Je v elektrické síti rodinného domu možný úraz elektrickým obloukem?
Pavel Horský:
Citace: František Valerián 04.06.2024, 16:27
Existuje riziko, že dojde k úrazu elektrickým obloukem / obloukovým zábleskem (arc flash) v běžném rodinném domě, např. pokud omylem zkratuji dvě fáze v rozvaděči?
Ano existuje a nebezpečí jeho vzniku vzrůstá úměrně s domnělou jistotou při hrabání se v elektroinstala ci bez patřičných znalostí.
Znám několik "odborníků", kteří ví o čem je řeč. S jedním jsem byl před lety dokonce u očního lékaře, když mu okuje vzniknuvší ze zkratu vlétli do obličeje a jedna se mi přilepila na oční bulvu. Pak jsem viděl slušně propálené tričko opět od odlétávajících okují a nebo pěkně spálený hřbet ruky, když si jiný kolega šáhnul do rozvaděče, kde nebyly koncové krytky na propojovacích lištách a lišta byla zaříznutá tak, že byly šíny zarovnané s obalem lišty.
Takže ano, bez předepsaných pracovních pomůcek při práci pod napětím hrozí poměrně vážné úrazy s možnými doživotními následky. A hlavně respekt. Rádoby neomylná profesní jistrota už zbavila života mnoho našich kolegů a vždy uplně zbytečně.
Kvita Ladislav:
Citace: Pavel Horský 05.06.2024, 14:34
Ano. Některé byty v panelových domech mají bytové rozvodnice na společné chodbě vedle SOPII. U nás v Podbořanech na Sídlišti Míru to je celkem běžně k vidění.
Pravda, na to jsem zapomněl, u nás to bývá v panelových domech k vidění též.
Kvita Ladislav:
Citace: Pavel Horský 05.06.2024, 14:44
kolega šáhnul do rozvaděče, kde nebyly koncové krytky na propojovacích lištách a lišta byla zaříznutá tak, že byly šíny zarovnané s obalem lišty.
Zajímalo by mě, jaké myšlenkové pochody probíhají v hlavě toho joudy ve chvíli, kdy tímto způsobem upravuje propojovací lištu. A že už jsem takových úprav taky potkal. Na druhou stranu se divím kolegovi, že takto bezhlavě a neobezřetně vstrčí ruku do rozvaděče.
Václav Třetí:
Citace: Pavel Horský 05.06.2024, 14:44
pěkně spálený hřbet ruky, když si jiný kolega šáhnul do rozvaděče, kde nebyly koncové krytky na propojovacích lištách a lišta byla zaříznutá tak, že byly šíny zarovnané s obalem lišty.
To jsem již viděl a odstraňoval mnohokrát, většinou to bylo dílo nějakého jako-elektrikáře nebo kutila. Ovšem když jsem objednal zásuvkovou skříň v jednom nejmenovaném elektroodbytu, tak byla udělaná přesně stejně, akorát někdo ten konec zakamufloval přelepením isolační páskou a ještě tak blbě, že kdybych si toho nevšiml, tak to dělalo díky otřepům mezi dvěma vodiči zkrat. Skříň jsem nutně ten daný den potřeboval namontovat, tak jsem "kvalitní" provedení zdokumentoval fotografiemi. Vše jsem předělal a druhý den jsem seřval odpovědné pracovníky v elektroodbytu, co a od koho mi to objednali. Hodně se omlouvali a dostal jsem velkou slevu. Myslím, že dodavatel toho výtvoru měl potíže, nechali si přeposlat foto... Takže takových hlupáků bude hodně, včetně rádobyprofíků. No a strkat ruce do rozvaděče pod proudem, který navíc dokonale neznám a nebo v něm dělal zásahy někdo jiný, to je také pěkná blbost.
Zdenek Hejčl:
To je dosti příznačné u firem vyrábějící rozvaděče, rychlé a ekonomicky výhodné.
Zaříznout a hotovo, měřit se to nemusí, protože to dělal Pepa a ten tomu velice dobře rozumí, vždyť jich dělal tolik a ještě si nikdo nestěžoval.
Taky jsem to zažil zaříznuté šíny flexou, piliny spojili 2 fáze a hotovo..
Proto při přebírce dalšího jsem ve velkoobchdě rozdělal rozvaděč a podíval se na ukončení. Ano, dopadlo to sleva...
Příště už jsem nemusel kontrolovat...
Pokud šíny potřebuji zkrátit, tak i propojky zkracuji hned za posledním připojením na jističi a konce lepím lepidlem proti posunu v lištách.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana