Jsou opravdu všichni majitelé RD odpovědní za své elektroinstalace?
Z došlé pošty:
PŘÍBĚH: Starý pán bránil své nulování až do smrti
Pravidelné revize na soukromých obydlích jsou zcela jiný režim než u komerčních objektů. Zasvěcení o rozdílech mohou vyprávět. Ale uvědomuje si neodborná veřejnost, že v domech s pochybnou elektroinstala cí může jít někomu i o život? Majitel, provozovatel vlastního rodinného domu nemusí nic. A dokonce může říct, že to dělal někdo, kdo říkal, že je elektrikář! Do takových objektů raději nevstupovat, ale koho to napadne?
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jsou opravdu všichni majitelé RD odpovědní za své elektroinstala ce?
František Šohajda:
V našich právních věcech je trochu problém s nedoknutelnost í bydlení......
Už je problém s kontorlou třeba silně kouřícího komína.Zvenčí si to můžeme nafotit ale dovnitř na kontrolu, to je právní oříšek pro všechny!
Podobné je to u elektrikcké instalace.
Další zákony,normy pak na tento stav navazují...
Václav Třetí:
Dělat dobro násilím nejde, protože je to stejně násilí.
Kdysi po mně chtěla kontrolu a případnou opravu instalace dcera (možná vnučka) asi 80leté babičky. Když jsem zjistil stav 60 leté instalace, tak jsem začal opatrně vysvětlovat, že by to chtělo novou instalaci. Babička prohlásila, že na televizi koukat nebude a svítit že může svíčkou. Tak jsem udělal několik málo zásadních oprav, při kterých nebyly potřeba zednické práce a nechal jsem to být, protože bezprostřední nebezpečí nehrozilo (s ohledem na minimum spotřebičů, přišlo mi to bezpečnější, než aby byt shořel od svíčky).
Babička neměla síly na to, aby uklízela celý byt po zednících a dcera-vnučka měla moc dlouhé nehty...
Jan Franěk:
Příběhů z praxe budeme mít každý víc než dost. Otázkou zůstává asi vlastní odpovědnost provozovatele za stav elektroinstala ce, z pohledu bezpečnosti. CO se stane pokud podceníte stav elektroinstala ce a vaší návštěvě se něco stane? Kdo ponese odpovědnost za úraz nebo smrt, když se bude jednat o instalaci jasně neudržovanou, nebo těžce zasáhnutou kutilem?
To zde mi elektrikáři jen těžko dokážeme odpovědně říci, protože nám chybí právnické vzdělání a konečné slovo má vždy soud. Bylo by velmi zajímavé kdyby takovou otázku zpracoval do nějakého rozboru nějaký zkušený právník. Jinak byť se na školeních na toto téma hodně mluví a výsledek je jednoznační v tom, že odpovědnost nese provozovatel, zatím to mnozí vnímají jako JPP.
Jiří Schwarz:
Jsou informace, které není možné zveřejnit.
Není žádnou vyjímkou, že u nějakého požáru je jako jedna z možných příčin uvedena závada na elektroinstala ci
Ale až to v nějaké spolupráci hasiči a policie vyšetří a napíší do oficiální zprávy, už to nejde zveřejnit i s podrobnostmi jestli to byl nekvalitní spotřebič, nebo neservisovaný pevný rozvod nebo tomu pomohl nějaký neodborný zákrok!
A pak je otázkou jestli by neměly na servis (revize, odborné opravy,...) elektroinstala cí tlačit pojišťovny, jestli by neměly více podmínit výši plnění prokázáním potřebné péče o technické zařízení
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana