Je to střet zájmu, když jedna osoba projektuje, provádí montáž a revize?
Jiří Kantner:
Citace: Pavel Horský 07.10.2024, 13:14
Před týdnem jsem se jako projektant potkal na jedné zakázce s RT, který tam provádí revize a musel jsem ho několikrát vyvést z omylů, se kterými žije pravděpodobně celou svojí profesní kariéru. Pán před důchodem. Pomalu by se pral, že má ve všem pravdu. Pak byl hodně smutný a asi se mu několik dnů i špatně usínalo.
Narazit občas na někoho kdo má sice razítko ale už delší dobu není v obraze, je asi normální. ne všíchni jsou vynikající.. Jen to nesmí být příliš často.
Stejně tak narazíte na projektanty kterým chybí reálný pohled nedej bože i nějaké znalosti. Je to tak v každé profesi, elektrikářské nevyjímaje.
Já myslím, že onen střet zájmů byl původně myšlen asi tak, jestli neexistuje riziko, že projektant, elektrikář a RT v jedné osobě naprojektuje a zhotoví dílo které má nějaká nedostatek nebo nesoulad s normami, nad kterým ovšem jako RT záměrně nevidí. MOtivací může být poskytnout levnější nabídku než konkurence. U živnostníka je to dost krkolomná konstrukce protože si tím zatlouká hřebík do rakve svého podnikání. Ale firmy co montují FVE to předvádějí podle ohlasů docela často - Jejich RT schválí od stolu cokoliv co "mistři" namontovali, obchází se absence hromosvodu na budově atd. Jsou to ale ty, které se vezou na současném boomu těhle instalací a za pár let budou podnikat někde úplně jinde.
Chce to klid, rozvahu a řídit se svědomím...
Nemyslím si, že situace v Česku je tak zlá, že by člověk nepoctivce potkával na každém kroku.
Pavel Horský:
Citace: Jiří Kantner 07.10.2024, 13:42
Nemyslím si, že situace v Česku je tak zlá, že by člověk nepoctivce potkával na každém kroku.
Ano, váš příspěvek má svoji logiku, nicméně díky letitým zkušenostem musím konstatovat, že vídám dnes více "nepoctivců" než např. před 20-ti lety. A nebo jsem dříve viděl vše růžověji než dnes? I to je možné.
Jan Franěk:
Citace: Kubanka 06.10.2024, 17:30
......, doporučuji zásadně pozvat k revizi, pokud je vyžadována revizáka z jiné firmy.
V tomto si dovolím souhlasit, i když ne tak zásadně. Spíš to doporučuji z mnoha již zde uvedených důvodů
Citace: Kubanka 06.10.2024, 17:30
Viděl bych to spíš jako chamtivost dotyčného dodavatele,.........
A s tímto silně nesouhlasím. Mám oprávnění ke všem těmto činnostem a nevidím důvod proč bych tuto činnost nemohl nabízet od A do Z. Každá činnost v rámci zákona a platných předpisů je podnikáním a ne chamtivostí (zle)
Za mne jste dost přestřelil.
Milan Hudec:
Vnímám to, coby předání odpovědnosti tomu či ononu.
Důležité je z pozice investora nepředat toto člověku s rakovinou v posledním stadiu......
Jiří Kantner:
Citace: Pavel Horský 07.10.2024, 16:07
Ano, váš příspěvek má svoji logiku, nicméně díky letitým zkušenostem musím konstatovat, že vídám dnes více "nepoctivců" než např. před 20-ti lety. A nebo jsem dříve viděl vše růžověji než dnes? I to je možné.
Je to jen můj pohled na věc, ale soudit stav nepravostí v tomto oboru moc nemůžu. Jen když sem tam vídám některé realizace FVE tak kroutím nevěřícně hlavou. Nicméně čim víc peněz se v byznysu točí, tím je pokušení větší. A čím je víc předpisů a čím jsou přísnější, tim je větší snaha je obchazet. Viz automobilový průmysl před pár lety. Lidi jsou pořád stejný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana