Jsou opravdu všichni majitelé RD odpovědní za své elektroinstalace?
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 07.03.2024, 08:29
Zdá se mě, že už nepotřebuje, nebo jsou pracovníci SÚ už proškoleni?? Nevím?
Naposledy asi před měsícem jsem dělal VRZ RD /dodělával projekt,určení VV a další/ aby se mohla VZR napsat. Výsledek-SÚ že VRZ ke kolaudaci nepotřebuje ani elektriky ani hromů??
Kolaudace RD bez VRZ...proběhla bez sebemenších problémů! (poklona)
Tak nevím na čem jsem, nebo co jsem opoměl v doškolení?
Odpoveď ti dá metodický pokyn MMR pro SÚ.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 07.03.2024, 07:24
50, dnes 250 je pro VTZ, tam byty nespadají
Nejsem si tvým tvrzením jist. Podle mého se "50tka" dříve týkala i bytů a RD. 250 už jen VTZ kam byty a RD nespadají.
Takže kdo může provádět revizi v bytech?
Podle mého opět revizní technik, jen dle 250tky, ale dle ČSN 33 2000-6 v platné edici a ČSN 33 1500 protože se i tak jedná o elektrické zařízení a zde je revizní technik definován jako osoba znalá, které je k tomu způsobilá. Tedy se za tuto osobu nemůže jen tak někdo prohlásit.
Domnívám se že to ženeš do extrémů a vypouštíš zde v tomto směru nepravdivé, nebo minimálně zavádějící informace.
Jan Bocek:
50, dnes 250 je pro VTZ, tam byty nespadají
další osvědčení jsou pro dráhu a pro doly, či nástavbové pro nemocnice, vojáky a letiště?(zde si nejsem jist ale pro debatu o bytech je to jedno)
Takže kdo může provádět revizi v bytech?
V podstatě každý, kdo se prohlásí za znalého v elektru a splní postup revize dle norem, přičemž revizáci z výše uvedené skupiny sem spadnou taknějak automaticky, ale stejně tak může provést revizi třebas kuchař, když si na to troufne.
To, že se 50 začlenila do 250, nemá nic společného s dělením na VTEZ a ostaní elektrická zařízení. Nakonec je pro kvalifikaci samostatné NV, které zezakoňuje ten Institut revizního technika a stat propůjčuje RT státní souhlas k jeho činnosti.
Proto nemůže vystavit "někdo" zprávu o VR, nebo PR pokud nemá ten státní souhlas.
Věřím, že se nesnižíme k diskusi, že může, ale nemůže být platná..... přece nebudeme blbnout jako většina společnosti. Tento server čte mnoho návštěvníku a mohou být z toho zmatení.....
Buďme rádi, že Institut revizního technika existuje a má oporu v zákoně. Tento Institut byl vždy více vážen ve společnosti a proto nesnažme to měnit ani dávat podněty, že takový Institut nepotřebujeme.
Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz 06.03.2024, 17:07
Před léty tu byl v nedaleké vesnici po bouřce požár, kdy se pracovalo s variantou, že to zapálil po destrukci varistor použitý jako přepěťová ochrana v prodlužovacím kabelu.
Ale jak jsem se o to začal zajímat, jako kdyby někdo vyhlásil informační embargo.
Bylo by zajímavé zjistit, zda v objektu byly namontované vyšší stupně přepěťových ochran. Já už delší dobu upozorňuji na nebezpečí použití varistorů v koncových obvodech, hlavně v prodlužovacích šňůrách bez předřazených vyšších stupňů ochrany. V okamžiku, kdy dojde ke skutečnému problému s přepětím vlivem blesku, varistory se přehřejí, zkratují se, někdy explodují, nebo se odtaví přívodní vodiče. Varistory jsou schopné likvidovat zbytková přepětí, zejména spínací špičky, nikoliv energii úderu blesku. Stárnutím a zachycením většího počtu napěťových špiček mění parametry, mění se jejich miliamperový bod a mohou se zahřívat stálým průchodem proudu, aniž by síťové napětí obsahovalo špičky. Při s souhře těchto jevů je možná až iniciace požáru.
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 08.03.2024, 06:38
Bylo by zajímavé zjistit, zda v objektu byly namontované vyšší stupně přepěťových ochran.
...
[/quotee
Starší domek po částečné rekonstrukci, žádné ochrany tam nebyly, vedení vzduchem řádově 100m od trafostanice.
--------
Je velký rozdíl, jestli je varistor v koncovém zařízení, za pojistkou (případně i za vypínačem, aby na něm nebylo napětí pořád) a stejným varistorem kde je jištění B16 nebo dokonce C16 a díky délce kabelu (nebo více kabelů v sérii) už v místě připojení varistoru nejsou splněny podmínky pro automatické odpojení "rychlou elektromagneti ckou spouští"
Jenže kdo ze zákazníků si to nekoupí, protože ví...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana