Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Lze mít vodovodní kohoutek a zásuvku na jednom venkovním sloupku?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Lze mít vodovodní kohoutek a zásuvku na jednom venkovním sloupku?  (Přečteno 5290 krát)
cermakp
Neverifikovaný uživatel @2
*

« kdy: 05.08.2024, 13:08 »

Na zahradě si chci zbudovat kombinovaný sloupek (ocelový jakl výšky cca 1m) s vodovodním kohoutkem a zásuvkou (nějaká s krytím IP44 příp. vyšším - na sloupek nebude nikdy přímo pršet).

Je přípustné umístění zásuvky ve variantě A či B? Příp. jak by to muselo být, aby to přípustné bylo?

Je nutné pospojení konstrukce? Je možné použít vodič PE ze zásuvky? V tuto chvíli nejsem schopen dotáhnout z HUS samostatný vodič. Příp. ve vzdálenosti cca 2 m je možné napojení na uzemňovací svod hromosvodu.

* sloupek.png (16.11 KB, 456x616 - prohlédnuto 298 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jozef BABJAK
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #1 kdy: 06.08.2024, 14:31 »

Prikláňam sa k variante B s tým, že stĺpik bude vyšší a spodná hrana zásuvky bude vo výške aspoň 120cm. Tým by sa pre hnidopichov dalo argumentovať, že zásuvka je na hrane (prakticky neexistujúceho) umývacieho priestoru.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #2 kdy: 06.08.2024, 17:43 »

A což si takhle koupit orig. hotový a certifikovaný výrobek?
Diskuse elektriky.cz neslouží jako kutilská poradna.

* sloupek.jpg (81.36 KB, 470x760 - prohlédnuto 365 krát.)

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jan Šus.

« Odpověď #3 kdy: 07.08.2024, 07:14 »

Asi tady bude dost rozdílná cena, myslím si že několikanásobn á a vlastně je to totéž co nakreslil tazatel. Tady se spíše bude dělat kutilství zámečnické a vodařské. Protážení vhodného kabelu a zapojení zásuvky pokud to udělá elektrikář podle mě není žádné kutilství.  Možná to bude i lépe kvalitativně provedeno než jsou kupovaný věci. Ne vše co koupíš je kvalitnějsí, než doma vyrobené a to bohužel platí i o elektrověcech.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #4 kdy: 07.08.2024, 08:23 »

Protože jsem za svůj život viděl nespočet kutilských děl, vím o tom své. Jsou kutilové a KUTILOVÉ a těch co dokáží vytvořit budoucí popravčí stroj je o poznání více.
A vždy si musím položit otázku, zda se dá ušetřenými penězi nějak vyčíslit lidský život.

Vím, přeháním, že?

V dobách temna jsem kutilství trošku chápal. Nikde nic nebylo, ze západu se k nám pořádně nic nedostalo a tak se spousta věcí vyráběla na kolenou.

Dnes se tu bavíme vyloženě o snaze úspory peněz a přitom víme, že výsledkem bude něco, co není certifikováno, odzkoušeno a nikdy na nic takového nikdo nevystaví revizi.
Sloupek pak bude instalován v tom nejhorším prostředí...
Mě se toto prostě nelíbí.

Revizní technik E2A, E2B
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #5 kdy: 07.08.2024, 08:57 »

Pokud to funguje tak, jak má, výrobek je výsledek nějakého snažení, kdy proběhne nějaký vývoj, konstrukce prototypu, jeho posouzení, vyzkoušení, odstranění nedostatků...
Je úsměvné, když někdo něco sestrojí a hrdě hlásí že si to vyrobil...
Ale v tu chvíli se jako "výrobce" stává zodpovědným, měl by k tomu dodat jisté doklady...

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
cermakp
*

« Odpověď #6 kdy: 07.08.2024, 09:09 »

Originální certifikovaný výrobek, který jste uvedl, je nevzhledná předražená obluda. Kromě funkčnosti a bezpečnosti (na prvním místě!),  je hned design nejpodstatnějš í kritérium. Proto je nasnadě varianta vlastní výroby.

Protože jsem za svůj život viděl nespočet kutilských děl, vím o tom své. Jsou kutilové a KUTILOVÉ a těch co dokáží vytvořit budoucí popravčí stroj je o poznání více.
A vždy si musím položit otázku, zda se dá ušetřenými penězi nějak vyčíslit lidský život.
Dovolil bych se zařadit do kategorie KUTILA elektricky znalého, dokonce i příslušným vzděláním, ale nikdy se tím neživící. Celou elektroinstala ci RD jsem od návrhu, výkresovou dokumentaci a realizaci dělal sám a RT to hodnotil tak, že takovéto provedení hodně dlouho neviděl (pozitivně) a jedinou "připomínku" měl k realizaci hromosvodu (ne k provedení, ale k návrhu),  kterou jsem ale udělal přesně dle PD.
Takže asi tak ke kutilství.

Prikláňam sa k variante B s tým, že stĺpik bude vyšší a spodná hrana zásuvky bude vo výške aspoň 120cm. Tým by sa pre hnidopichov dalo argumentovať, že zásuvka je na hrane (prakticky neexistujúceho) umývacieho priestoru.
Přesně toto je to, proč jsem i daný dotaz pokládal. Jaký je v tomto případě, a jestli vůbec je, pro takovýto venkovní sloupek definován umývací prostor, kde by neměla být žádná zásuvka.  Např. dle sloupku, který zde uvedl Pavel Horský, se v tomto prostoru zásuvka (s krytím IP44) nachází.
Jan Palička
*

« Odpověď #7 kdy: 07.08.2024, 12:44 »

To byste si fakt dal na zahradu?
Osobně bych to řešil dvěma sloupky, těch je po netu dost a dost. Nějak mne nenapadá, kdy bych tuhle kombinaci potřeboval.... ..
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

« Odpověď #8 kdy: 07.08.2024, 13:09 »

To byste si fakt dal na zahradu?

Ne. Já bych o něčem takovém ani nepřemýšlel.
Nicméně, foto je jen první ilustrační, co na mě vykouklo na netu.
Sloupky se dělají i vzhlednější a menší. Jen to chce hledat.

Před časem jsem byl v rámci družby našeho města v Německu, kde jsem viděl nádherně řešený sloupek pro připojení karavanů a obytných vozů.

Tímto pro mě tato diskuse končí.
Dozvěděl jsem se, že je pan Čermák vzdělán v oboru a na této vlně jede zřejmě celým svým dosavadním životem, kutilství mu není cizí, ví co dělá a tomu co dělá i věří.

Píše, že není schopný z "HUS" natáhnout samostatný vodič... nevím, co je to HUS...zřícenin a hradu v okrese Prachatice, nebo dětská nemoc... Ono i názvosloví neodmyslitelně patří k našemu oboru a zřejmě mám jisté mezery. Člověk se neustále učí.

Stejně tak nevím, co je to ocelový "jakl".

Pokud na sloupek nebude pršet, ale bude vystaven vzdušné vlhkosti pod přístřeškem, pak může být IP třeba i nižší. Sloupek bude jistě připojen správným kabelem správného průřezu vzhledem k úbytku napětí a jistě přes proudový chránič s max. vybavovacím rez. proudem 30mA. Pak může být třeba těleso sloupku připojeno i na PE vodič napájecího kabelu. Záleží na tom, odkud bude napájecí kabel napojen. Takže tu vlastně máma dost neznámých a jakékoli rady jsou pak na hodnotě hádání z křišťálové koule.

Doporučuji kontaktovat revizního technika, který vše na místě vyhodnotí a dle zjištěných místních podmínek poradí jak a co provést, aby bylo vše bezpečné.

Revizní technik E2A, E2B
cermakp
*

« Odpověď #9 kdy: 07.08.2024, 14:10 »

nevím, co je to HUS...

Stejně tak nevím, co je to ocelový "jakl".

AD 1/ Toto se omlouvám, na jazyku jsem měl "Hlavní uzemňovací svorka",  proto zkratka HUS. Samozřejmě určitě víte, že jsem měl na mysli HOP (jak jsem se nyní i přiučil, tak dnes již značící se MET).

AD 2/ Jekl, Jakl, Jäkl jsou všechno ekvivalentní a napříč i výrobci užívané názvy pro totéž - uzavřený profil. Byť přiznávám, že v současnosti je nejrozšířenějš í používání názvu Jekl, nikoliv však jediným.

Tímto diskuzi rovněž končím.
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #10 kdy: 07.08.2024, 16:39 »

AD 2/ Jekl, Jakl, Jäkl jsou všechno ekvivalentní a napříč i výrobci užívané názvy pro totéž - uzavřený profil.
Jäkl je pojmenován po rýmařovském kováři Jäklovi, jakl a jekl jsou zkomoleniny. Viz třeba historie společnosti Jäkl Karviná.

Příp. ve vzdálenosti cca 2 m je možné napojení na uzemňovací svod hromosvodu.
Je vidět, že jste hromosvodařino u nepolíben. Jsou firmy, které vyrábějí ochranu před nebezpečným dotykem holého svodu, a Vy byste si to zatáhl do … všude.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #11 kdy: 07.08.2024, 22:53 »

Vím, že kutilové často vyplodí nebezpečné hrůzy ale nejde to paušalizovat. Jsou i velmi dobré konstrukce za které se nemusí stydět.
 Přesto, že určitá část takových výrobků je nebezpečná a kolega je nazývá popravčími stroji, nikde nevidím tr hromady mrtvol.
Naše civilizace jednou na ty certifikáty chcipne. Jejich poctive získání čím dal vic prodraží výrobek až se stane nekonkurencesc hopným.
Kamkoli kliknu na internetu, všude je reklama na levné zboží z Číny a v kamennych prodejnách jsou toho plné regály. Koncový zakaznik do detailu certifikáty a prohlášení o shode nezkoumá, nicméně elektrikář pri prvním pohledu vyřadí produkty kde je oprávněná obava z nedostatečné kvality nebo možného nebezpečí.
Popisovaný sloupek neni atomová elektrárna.
Jan Šus.

« Odpověď #12 kdy: 08.08.2024, 07:09 »

Plně souhlasím s panem Kantnerem. Na jednu stranu tu odborníci odrazují od KUTILSTVÍ, a doporučují kupovat jen se značkou CE. V jiné diskuzi se tu dočteme, jak jsou některé tyto výrobky, které jsou certifikované špatné. Já nedávno koupil světlo od jednoho z největších prodejců svítidel v ČR co mělo CE, na světle byly neviditelné označení fáze, nula a zem (slangově),  ale kdybych to připojoval podle návodu a ne podle neviditelných zalakovaných značek, tak bych připojil fázi na zem!! Když jsem jim to napsal do obchodu, tak mě napsali, že je to věc výrobce (dovozce). Takže co je lepší, poučený KUTIL amatér, který už toho přeci jen dost udělal, nebo výrobek který má CE a když ho zapojím podle návodu tak mě zabije? mohu takto pokračovat s prodlužovákama do dílny, kdy si ho raději vyrobím z kvalitního dsoatečně tlustýho kabelu (pruřez vodičů) a koncovek, než abych koupil něco co má CE z  eshopů nebo nákupních center, atd.... Takže já bych zašel za kamrádem co má zámečnictví, na kousek papíru nakresli co chci aby mě svařil a případně i vyvrtal ty díry, nechal pozinkovat, namontoval bych si kohoutek, kamarádovi elektrikáři bych řekl ať mě dá kus kabelu, koupil bych zásuvku a namontoval a buď i sám připojil, nebo řekl tomu kamarádovi elektrikáři aby mě to připojil on, nebo alespoň zkontroloval jak pojede okolo, nebo když se staví na kafe. Desetinové náklady a mám "jistotu",  že to bude z hlediska bezpečnosti možná i lepší než něco co má CE a je z marketu.
Milan Hudec
*

« Odpověď #13 kdy: 08.08.2024, 12:30 »

Měl jsem čest se s několika sloupky potkat coby montér nových či opravář starých (výměna prasklé zásuvky).
Bohužel musím konstatovat, že ani fušerské hovado by to neudělo hůře nežli cert.výrobci.
Ostré hrany plechu.
Napojení ve spodni části čokoládou nevalné kvality.
Zásuvky UV nestabilni (po 3letech popraskaný plast).
Připojení PE katastrofální; kombinace AL plechu, pozinkovaného pidišroubecku a přívodní "2,5" Cu.
Vodiče mezi zásuvkou a čokoládou jen se základni izolací, budiž je to v I třídě, ale i tak.....mráz/vlhko.....
Mechanicky sloupek nestabilní, při manipulaci s vidlicí se podezřele kymácel, a přechod mezi zásuvkou a sloupkem evidentně ztrácel krytí.

Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #14 kdy: 08.08.2024, 18:57 »

Nechápu co tazatel očekával od svého veřejného dotazu. Že mu odborníci posvětí ubastlení výrobku, který by měl projít správně zkušebnou? Že mu řeknou není potřeba certifikáty, výrobní štítek a podobně? Nebo že se přetrhnou v tom, jak mu poradit jak to má udělat navzdory legislativě? O tom se můžeme teoreticky bavit u piva.

Mnohokrát jsem viděl špatně pochopenou dobře míněnou radu, která se zvrtla v nebezpečný bastl. Také jsem viděl párkrát instalaci provedenou laikem, který by hravě strčil do kapsy leckterého kolegu. Prvních případů potkávám mnohem mnohem větší množství, než těch druhých.

Zjednodušeně řečeno, nejjednodušší a nejbezpečnější je zakoupení hotového výrobku, byť si o kvalitě mohu občas myslet své. Je pouze na mě, jestli budu kupovat levně na "alíku",  nebo dráže Evropskou kvalitu. Mám vždy šanci koupit obojí.

Doma si každý může v podstatě dělat co chce. Klidně si může postavit stroj, sekačku (taky jsem jí kdysi měl) a podobně.  Ale už žijeme v jiné době a ne v minulosti kdy mám v tom všem pomáhal časopis Uděl/Urob si sám, protože nic se nedalo koupit. Pořád by si měl být každý vědom toho, že si za to v případě jakéhokoliv problému, také ponese plnou právní odpovědnost. To je moje odpověď na položenou otázku.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Jan Šus.

« Odpověď #15 kdy: 09.08.2024, 07:38 »

Pane Franěk, asi každý čteme úplně jiný úvodní dotaz, ale já tady to o čem píšete vy v dotazu nevidím!! Vaše odpovědi jsou v diskuzi hezké, ale tentokráte jste mimo mísu. Tazatel se ptá pouze na dvě (tři) věci - umístění zásuvky nad kohoutek a na pospojování.
Obecně mě velmi často na tomto foru vadí poučování o certifikovynýc h výrobcích, ale o tom už je tu dost tak to nebudu rozvádět. (není to příspěvek proti vám, ale vy jste se posledním příspěvkem pustil do tazatele a podsouval jste do jeho úst něco co vůbec nepsal a netázal se). Myslím si že další diskuze v otmto tématu bude už úplně mimo míssu aa asi by se mělo ukončit.
Milan Hudec
*

« Odpověď #16 kdy: 09.08.2024, 08:07 »

Nechápu co tazatel očekával od svého veřejného dotazu. Že mu odborníci posvětí ubastlení výrobku, který by měl projít správně zkušebnou? Že mu řeknou není potřeba certifikáty, výrobní štítek a podobně? Nebo že se přetrhnou v tom, jak mu poradit jak to má udělat navzdory legislativě? O tom se můžeme teoreticky bavit u piva.

Takže, pokud bys měl zakázku na umístění zásuvky na jeklu od plotu, tak ho vykopeš a poběžíš s ním na zkušebnu?
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #17 kdy: 09.08.2024, 08:42 »

Tady vidím jistou hranici v přístupu:

Pokud vezmu zásuvku, které je v krytí IP vhodném (dostatečném) pro použití v prostředí, kam ji chci dát, pokud ji namontuji podle doporučení výrobce, nevidím v tom problém

Ale pokud ji někam vecpu a  a to, kam ji namontuji, mě pomůže splnit potřebné krytí, už bych s tím měl problém jestli jsem dostatečný odborník abych to zodpovědně posoudil

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.054 sekund, 22 dotazů.