Lze v souladu s normou za PCH instalovat 3 - 4 jističe pro světelné přívody?

<< < (6/6)

Aleš Popelka:
Citace: Pavel Horský  04.03.2024, 14:36

Ale o tom celou dobu píši.
Kdybyste si nechal vypracovat projektovou dokumentaci od odborníka a vaši elektrikáři by vše podle ní provedli, pak by vás to vše stálo zcela jistě daleko méně peněz než doposud a ještě vás stát bude.

I já jsem investor a než se do něčeho pustím, vždy dobře zvážím, zda na to budu mít finanční prostředky nebo ne a podle toho pak postupuji. Určitě to pak neprovádím tak, že na úkor bezpečnosti něco ošulím jako vy s dokumentací. Díky tomuto neuváženému kroku vás to bude stát zcela jistě daleko více peněz, než kdyby vše bylo jak má být a to nemluvě o bezpečnosti.

Ano za blbost se platí a s tím již nic nenadělám. Zbytek bych zatím nesoudil, nechám se překvapit. Ale jak vidíte, tak není to jednoduché si vybrat projektanta či revizního technika a na ně spoléhat. Jak jsem někoho oslovil, tak mi každý tvrdí něco jiného a proto jsem přišel s dotazem sem. Nechci udělat další chybu a vyhazovat další peníze.

Karel Bělohlávek:
Citace: Radim Strycharski  04.03.2024, 14:39

Přesně tak. Je zajímavé, že této diskriminace bytů v bytových domech oproti bytům v rodinných domech si nikdy nikdo nevšimne. Anebo třeba všimne, ale nepokládá diskriminaci za něco nepřípustného. Dále čl. 5.2.9 ČSN 33 2130 ed. 3 z prosince 2014 je zjevnou reakcí na čl. 718.559.101.1 ČSN 33 2000-7-718 z dubna 2014. Jde o popis prostorů občanské výstavby (čili prostorů pro veřejnost) a prostorů pracovišť. Takže sice nepřímo, ale dostatečně přesvědčivě lze dovodit, že prostory bytových domů pro účely ČSN 33 2130 ed. 3 nejsou byty v bytových domech.

Jak se díváte na výklad, "že bytový dům je definován ve vyhlášce č. 501/2006 Sb. jako dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena." Tedy nikoliv jako objekt určený pro bydlení s více než třemi byty, jak je uvedeno v poznámce v ČSN 33 2130 ed. 3, čl. 7.1.2.

Zdroj: Pavel Vojík, Chrániče ve světelných obvodech, Dotazy a dopovědi z diskusního fóra serveru IN-EL, prosinec 2020, str. 98
.../casopis/2020/prosinec/98/

V odkazovaném článku je navíc uvedeno velmi svérázné vysvětlení povinnosti instalovat proudové chrániče na světelné obvody.

Radim Strycharski:
Ono je to obdobně i v zákoně 283/2021 Sb. Já bych na to pohlížel v kontextu celého paragrafu. Jsou tam dvě definice prostoru pro bydlení. Jedna pro bytový dům, druhá pro rodinný dům. Ta definice pro byt v rodinném domě je přesnější než pro byt v bytovém domě. Čili za byt v bytovém domě bych považoval ten byt, který není v rodinném domě. Z toho by se mohlo zdát, že v bytovém domě musí být alespoň 4 byty. To by ale nebylo správně. Může tam být klidně jenom jeden byt, kdyby měl tři nadzemní podlaží nebo dvě podzemní podlaží apod. Prostě kdyby ten jeden byt nesplňoval definici rodinného domu a měl více než polovinu podlahové plochy k bydlení, tak by to byl bytový dům. No a vlastně by to taky mohl být dům, který by nebyl ani rodinný dům, ani bytový dům. Bude mít jakýkoli počet bytů a součet jejich podlahových ploch nebude polovina z celkového počtu. Napadá mě třeba výpravní budova železniční stanice.

Jiří Kantner:
Citace: Aleš Popelka  04.03.2024, 14:50

Ano za blbost se platí a s tím již nic nenadělám. Zbytek bych zatím nesoudil, nechám se překvapit. Ale jak vidíte, tak není to jednoduché si vybrat projektanta či revizního technika a na ně spoléhat. Jak jsem někoho oslovil, tak mi každý tvrdí něco jiného a proto jsem přišel s dotazem sem. Nechci udělat další chybu a vyhazovat další peníze.

Když se zeptáte 2 právníků, získáte 3 různé právní názory (často víceméně protichůdné) Nechci říkat že s RT je to podobné ale i tu se občas názory trochu liší.
Pokud máte zájem uvést vše do bezvadného stavu, asi nebudete mít problém se s někým domluvit na nezbytných krocích.  Výhoda u vás bude aspoň základní orientace v problematice.

Aleš Popelka:
Citace: Jiří Kantner  04.03.2024, 16:32

Když se zeptáte 2 právníků, získáte 3 různé právní názory (často víceméně protichůdné) Nechci říkat že s RT je to podobné ale i tu se občas názory trochu liší.
Pokud máte zájem uvést vše do bezvadného stavu, asi nebudete mít problém se s někým domluvit na nezbytných krocích.  Výhoda u vás bude aspoň základní orientace v problematice.

Jasně chápu, ani RT to nemá lehké se vyznat co tím autor v normě či vyhlášce myslel. Ale požadovat nesmyslně 5 samostatných PCH pro světelné okruhy je pak příliš a není divu, že si investor hledá informace jinde.  No a vzhledem k tomu, že znám o celé své elektroinstala ci naprosto všechno a jsem schopný sám zakreslit současný stav, neměl by to být takový problém dodělat projekt a revizi.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana