Jsou opravdu všichni majitelé RD odpovědní za své elektroinstalace?
Miroš Jan:
Zda je statika VTZ ?
Hrom je ale VTZ.
Milan Hudec:
Vtz jsou nebezpečné vlivy na tvoje pracoviště.
Zajímavým problémem jsou ony revize spotřebičů, u nichž norma stanovuje institut RT přičemž dovozuji, že normotvůrce musel vědět o skutečnosti vyjmutí těchto z VTZ, přesto je určil k ověření RT ( jakýmkoli či VTZ???)
Strašny bordel že???
Kamil Novák:
Zdá se mi, že se v této debatě "pro stromy nevidí les".
1) Na úvodní dotaz (jak to chápu já) odpovídám : ANO. Všichni majitelé (provozovatelé) čehokoli jsou odpovědní m.j. i za "své" elektroinstala ce.
2) "statika" sice není výslovně uvedena v 250/2022 ani v doprovodných NV, ale např. při uvádění do provozu nového zdravotnického zařízení (kde je antistatická podlaha v určitých případech povinnou součástí) je stran TIČRu požadován i doklad o jejím měření.
A asi by to nemusel nutně provést zrovna RT. Ale ještě jsem neviděl podlahářskou firmu, která by disponovala potřebným vybavením, takže to logicky dělají RT.
3) Revize/kontroly spotřebičů - ačkoli k tomu není nutně zapotřebí RT, tak to firmy a úřady chtějí. Ať už proto, že tak mají nastaveny nějaké systémy jakosti nebo to mají zavedeno v rámci BOZP nebo se jen "sichrují"...
A kde je poptávka, tam je i nabídka a není podstatné proč to chtějí.
Takže když mám kapacitu, tak jim ty "revize" prostě udělám, oni mi to zaplatí a jsou všichni spokojeni... (dance)
Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský 10.03.2024, 09:26
Prosím, kde najdu shrnutí o tom, že byty a RD nepatří do VTZ? Rád bych si to uložil do compu a pak používal jako argumentaci. Jaksi se mi to stále nedaří najít.
Nejdříve § 4 zákona 250/2021 Sb.:
Státní správu v oblasti bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení vykonává Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen „ministerstvo“), Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce.
Potom § 6, odst. 1) zákona 251/2005 Sb.:
(1) Působnost úřadu a inspektorátů se vztahuje na...
V tomto paragrafu je podrobně vyjmenováno, kde všude je působnost SÚIP a OIP. Soukromá obydlí tam nejsou.
Kde není působnost úřadu, tam není VTZ.
Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski 10.03.2024, 20:27
Kde není působnost úřadu, tam není VTZ.
A proto, v případě že se jedná o byty nebo domy, uvádím hned na první straně toto :
"Revidované zařízení nespadá pod působnost zák.č.250/2021 Sb."
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana