Co vše je u stávající LPS a nové FVE nutné vyhodnotit a mít zapsáno v projektu?

<< < (15/15)

Milan Hudec:
Konkrétně
(1) Ministerstvo práce a sociálních věcí je ústředním orgánem státní správy pro pracovněprávní vztahy, bezpečnost práce, zaměstnanost a rekvalifikaci, kolektivní vyjednávání, mzdy a jiné odměny za práci, důchodové zabezpečení, nemocenské pojištění, sociální péči, péči a pracovní podmínky žen a mladistvých, právní ochranu mateřství, péči o rodinu a dětí, péči o občany, kteří potřebují zvláštní pomoc, a pro další otázky mzdové a sociální politiky.

(2) Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ministerstvem financí připravuje a předkládá vládě návrhy právních úprav v oblasti odměňování státních zaměstnanců

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Franěk  06.07.2024, 10:53

Oficiální vyjádření mám v písemné formě od MPSV…

Bez ohledu na to, že zprovozněné elektro v RD nepodnikající FO nespadá do gesce MPSV a tedy se ani nemá co k němu vyjadřovat, signifikantní je i formulace, kterou použili (sic!) “lze mít za to, že elektrická instalace v rodinném domě, je vyhrazeným elektrickým zařízením.” Tedy ne že si to myslíme, ne že jsme o tom přesvědčeni, ne že to tvrdíme, ale pouze se domníváme, že si to lze myslet.

P.S. O tom, že po dobu instalace a uvádění do provozu dodavatelským subjektem se o VTZ jedná, asi sporu nebude. Otázkou asi zůstává, zda během rozšiřování dodavatelským způsobem (např. o FVE) má tento statut celá instalace, nebo jen její dotčená část.

Jan Franěk:
Citace: Fuk Tomáš  07.07.2024, 11:18

......,   signifikantní je i f.......

Přiznám že jsem si to musel vyhledat  o:-)

Jo, je to divná formulace, ale pořád oficiální vyjádření MPSV. Jak jsem psal, osobně nezpochybňuji nedotknutelnos t a tedy ne VTZ v RD a bytech, po provedení revize a uvedení do provozu. Nicméně stále (stejně jako kolega Horský) budu doporučovat pravidelné revize a další úkony dle VTZ.
Ovšem zajímavá otázka ohledně montáží FVE a rozhraní kde asi VTZ končí. Podle mne je během montáže VTZ všude tam, kam vkročí noha montérova. V drtivé většině od střechy po bytový/domovní rozvaděč. A to až do okamžiku vypracování kladné revize.

Nicméně nejsem si jist VTZ ohledně FVE, kde je je minimálně část kam laici nesmí, tudíž bych to tipoval na VTZ. A to furt.

Milan Hudec:
Pokud není předem určeno, že instalace má být v budoucnu VTZ, tak montážní práce nejsou na VTZ (vyjma např.dočasných staveništních rozvodů a pod.),   ale je nutno dodržovat BOZP, přičemž legislativa kolem VTZ se bere coby vhodný nejbližší nástroj.
Že by laik, majitel porušil zákon o VTZ, když se pohrabe ve FVE si nedokáži zdůvodnit.
Obdobně nelze preventivně vymáhat "silniční pravidla" při jízdě po poli.
Rovněž revize již hotového díla, pokud toto nebude předem zařazeno do VTZ, není revizí VTZ, ale při samostatném úkonu je potřeba dodržet BOZP.

opatovice64:
Citace: Jaroslav Molák  30.06.2024, 09:00

Z těch stovek tisíc střešních fotovoltaickýc h elektráren navíc většinou dotovaných státem, odhaduji že minimálně desítky tisíc neodpovídají předpisu z titulu ochrany před bleskem jen při pihledu na střechu.
Na vině jsou i revizní technici, kteří nejenže neznají předpisy, ale mnohdy neznají ani řemeslo.
To je ale vizitka orgánu, který vystavil takovým technikům Osvědčení o odborné způsobilosti RT.

Na TIČRu také nepracují samí Einsteini, mě úplně postačují jejich závazná odborná staniska k instalacím
napájených např. v soustavě TN-S, a rozvaděče mají 4-žilový přívod.
To mi fakt hlava nebere ...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana