Je v elektrické síti rodinného domu možný úraz elektrickým obloukem?
Jan Franěk:
Citace: Juraj Rojko 04.06.2024, 16:52
V DC části FVE, které jsou už běžnou součástí rodinných domů je to velmi reálné a vážné riziko a to především v souvislosti s běžně používanými pojistkovými odpojovači které jsou volně přístupné laické obsluze bez jakéhokoli zajištění.
Souhlasím, s tímto spojená rizika by měla být obsažená v návodu k FVE, který jsem viděl jen jednou za poslední cca 2 roky.
Citace: Jan Bocek 05.06.2024, 08:47
DC záležitost je trochu jiná.....a s FVE to nelze podceńovat. Proto Analyza obloukového výboje má být součásti projektové dokumentace a výsledek se má objevit v MPBP pro FVE.
Těším se až se ke mě začne dostávat kvalitně zpracovaná dokumentace s podrobnou analýzou rizik a navrženými opatřeními. Prozatím jsem za potížistu který vyžaduje o mnoho víc než někteří jiní RT. Přitom nechci nic jiného, než co mám určeno předpisy.
z5 k tématu
V běžném RD je riziko vytažení oblouku s nebezpečnou energií vyžadující další opatření, včetně ochranných pomůcek jiných než běžných, velmi malé, takřka mizivé. S vyjímkou zmiňovaných FVE.
Pokud bych začal více přemýšlet o dalších opatřeních, začínal bych s tím v pojistkových skříních před RD. V samotném měření RD, je zkratový proud už silně omezen předřazenými pojistkami s poměrně nízkou hodnotou. Ne že by to nedokázalo pěkně "prsknout" a třeba popálit prsty (bez rukavic) nebo na chvilku navést slepotu, ale nehrozí velký oblouk.
Ohledně FVE bych byl vždy opatrný a je pravdou že jsou tato rizika v praxi silně podceňována a to i mnou. Tento příspěvek mě donutil se o tom více zamyslet a zjistit si k tomu nějaké doplňující informace. Jdu hledat.....
Kvita Ladislav:
Citace: Peter Munka 05.06.2024, 09:08
Riziko skor vidim v bytovke, kde su nozovky na stupacku 125A a istice (neplombovane) pred bytmi menia pri prerabke rozni "elektro" murari.
Jističe před byty neplombované?
Václav Třetí:
Citace: Kvita Ladislav 05.06.2024, 10:38
Jiná země, jiný mrav, ovšem občas se to vidí i v panelácích u nás, záleží na drzosti obyvatelů...
Citace: František Valerián 04.06.2024, 16:27
Existuje riziko, že dojde k úrazu elektrickým obloukem v běžném rodinném domě?
V běžné AC síti (~50Hz) je to málo pravděpodobné, pouze na přívodu v pojistkové skříni u nožových pojistek je to možné, tam ale nemá běžný uživatel co pohledávat. Nebezpečí je vysoké v DC (=) části FVE, tam se dá podle napětí vytáhnout oblouk dlouhý. Již od zhruba 30V se udrží, při vyšším napětí je stabilnější a delší. Vzniká nebezpečí popálení, požáru a poškození zraku.
Jako ochrana je vhodné kožené (nehořlavé) oblečení (obdobně jako u svářečů, kovářů) a ochrana očí - obličeje.
Jan Bocek:
Citace: Jan Bocek 05.06.2024, 08:47
.... zkratová E větší než 1,2 cal/cm2, pak se předpokládá provedení Analyzy obloukového výboje a stanovení OOPP
....vloudila se chyba a má být E=> 1,2 cal/cm2
Ale ty přepočty jsou složité ( některé prameny uvádějí hodnotu až 5 cal) a tak je důležitá zkratová hodnota obvykle těch 8 kA pro OOPP 1
no a u RD to opravdu pro laiky nehrozí. Ale pro údržbu "by mělo být stanoveno. Zvláště tam, kde je součásati bezpečné práce OSHA a NFPA 70E, prostě firma pod USA kuraterou. Tam je na rozvodně i OOPP4 - skafandr s kuklou.
Pavel Horský:
Citace: Kvita Ladislav 05.06.2024, 10:38
Ano. Některé byty v panelových domech mají bytové rozvodnice na společné chodbě vedle SOPII. U nás v Podbořanech na Sídlišti Míru to je celkem běžně k vidění.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana