoba je chráněna proti korozi magneziovou uchrannou anodou
izolace z ekologicky nezávadné polyuretanové pěny zaručuje minimální tepelné ztráty
zásobník lze instalovat jak horizontálně tak vertikálně
vnější plášť z bíle lakovaného ocelového plechu, hranaté provedení
tlaková pojistná armatura v příslušenství přístroje
objem 120 l
příkon 1,8 kW
Tak pro pana MIRKA MARKA
zeptejte se ještě v obchodě jaké IP / krytí má vámi požadovaný ohřívač vody.
bez této informace nemohu bohužel rozhodnout zda EOV nad vanu ano či ne.
Jiljí:
Pane Kořínek nevím proč volíte takový konfrontační tón. Obrat "snad hlupáky" mi vkládáte vy. Moje zkušenost je prostě taková, že se projektanti asi ptají málo. Neboť zákazníci začnou své představy vyslovovat až při realizaci a to je spousta práce navíc a zbytečně. Málo kdy se mi dostane do ruky projekt, podle kterého bych mohl prostě práci vystřihnout a jít. Většinou to končí obvoláváním projektanta a úpravou projektu, kdy vstupuji do hra já a teprve vyjasňuji představ zákazníka. Možná je to i tím, že teprve s projektem v ruce začnou zákazníci přemýšlet.
Jinak bojlery AEG najdete spíše pod zn. Elektrolux, ve 120l jsou dva typy. Komfort je ten dražší, hranatý a s přepínáním. 120R je kulatý bez přepínání. Topné tyče v každém případě zdvojené, tuším po 800W. Ale skutečný příkon se v praxi značně liší od uvedeného. Krytí najde pán uvedené na štítku, proto jsem mu napsal aby si ho zjistil. Ale mám pocit, možná špatný, že vyhovuje pro "umístění nad vanou". A nemusí být jak jistě víte jenom to "IPXX".
Nevím proč mě také nazýváte pejorativně "osobo", většinou mi říkají "pane".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana