Je v elektrické síti rodinného domu možný úraz elektrickým obloukem?

<< < (4/4)

Jan Bocek:
Trošku jsme sice odbočili od "elektrického oblouku".
Zkrat, který sice upalí kus škoubováku není ještě definovan jako "elektrický oblouk".
Proto se uvádí množství elektrické energie při zkratu, který vytvoří "velký oblouk jako při svařování". A tak je již důraz na OOPP a na zdravý elektrikářský rozum.

Proto byla položená tato otázka:
Jaké jsou impedance na vstupu elektriky u RD a tím i zkratové proudy?
Za jakých podmínek se může dosáhnout zkratového proudu 8 kA ?

Když změřím impedanci L-N na příklad 0,028 tak jsem blízko těm 8kA.
A v tom případě kontroluji předem měřící šnůry i přístroj s kterrým to měřím..
a moji učitele mne učili vždy kožené rukavice a dlouhé rukavy.
A dokonce jsme měli montérky s kapuci.....spe ciálně pro elektrikáře.

V průmyslových firmách, kde nechali udělat analýzu na "Arc Flash Stady",  tak se dělaly opatření ve snížování velikosti pojístek a snížování vypínacích času na jističích. Důsledkem byla jiná soudobost a pálily se pijistky a vypadavaly jističe. Značně se zvedla poruchovost. Muselo se to dát do původního stavu a vytvořit MPBP pro obsluhu a práci na EZ. A větší důraz byl na OOPP. A větší osvěta na rizikové místa z hlediska zkratu a rl. oblouků.

Ještě v 60 létech bylo v hutích 50% jeřábů na DC proud. Na těchto jeřábech bylo i osvětlení na DC. A tak bylo mnoho úrazu s DC popáleninami. Proto DC je daleko nebezpečnější na popájeniny i propáleniny. Rozvod Dc pro jeřáby byl 500V. Žárovky na 260 V se zapojovály do serie. Rozvod pro osvětlení byl tehdy 120V.....a tak docházelo k mnoha omylům, kdy místo žárovek na 260V dávali "světlaři" žárovky na 120V.....a byl ohňostroj. Ale někdy byly obvázané ruce až po lokty. Hlavně v létě, kde na válcovně za tepla byly teploty +30 běžné.

Ale řešil jsem případ v jedné velké adm. budově, kdy RT kontroloval sporákový vypínač s doutnávkou a utahoval svorky......a po zkratu jej odvezla rychla, měl popálené ruce a neviděl. Vypínač byl vykouřený a celé patro bez proudu. A poučení pro RT bylo v tom, že již nikdy něco nedotáhoval pod napětím. Když jsem byl za ním v nemocnici, tak mi jen stále říkal, že "se otvorilo peklo". Jeho rodný jazyk byl s makčeňom.

Myslím, že mnozí netuší, jak velké riziko může nastat při větších zkratových proudech. A to nejen laici, pro i staří kozáci s osvědčením elekto.

Arcf... není jméno:
Mimochodem na toto téma máme platnou legislativu.
V případě práce pod napětím, nebo v blízkosti živých částí má být provedeno vyhodnocení a posouzení rizika nebezpečí oblouku viz článek B.6.3 v informativní příloze B normy ČSN EN 50110-1 ed. 3. Pro přesné určení, jakou odolnost arcflash oblečení dle IEC 61482-2:2020 pro vaši práci potřebujete, je vhodné provést arcflash analýzu(arc flash study).
Nejhorší je výměna pojistek pod napětím, měření pod napětím, kobkové rozvodny a hlavní rozvaděče nn.

Arcf... není jméno:
Citace: Jan Bocek  05.06.2024, 08:47

NFPA 70E uvádí, že od napětí 50V AC a proudu větším než 1200 A......v RD, pokud je předpoklad naměřeného Ik větší než 8 kA a zkratová E větší než 1,2 cal/m2,    pak se předpokládá provedení Analyzy obloukového výboje a stanovení OOPP

Máte pravdu, akorát správně je 1,2cal/cm2. Tato hodnota není zvolena náhodně. Odpovídá popáleninám druhého stupně.
V případě práce pod napětím, nebo v blízkosti živých částí má být provedeno vyhodnocení a posouzení rizika nebezpečí oblouku viz článek B.6.3 v informativní příloze B normy ČSN EN 50110-1 ed. 3.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana