Může být bojler (AEG - 120l) umístěn nad vanou?
Martin Kurka:
Pane Mirku Marku, tady je katalog AEG bojlerů
http://www.aeg-hc.cz/?download=aeg_cenik_2007_ohrev_vody.pdf
Všechny mají krytí IP25, snad mezi nimi najdete i ten váš. Závazný je štítek na Vašem boileru - pak to budete mít potvrzené. Takže by vám stačilo přidat chránič (pokud ho nemáte), ale jestli máte přívod k bojleru po staru jen 2 vodičově, budete muset asi udělat (sekat) nový přívod - ale v tomhle vám nejlépe poradí na místě elektrikář. A poradí i s umístěním chrániče. Jestli budete upravovat připojení bojleru tak vám doporučuji si na chránič nechat připojit i zásuvky v koupelně.
Milan Karvánek:
TO: Jiljí> Pokud se opravdu jedná o vaše pravé jméno, přijměte prosím omluvu, myslel jsem, že je to povedená přezdívka.
Zbytek mého předchozího příspěvku nebyl určen jmenovitě vám, ale pouze omílá stále stejné skutečnosti, jak by se měl profesionální elektrikář chovat k zákazníkovi stran technické úrovně.
kikina:
Pan Kořínek ví co mluví. Podívejte se na dotaz pod vámi a asi se budete divit co jsem se dotazoval po třiceti letech praxe
Petr Přikryl:
Bojler nad vanou je asi problém. Norma ho při splnění určitých požadavků (krytí) povoluje, ale stačí jedno sundání spodního "deklu" a je po krytí. Takže můj názor :norma nenorma bojler nad vanu nepatří - z přípojovacího kabelu se stane věšáček, problém vypínače a vůbec připojení takového bojleru apod... !
Georgis Fasulis:
To Jiljí: Pana nevyžadujete, osobo se vám nelíbí, tak co takhle soudruhu? Je to staré a osvědčené oslovení a vzhledem k našemu věku jsme na něj i zvyklí, no ne ? :D To byl fór a pokus o uvolnění dusné atmosféry. :)
Co se týká vašeho sporu s panem Karvánkem - ani já nevěřím, že se tak jmenujete. Ne proto, že by takové jméno bylo nezvyklé (ostatně mé také není tuctové, že? ;)). To, že se jedná pouze o váš "nick", usuzuji z jedné prosté skutečnosti: Nikdo by se zde nezaregistrova l pouze příjmením, ale celým jménem tedy i s křestním jménem. Ale to je vedlejší - je to vaše věc.
A co se týká tématu bojleru: Norma na koupelny, jinde velmi přísná, je v této otázce hodně benevolentní! Nejen že nezakazuje bojler přímo nad vanou, ona pro něj nevyžaduje ani proudový chránič!! Podle mne je to trestuhodné. ... přeji pane Jiljí a nečertěte se, tady je o něco více zvykem nevystupovat anonymně - budí to větší důvěru. Osobně nechápu tu zarputilost národa vystupovat všude zásadně anonymně - tak nějak pro jistotu. A pak se divíme, že nám furt vládně někdo, kdo se nám nelíbí. :) To jsem odbočil, omlouvám se za to.
Takže má odpověď tazateli je:
Ano může za podmínky předepsaného krytí, ale osobně vám to velmi tvrdě nedoporučuji. Jako projektant bych ho tam nenavrhnul a sám bych si v životě do vany el. bojler taky necpal! A to i kdybych si ho měl dát na záchod nebo třeba do kuchyně.
Jinými slovy: Naprosto se ztotožňuji s názorem Petra Přikryla.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana