Lze v souladu s normou za PCH instalovat 3 - 4 jističe pro světelné přívody?
Aleš Popelka:
Ještě zkusím znova objasnit situaci. Garáž a sklep mají vždy 1 PCH pro zásuvkové okruhy a zvlášť PCH pro jeden okruh osvětlení. Jedná se mi o osvětlení přízemí a podkroví, kde mám dneska samostatně jištěné 4 okruhy. Jak zde udělat optimálně z hlediska ceny a funkčnosti soulad s normou. Zde bych nechal společný PCH pro zásuvky a jeden PCH pro osvětlení a za ním to rozdělil na 3 jističe. Musím koukat ne jen na cenu, ale také na prostor v rozvaděči. Ano cena jističochránič ů není až tak vysoká, ale pokud to takto bude vyhovovat normě, tak bych to bral za dostatečné.
Rozhodně se braním míchat PCH se zásuvkovým okruhem a osvětlením. Právě porucha téměř vždy je od zásuvek. Na osvětlení léta nesahám a zde je pravděpodobnos t poruchy menší.
Václav Třetí:
Společný chránič pro světlo v jedné místnosti a pro zásuvky ve druhé nebývá problém. Vždy si posvítíte. Jinak lze použít jedno nebo dvoj modulové jističo-chrániče pro osvětlení.
Garáž a sklep jsou v jednom podlaží (suterén) vedle sebe? Pokud ano, pak by bylo světelné okruhy užitečné oddělit.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.03.2024, 10:12
Norma říká 1 PCH = 1 světelný okruh.
Která norma a v jakém objektu? (Jo, opakuju se).
Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl 03.03.2024, 12:55
Která norma a v jakém objektu? (Jo, opakuju se).
Předpokládám že se opírají o článek 5.2.9 ČSN 33 2130 v aktuální edici - Jištění světelných obvodů
Vedení světelného obvodu se jistí jističi nebo pojistkami nebo jiným jisticím prvkem se jmenovitým proudem
nejvýše 25 A; vedení musí mít takový průřez, aby bylo předřazeným jisticím prvkem jištěno proti přetížení i zkratu,
viz též čl. 5.2.2.
Je-li v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích užito proudových chráničů, pak žádný proudový chránič nesmí chránit více než jeden světelný obvod.
I když v tomto je důležitý text - .. v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích .....
na to narážíš?
Bez ohledu na to co říkají normy, je to velmi rozumný požadavek, který se nechá velmi snadno naplnit o:-) (drinks)
František Šohajda:
Většinou je to boj-prachy,prachy,prachy.... (box)
Už se mě také stalo, že u zdravotnitví byli zásuvky všechny na sólo chrániče.Bylo jich tam dost./45/
Hlavní architekt klekl na projektanta elektro, že se musí někde ušetřit aby se vešlo do dotací!
Asi pod tlakem projektant elektro vyhodil všechny chránniče a dal centrální na asi 12 okruhů.
Vše se odouhlasilo /nebyl jsem u toho/ a zjistil jsem to až při přebírání. No nic se s tím nedalo dělat, je to tam dodnes, zatím FI vypadl asi 2x za celou dobu.
Píši to hlavně proto aby si investoři nenechali "oje.at" svou instalaci!!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana