Za jakých okolností elektromontér použije ekologickou, ale dražší krabicovku?
Jiří Schwarz:
Do plastů pro jednorázové použití se přidávají látky, které po nějakém čase způsobí křehkost a rozpad plastu.
Pokud se takový plast recykluje a opakovaně použije, je třeba nežádoucí příměsi neutralizovat.
Ale není jednoduché zodpovědně a přesně nadávkovat "protilátky"
Takže je problém, že recyklované plasty často snáze zkřehnou, nebo více mění barvu při UV záření (umístění na slunci)...
A právě u komponentů pro elektrické rozvody bych bral jako hodně špatné, kdyby vydržely několik roků a pak se "rozpadly"
Už jste se setkali s "napodobeninami" KU68, které po pár měsících byly tak křehké, že byl strach utáhnout šroubek při montáži strojků? (box)
Jaromír Táborský:
Citace: Milan Hudec 14.05.2024, 21:06
Doporučuji uvést na pravou míru onu křehkost, informace v článku se perou mezi sebou a ještě s nadpisem.
Je pravdou, že v češtině slovo křehký se pojí s porcelánem, ovšem s užitím tohoto výrazu se často setkávám i v zahraničí. Je to však vztaženo k určité metrice. Tedy je to vždy řečeno v souvislosti. Asi by bylo vhodné se ještě jednou doptat pana Šilhavého na tu konstrukci. Nepřipadá mi pravděpodobné, že by Wago vyvíjelo něco nepoužitelného . S Wgem děláme desítky roků a nikdy se nestalo, že by některý z produktů zklamal. Anavíc je to fajn parta, která je ještě normální s jinými firmami si dopisujeme přes socky. Kdyby pan Hudec plánoval test EKO a ne EKO verse, tak by mě zajímala rozvaha testu. Ale připadá mi to jako zbytečné. Spíš udělat test srovnání originálního kusu s kusem z Asie. Vozí to se mnoho firem Wapro, Famatel a spousta nakupujících na Alíku. To by asi byla pastva! Každý výrobce pokud dá něčemu nálepku Ekologické dopadá stejně jako v potravinách BIO. Levné recykláty jsou opravdu katastrofa ale to asi nebude problém této svorky. To je vždy u toho výrobce, který to dělá na zakázku pro noname prodejce, kteří na jménu značky nic neztratí.
Václav Třetí:
Elektroinstala ci děláme na roky. Použití recyklovaných plastů může být problém. Vydrží 30 a více let? Toho bych se obával, byť je firma WAGO velice solidní a kvalitní dodavatel, do chemických procesů v recyklátu zasáhnou různé přísady z původního použití.
Milan Hudec:
Takže "závazek" Wago může znít ve smyslu, že nově používaný plast v technických požadavcích a životnosti zaručuje min. stejné vlastnosti jako plast původní.
Pokud toto prohlášení bude veřejně k dispozici, není důvod pochybovat a být třebas i ekologičtější.
Po zkušenosti s hmoždinkami (kde probíhala obdobná debata), a ejhle najednou nebyl takový/makový certifikát, vytahovací síla byla tabulkově nižší atd....jsem bez jasného prohlášení výrobce opatrný.
Jiří Blažej:
Určitou možností, jak zakazníkům "vnutit" nové, eko, dražší svorky, by bylo snížit si o rozdíl ceny svorek svůj profit tak, aby výsledná cena projektu byla stejná. O0
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana