Může být bojler (AEG - 120l) umístěn nad vanou?
Marek Mirek:
Vážení,
prosím vás o radu zda může být bojler (AEG - 120l) umístěn nad vanou.
Byl u nás elektrikář a řekl nám že podle nové normy to už nejde.
Prosím vás napište jaké vzdálenosti jsou povoleny (vzdálenost vany a bojleru)
Předem vám
S pozdravem
Mirek Marek
Praha - Holešovice
Pavel Horský:
Koupelna je rozdělena do několika zón a každá tato zóna je zvlášť specifikována v ČSN 33 2000-7-701
váš případ: nad vanou se nachází zóna 1, jejíž prostor je vymezen šířkou vany a výškou 2,25m od čisté podlahy. Do této zóny se smí instalovat pouze ohřívače vody, sprchová čerpadla a další el. zařízení, která jsou vhodná pro montáž do této zóny a jejich napájecí obvod je vybaven doplňkovou ochranou proudovým chráničem s jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem nepřesahujícím 30mA.
váš problém bude zjevně v tom, že instalovaný bojler musí ještě navíc splňovat určitý stupeň ochrany a tou je krytí spotřebiče IPX4 a to váš bojler určitě nemá. Divil bych se. Jestliže je na spotřebiči toto krytí uvedeno a bojler bude připojen přes proudový chránič, pak neexistuje žádný problém.
Mirek Marek:
Pane Horský,
(poklona) vám za informace a ještě musím napsat důležité údaje.
Dnes máme karmu, kterou chceme zrušit a chceme na její místo dát nový bojler (budeme dělat nové elektro rozvody v celém bytě).
Předem (poklona) za další rady
S pozdravem
Marek Mirek
Pavel Horský:
Pane Marek, to že zamýšlíte instalovat místo karmy bojler nemění nic na tom, co jsem vám napsal v minulém příspěvku.
Jestliže neni bojler v krytí IPx4, tak bohužel, musíte ho instalovat do jiného prostoru. Např. já jsem to vyřešil tak, že jsem ho instaloval do sklepa, který jsem měl pod bytem.
Jiljí:
Pan Horský má zcela pravdu, snad až na to, že bojlery s IP nejsou žádnou zvláštností. Na trhu jsou dokonce bojlery s IP45. Tuším že je to jeden typ Tatramatu a DZD. Takže zjistěte si stupeň krytí vašeho AEG a podle toho se zařiďte. Eventuelně bojler vyměňte a podobně. Jiná věc je, že elektrikáři ty bojlery nad vanou neradi vidí. A to i v případě, že splňují podmínky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana