Co vše je u stávající LPS a nové FVE nutné vyhodnotit a mít zapsáno v projektu?
Jaroslav Molák:
Z těch stovek tisíc střešních fotovoltaickýc h elektráren navíc většinou dotovaných státem, odhaduji že minimálně desítky tisíc neodpovídají předpisu z titulu ochrany před bleskem jen při pihledu na střechu.
Na vině jsou i revizní technici, kteří nejenže neznají předpisy, ale mnohdy neznají ani řemeslo.
To je ale vizitka orgánu, který vystavil takovým technikům Osvědčení o odborné způsobilosti RT.
Jan Franěk:
Ano, máš pravdu pokud tam revizní technik opravdu byl. NApříklad firma Schlieger na místa montáže ale neposílá revizní techniky, ale spouštěcí techniky, kteří vyplní on-line tabulku, nasdílí pár fotek a dámy v kanceláři dle toho napíšou revizi. Revizák, tedy spíš jeho atrapa, přijde v pátek, posadí se ke stolu a jen razítkuje a podepisuje. Odpoledne pošle fakturu za metrák podepsaných revizí.
Tito lidé nemají ani potřebné technické vybavení, ani znalosti RT. Přesto takto vzniká několik desítek revizí každý týden. NA tu firmu je přes osmdesítek stížností na SUIPu, mnoho na ČOI a již mnohokrát byli u soudu. Přesto na mne neustále skáče mnoho reklam s "nejlepší firmou" a na FB shání stále další zaměstnance nebo spolupracovník y. Podle toho co okolo sebe mohu vidět, mají stále mnoho nových zákazníků, přesto že třeba přívod pro tepelné čerpadlo jsem jim zrevidoval až na potřetí, díky neskutečným prasárnám co tam firma předvedla.
Nicméně poté co do nich veřejně cca půl roku "kopu" došlo ke změně textů na jejich stránkách. Nyní doporučují pravidelné revize ve 2 letých lhůtách, jak jinak prováděných jejich revizákem.
Nicméně důkazy nezmizely, ale byly předány spolu s podnětem na SUIP
Martin Babrňák:
docela by mě zajímalo jakou spotřebu RT má taková firma. Leda, že by se nikdy ty stížnosti nedostali tak daleko aby onen RT přišel o povolení
Jiří Schwarz:
Ona by něco napověděla statistika
- kolik objektů během roku zasáhl blesk
- k jakým škodám při tom došlo
- kolik fotovoltaik bylo poškozeno bleskem, přepětím...
V přepočtu na počet objektů v této zemi, na počet provozovaných fotovoltaik to procentuálně bude tak nízké číslo, že na to firmy a RT hřeší a věří, že právě jejich dílo si blesk nevybere
Milan Hudec:
Citace: Martin Babrňák 01.07.2024, 07:47
docela by mě zajímalo jakou spotřebu RT má taková firma. Leda, že by se nikdy ty stížnosti nedostali tak daleko aby onen RT přišel o povolení
Pokud to v případě RD ušmoulí na neVTZ, není kdo by papíry (v tomto případě řekněme nadbytečné) sebral.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana