Jaký průřez má být zvolen u PEN vodiče u 3x1-YY 240 + 1-YY 120ZŽ?

<< < (2/4) > >>

Jan Franěk:
Ano, v kabelu je použit PEN se sníženým průřezem ale je potřeba si uvědomit, že je poměrně často "doplňován",  nebo chcete-li zlepšován dodatečným přizemněním.

Hloupě se zeptám, co na to říká projektová dokumentace? Docela by mě zajímaly výpočty soudobosti a zatížení HDV. Můžete se o nějaké části projektu podělit?

Miloš Kábrt:
Jedná se o přípojkovou skříň na hranici pozemku, kde se vede 50 m kabeláž 3x 1-YY240 + 1-YY120 do elektroměrovýc h rozvaděčů uvnitř objektu.   V objektu bude 54 bytů + společná spotřeba (2x výtah atd.).Je to tedy tak, že jediný důvod jsou 3. harmonické? V bytovém domě bych právě spínané zdroje nepředpokládal a v dnešní době ani zářivky.
Pane Fraňku, jak se při kabelovém vedení HDV (myšleno v jednom kabelu) PEN vodič posiluje?

Vlado Konrád:
Už je to jasnejšie. Máte to tam kvôli harmonickým.Až na bojler na TÚV máte spínané zdroje všade. PEN vodič sa neposilňuje ale dá sa tam YY 240 rovnako ako fázové. Prizemnenie PEN pomôže minimálne. Odpor uzemnenia je násobne väčší ako impedancia vypínacej slučky, prúdy sa rozdelia v pomere odporov.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  06.11.2024, 13:32

Je to v rozporu s ČSN 33 2130 ed. 3, Příloha C.

Účinky lichých násobků 3. harmonické musíte předpokládat tam, kde je velké množství zářivkových a elektronických spotřebičů (spínané zdroje).
Vodič PEN o stejném průřezu jako vodiče fázové se u HDV navrhuje vždy.

.

Jan Franěk:
Osobně stále čekám na podklady (projekt) . Někdo to musel navrhnout s ohledem na všechny dostupné technické informace, které zde k dispozici nemáme. Možná je má ten RT.

Pak je ještě otázkou, koho je ten přívodní kabel k objektu a kdo ho navrhoval. Přívodní kabel není to samé co HDV a trochu se nám tady v tom motají tak dvě různé věci.

Miloš Kábrt:
Hlavním domovním vedením je vedení mezi pojistkovou skříní a elektroměrovým i rozvaděči. O jiném přívodu zde nebyla řeč.
Tuto kabeláž jsem navrhoval já a patří investorovi. Dotaz byl na reakci RT, z jakého důvodu požaduje stejný průřez PEN vodiče. Nebyl totiž příliš sdílný.
Jaké byste potřeboval podklady?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana