Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Lze mít vodovodní kohoutek a zásuvku na jednom venkovním sloupku?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Lze mít vodovodní kohoutek a zásuvku na jednom venkovním sloupku?  (Přečteno 5639 krát)
Jan Palička
*

« Odpověď #18 kdy: 09.08.2024, 09:00 »

Nechápu co tazatel očekával od svého veřejného dotazu. Že mu odborníci posvětí ubastlení výrobku, který by měl projít správně zkušebnou? Že mu řeknou není potřeba certifikáty, výrobní štítek a podobně? Nebo že se přetrhnou v tom, jak mu poradit jak to má udělat navzdory legislativě? O tom se můžeme teoreticky bavit u piva.
Takže, pokud bys měl zakázku na umístění zásuvky na jeklu od plotu, tak ho vykopeš a poběžíš s ním na zkušebnu?
Nemyslím, že je zásadní rozdíl mezi tím, když namotuji zásuvku s krytím IP44 (nebo ještě lépe IP55) na stěnu, ze které pár centimetrů od zásuvky trčí vodovodní kohoutek a když  stejnou zásuvku osadím na kus železného profilu "čouhajícího" ze země v němž mám i výtok vody - snad jen v tom, že stěna je většinou nevodivá a profil ano. Ale pokud zásuvky "zaintegruji" do sloupku, jak je zobrazeno v náčrtku, tak bych asi měl pochybnosti také.......   
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #19 kdy: 09.08.2024, 10:05 »

Z mého pohledu je rozdíl v tom, pokud použiji vestavnou zásuvku, čím se domnívám že se celý sloupek stane výrobkem s riziky a v použití zásuvky na povrch.

Tedy u zásuvky na povrchu bych řešil "jen" prostup kabelu jeklem a vybranou zásuvku. U provedení s vestavěnou zásuvkou se necítím dostatečně znalý na posouzení bezpečnosti provedení. Umístění kohoutku s vodou vedle nebo pod zásuvkou s tím nemá moc co dělat. Tedy všechno z pohledu případné revize.

To k doplnění mé předchozí reakce  angel

Je to prostě můj úhel pohledu. na zdravi angel na zdravi
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
cermakp
Neverifikovaný uživatel @2
*

« Odpověď #20 kdy: 09.08.2024, 10:14 »

Ač jsem už nechtěl, tak se ještě vyjádřím naposledy.  poklona  všem, co do diskuze přispěli a obzvláště těm, co dle mě, na to mají racionální pohled a přístup.

Obrázek od p. Horského mě navedl na správně položený dotaz do googlu, kde jsem nalezl inspiraci v podobě https://www.azp.cz/vydejni-sloupky-pro-odber-vody-a-elektriny,  kde toto takto mají řešené.

Jen k informaci uvedu, že sloupek jsem včera již vyrobil (dnes jsem ho odvezl na komaxit a v příštím týdnu ho osadím). Jäkl 120x120x3, délky 127 cm (ukotven bude šrouby do betonové patky v nivelitě -27cm),  s plně zavařeným víčkem, z čela ve výšce 70 cm (od "0") opatřený otvorem pro vodovodní kohoutek, z boku ve výšce 90 cm vyfrézován otvor 73 mm, do kterého přijde osadit krabička KUL 68. Ve vnitřním prostoru za zásuvkou navařen šteft M10 pro připojení ŽZ vodiče se nalisovaným okem pro připojení na ochranný vodič v zásuvce. Přívodní vodič CYKY-J 3x2.5 bude včetně chráničky (ta vyjde až k hraně krabičky) zatažen do sloupku. Kabel od domovního rozdělovače, kde je i bod rozdělení a uzemnění je vzdálen cca 12 m, je jištěn jističem B16 s předřazeným 30 mA chráničem. Zásuvka bude osazena Solight 5B322 s krytím IP55. Navíc z vnější strany sloupku (v -25 cm) je navařen M10 šteft, kam přijde osadit připojovací svorka SP1 UNI a pomocí FeZn vodiče průměru 10 mm pospojit s nově zatlučenou (ve vzdálenosti cca 80 cm od sloupku) zemní tyčí Tremis ZT 1,5.

Nyní mě můžete sepsout, jak nebezpečné a hlavně necertifikovan é zařízení jsem si na na vlastní zahradu vyrobil a umístil. Doporučuji se raději i nedívat na zprávy, minimálně ne na černou kroniku, ale snad jen na zvířátka nakonec. Omlouvám se za tenhle poslední odstavec, ale nemohl jsem si to prostě odpustit. Jednou na to prostě "chcípneme". Ne snad na úraz elektrickým proudem (někteří možná ano, ale bude to mizivá menšina),  ale na papírování, byrokracii, certifikáty a razítka na cokoliv.
Jan Palička
*

« Odpověď #21 kdy: 09.08.2024, 11:36 »

Takže výrobek. Dokud se nic nestane, budete v pohodě. Až se stane, přijdou oficiálové, začnou vyšetřovat a první co budou chtít, budou papíry od sloupku. Certifikace. Prohlášení o shodě. Návod k montáži. Štítek na výrobku. Revizi připojení. Adresu výrobce. Když nebudou....... a že jsem takových vyšetřování už pár viděl.

Na závěr jednu poznámku: Krabice KUL je podle prohlášeí o shodě vydané výrobcem určená výhradně do stavebních materiálů. Zásuvka 5B322 se dodává se svojí krabicí s níž je i zkoušena a vystaveno prohlášení o shodě. 
Juraj Rojko
*

« Odpověď #22 kdy: 09.08.2024, 12:20 »

Pánové, kdo mě znáte, víte, že jsem dost akurátní. Ale všechno má své meze. Každý druhý dům je plný všelijakých příšerných bastlů. Pan Čermák k tomu zjevně přistupuje odpovědně a podle popisu se to snaží udělat opravdu pečlivě. Výrobek je věc, která je určena k uvedení na trh, což toto zjevně není. Chce prostě chce nainstalovat zásuvku do sloupku a ptá se jak to má udělat co nejlépe a nejbezpečněji. Pokud mu umíte a chcete poradit jak to udělat ještě lépe, tak to udělejte, ale tyto knížecí rady jsou vážně k ničemu a jen tím ztrácíte čas, protože on to stejně udělá.
Milan Hudec
*

« Odpověď #23 kdy: 09.08.2024, 13:20 »

Ač jsem už nechtěl, tak se ještě vyjádřím naposledy.  poklona  všem, co do diskuze přispěli a obzvláště těm, co dle mě, na to mají racionální pohled a přístup.

Obrázek od p. Horského mě navedl na správně položený dotaz do googlu, kde jsem nalezl inspiraci v podobě https://www.azp.cz/vydejni-sloupky-pro-odber-vody-a-elektriny,   kde toto takto mají řešené.

Jen k informaci uvedu, že sloupek jsem včera již vyrobil (dnes jsem ho odvezl na komaxit a v příštím týdnu ho osadím). Jäkl 120x120x3, délky 127 cm (ukotven bude šrouby do betonové patky v nivelitě -27cm),   s plně zavařeným víčkem, z čela ve výšce 70 cm (od "0") opatřený otvorem pro vodovodní kohoutek, z boku ve výšce 90 cm vyfrézován otvor 73 mm, do kterého přijde osadit krabička KUL 68. Ve vnitřním prostoru za zásuvkou navařen šteft M10 pro připojení ŽZ vodiče se nalisovaným okem pro připojení na ochranný vodič v zásuvce. Přívodní vodič CYKY-J 3x2.5 bude včetně chráničky (ta vyjde až k hraně krabičky) zatažen do sloupku. Kabel od domovního rozdělovače, kde je i bod rozdělení a uzemnění je vzdálen cca 12 m, je jištěn jističem B16 s předřazeným 30 mA chráničem. Zásuvka bude osazena Solight 5B322 s krytím IP55. Navíc z vnější strany sloupku (v -25 cm) je navařen M10 šteft, kam přijde osadit připojovací svorka SP1 UNI a pomocí FeZn vodiče průměru 10 mm pospojit s nově zatlučenou (ve vzdálenosti cca 80 cm od sloupku) zemní tyčí Tremis ZT 1,5.

Nyní mě můžete sepsout, jak nebezpečné a hlavně necertifikovan é zařízení jsem si na na vlastní zahradu vyrobil a umístil. Doporučuji se raději i nedívat na zprávy, minimálně ne na černou kroniku, ale snad jen na zvířátka nakonec. Omlouvám se za tenhle poslední odstavec, ale nemohl jsem si to prostě odpustit. Jednou na to prostě "chcípneme". Ne snad na úraz elektrickým proudem (někteří možná ano, ale bude to mizivá menšina),   ale na papírování, byrokracii, certifikáty a razítka na cokoliv.
Onu vámi vybranou svorku zahoďte a dejte
Svorku se svěracím šroubem (KlemmSchrauben)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #24 kdy: 09.08.2024, 15:35 »

....... Pan Čermák k tomu zjevně přistupuje odpovědně a podle popisu se to snaží udělat opravdu pečlivě. Výrobek je věc, která je určena k uvedení na trh, což toto zjevně není. Chce prostě chce nainstalovat zásuvku do sloupku a ptá se jak to má udělat co nejlépe a nejbezpečněji. .....

Ano a ode mne se mu dostalo rady, jak to udělat dle mého správně a navíc v souladu s předpisy.  angel
To že si vybral jiný postup je jeho věc a pouze jsem považoval za důležité jej upozornit na možná rizika. To je všechno.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Aktuální slova KUTIL (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.033 sekund, 21 dotazů.