Lze v souladu s normou za PCH instalovat 3 - 4 jističe pro světelné přívody?

<< < (3/6) > >>

Lukáš Rotrekl:
Ano, přesně tohle. O vhodnosti a nevhodnosti se vůbec nebavím. Bavím se o tom, jestli mi toto řešení může revizák sestřelit. Za mě nemůže.¨
Druhá citace, která se na to často používá je z 33 2000-4-41 ed. 3:
Citace

411.3.4 Doplňující požadavky pro světelné obvody v sítích TN a TT
V prostorech určených pro samostatnou domácnost3) musí být doplňková ochrana pomocí proudového chrániče (RCD),     jehož jmenovitý reziduální pracovní proud nepřekračuje 30 mA, zajištěna pro AC koncové obvody napájející svítidla.
Ale ani tady nikde nevidím, že by to mělo být pro každý okruh samostatně.

Směřuji k tomu, že tady asi nemá revizák jak najít problém, kvůli kterému by to nemělo projít revizí s kladným výsledkem. Vhodnost, náklady, rizika, výhody, nevýhody, nechť si posoudí každý investor za podpory projektanta nebo realizátora sám.
Osobně preferuji pro světelné okruhy mimo fakt nějakých nedůležitých - osvětlení zahradního domku, osvětlení zeleninového sklepa za barákem připojení světelných okruhů na samostatný kombík, ale ještě jednou zopakuji, že když to udělám v případě household jinak, těžko je to sestřelitelné.
Citace: František Šohajda  03.03.2024, 16:43

Asi pod tlakem projektant elektro vyhodil všechny chránniče a dal centrální na asi 12 okruhů.
Vše se odouhlasilo /nebyl jsem u toho/ a zjistil jsem to až při přebírání.

Jenže tady jsme poněkud jinde než v household a tady je požadavek naprosto jednoznačný.

Milan Hudec:
Za vyp.č.5 budou zapojeny 2svítidla, takže 2 obvody?........
Mám obavy, že normotvůrce v tomto případě: "rozkaz zněl jasně, zvýšit prodej chráničů.
Že nedokázal sestavit jednoznačný požadavek (co jsou/nejsou byt.prostory a pod.) značí o neschopnosti či konání v časové tísni.

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk  03.03.2024, 16:26

...
viz též čl. 5.2.2.
Je-li v prostorech bytových domů, občanské výstavby a na pracovištích užito proudových chráničů, pak žádný proudový chránič nesmí chránit více než jeden světelný obvod.  
...

Já s tou formulací mám tak trochu problém.
Já v tom nevidím jasný požadavek na proudový chránič pro všechna světla.
Jeden chránič na světla v koupelně, to je bez debat, další chránič pro světla v přístřešku nebo v pergole (venku),  ale opravdu i na světlo v běžných obytných místnostech?

Lukáš Rotrekl:
Ten požadavek je v ČSN 33 2000-4-41 viz můj předchozí post. Tento článek  z 332130 se prostoru bytu vůbec netýká.

Aleš Popelka:
Citace: Lukáš Rotrekl  03.03.2024, 16:48

Ano, přesně tohle. O vhodnosti a nevhodnosti se vůbec nebavím. Bavím se o tom, jestli mi toto řešení může revizák sestřelit. Za mě nemůže.¨
Druhá citace, která se na to často používá je z 33 2000-4-41 ed. 3:Ale ani tady nikde nevidím, že by to mělo být pro každý okruh samostatně.

(poklona)  to je pro mě důležité jestli revizák mi to může sestřelit či nikoliv a sem směroval můj dotaz. Ono totiž jak jsem oslovil jednoho revizáka, tak mi tvrdil, že vždy musí být PCH pro světla oddělený od PCH pro zásuvkové okruhy. Toto vůbec tedy netvrdí žádná norma stejně tak, že 1 PCH = 1 okruh osvětlení. Tedy pokud se bavíme o RD.

Z komentářů zde mám tedy jasno. Udělám to tak, jak mi rozvaděč dovolí a dle mé zkušenosti. V rozvaděči pro přízemí a podkroví bude PCH pro zásuvkové okruhy a do toho zapojen okruh pro osvětlení verandy a venkovních světel (zde předpokládám největší riziko ve výpadku PCH). Pak instaluji oddělené PCH pro osvětlení přízemí a podkroví (zde vypadnutí PCH beru za velmi nepravděpodobn é a navíc mám v zásuvkách na chodbách pro jistotu orientační svítidla). Sklep 1 PCH pro zásuvkový okruh a zvlášť pro osvětlení. Stejně jako sklep bude garáž.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana