Je to střet zájmu, když jedna osoba projektuje, provádí montáž a revize?
Libor Skýba:
Já tam žádný střet zájmů nevidím. Mi se myšlenka dodávky od A do Z (projekt- realizace - revize) naopak líbí. A věřím, že i většina investorů bude raději jednat s jedním člověkěm (firmou) než se třemi, kdy se budou vymlouvat jeden na druhého, kdo co udělal špatně.
To s tou chamtivostí jsem taky moc nepochopil. Co je špatně na tom, pokud jsem schopen kvalitně odvézt všechny tři činnosti, chtít za svou práci dostat zaplaceno?
Jan Bocek:
Citace: Libor Skýba 08.10.2024, 05:23
To s tou chamtivostí jsem taky moc nepochopil. Co je špatně na tom, pokud jsem schopen kvalitně odvézt všechny tři činnosti, chtít za svou práci dostat zaplaceno?
Podnikáme snad proto, abychom vytvořili zisk.
Jiří Kantner:
Citace: Jan Bocek 08.10.2024, 11:49
Podnikáme snad proto, abychom vytvořili zisk.
Přesně tak, co není zakázáno je povoleno.
V Česku se tohle řeší především u veřejných zakázek ale jsou země, kde je to vnímáno daleko šířeji.
Nicméně co je a co není střet zájmů nebo potenciální střet zájmů může definovat zákon, zaměstnavatel ve své complinace strategii případne i zákazník. U živnostníků to asi nehrozí ale už jsem se v práci setkal s tím, že v rámci poptávkového řízení zákazník požadoval prohlášení že naše frima se řídí nějakým cizím protikorupčním zákonem. Může to vypadat absurdně ale když to zákazník požaduje a stojíte o tu zakázku...
Martin Babrňák:
Možná moje myšlenka bude trochu mimo, ale aktuálně řeším rekonstrukci bytu a s otcem jsem řešil jak to udělat s elektrikou.
Nějaké zkušenosti máme, kontakty na firmu co by nám třeba osadila rozvaděč i se štítkem mám, přístup k normám také, §6 také, (E2A, jsem dělal těsně před zrušením 50, ale neprovozuji takže zkušenosti nemám).
Řešili jsme zda si elektro neudělat sám s tím, že bych si udělal i VRZ sám, ale kromě onoho, že bych neměl číslo oprávnění tak nás i napadlo jak by se na to případně koukala pojišťovna do budoucna.
Vím, že třeba pokud půjčím auto příbuznému a on způsobí nehodu tak pojišťovna může odmítnou plnit. Ale nevím zda to je či není pravda.
Tak pokud by toto nebyl podobný případ?
Za předpokladu, že bych samozřejmě mohl vypracovat platnou VRZ (měl bych oprávnění od TIČRu k montáži elektro dodavatelsky). Nemohla by se na to v případě škodné události koukat pojišťovna jako na pojistný podvod?
Jan Franěk:
V případě rozporů nebo nejasností si soud objedná zprávu od některého ze soudních znalců. NA základě jeho zprávy se pak určí jestli bylo vše OK, nebo ne. Tedy nelze dopředu předjímat výsledek. O tom rozhodne až případný soud a mnoho v této době neznámých indicií.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana