Jsou opravdu všichni majitelé RD odpovědní za své elektroinstalace?

<< < (8/14) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Václav Třetí  08.03.2024, 06:38

V okamžiku, kdy dojde ke skutečnému problému s přepětím vlivem blesku, varistory se přehřejí, zkratují se, někdy explodují, nebo se odtaví přívodní vodiče.

Setkal jsem se se závadou, kdy přepěťovka v prodlužováku opakovaně a náhodně vybavovala předřazený jistič. Ovšem nevím, jestli to bylo způsobeno absencí stupňů SPD 1 a 2. Nedá se vyloučit, že by se to dělo i s řádně instalovanými SPD 1 a 2.

Milan Hudec:
Citace: Jan Bocek  06.03.2024, 23:26

Je to krásná a logická argumentace.
Ale zaujal mne Institut revizního technika.
Tento Institut RT vznikl s normou 34 3800/61 a zákonem  95/61 o podmínkách odborné způsobilosti pro provádění montáží, údržby a revizí.
V roce 1968 se narodil zákon 174  o SOD a následně podle tohoto zákona nesmrtelná výhlaška 50/78. A v roce 1991 nahradila ČSN 34 3800/67 stále platná ČSN 33 1500.

Existenci Instituru RT podpíra ČSN 33 1500  a zákon 250/2021 se svými NV o kvalifikaci.
Existuje snad jiný zákon, který nahradil 50/78? Neexistuje.... a proto myslím, že institut RT dále existuje a je v podstatě jedno o jaké revize se jedná. Každé oprávnění a osvědčení RT má svá profesní omezení. Ale, že bych měl vyjmuté revize domovních instalací, tak toho jsem se zatím nevšimnul. Ale jsem starší člověk a ledaco mi uníká.....

Pozor, vyhl.20/1979 určuje VTZ srozumitelně, byty tam nepatřily již tenkrát.
(1) Vyhláška je závazná pro organizace, na které se vztahuje působnost orgánů státního odborného dozoru nad bezpečností práce,1) a pro právnické a fyzické osoby, které vykonávají podnikatelskou činnost podle zvláštních předpisů6) (dále jen "organizace").

Václav Třetí:
Citace: Radim Strycharski  08.03.2024, 10:35

Setkal jsem se se závadou, kdy přepěťovka v prodlužováku opakovaně a náhodně vybavovala předřazený jistič. Ovšem nevím, jestli to bylo způsobeno absencí stupňů SPD 1 a 2. Nedá se vyloučit, že by se to dělo i s řádně instalovanými SPD 1 a 2.

Já jsem zde nedávno psal o prakticky stejném případu, kdy nepravidelně a se zkracujícím se intervalem přehořívala pojistka v síťovém přívodu pobočkové telefonní ústředny, za kterou byl zapojen varistor. V tomto případě nebyly stupně SPD 1 a 2 použity, nebyl příčinou ani bleskový výboj. Jednalo se však o objekt s provozem často spínaných elektromotorů, kde byly spínací špičky, které zřejmě vedly ke stárnutí varistoru.

Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí  08.03.2024, 12:57

Já jsem zde nedávno psal o prakticky stejném případu, kdy nepravidelně a se zkracujícím se intervalem přehořívala pojistka v síťovém přívodu pobočkové telefonní ústředny, za kterou byl zapojen varistor. V tomto případě nebyly stupně SPD 1 a 2 použity, nebyl příčinou ani bleskový výboj. Jednalo se však o objekt s provozem často spínaných elektromotorů, kde byly spínací špičky, které zřejmě vedly ke stárnutí varistoru.

Když dělá varistor už tohle, tak je opravdu někde za koncem životnosti. Ono by stačilo změřit jeho klidový proud, pokud se součástka pozorovatelně zahřívá je zralá na výměnu, to nemá ani cenu měřit.

Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner  08.03.2024, 14:16

Když dělá varistor už tohle, tak je opravdu někde za koncem životnosti. Ono by stačilo změřit jeho klidový proud, pokud se součástka pozorovatelně zahřívá je zralá na výměnu, to nemá ani cenu měřit.

Ano, varistor se zahříval  a DPS okolo byla již částečně zhnědlá. Měřit klidový proud bylo zbytečné, náběh teploty byl hodně rychlý, když varistor začal odcházet, tak byl interval výměny pojistky asi měsíc (podle majitele),   když jsem tam přišel, tak na přehoření pojistky něco kolem 1A stačila necelá hodina. Interval se v průběhu asi 1/2 roku zkracoval, ke konci byl týden, den a méně. Teprve, když dával pán pojistku několikrát denně, tak ho napalo, že to není normální. Ještě štěstí, že jinak byl opatrný a spolehlivý, nakoupil si správné pojistky a nedával tam hřebík. No nyní jich má zásobu na mnoho let dopředu. V prvním okamžiku pomohly štípačky, protože byla třeba funkční ústředna, zhruba za týden jsem jsem osadil nový varistor (dal jsem typ se stejným varistorovým napětím, ale se schopností absorbovat vyšší proudovou špičku) který se již nehřál a od té doby je vše zase jak má být.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana