Lze v souladu s normou za PCH instalovat 3 - 4 jističe pro světelné přívody?

<< < (5/6) > >>

Milan Hudec:
Citace: Pavel Horský  04.03.2024, 12:44

A kde je uvedena definice "prostorů bytového domu"? Nikde není napsáno, že se jedná o společné prostory bytových domů. Nebo je?
Pokud není, pak do prostorů bytových domů mohou spadat i byty, nebo ne?

V této logice ano, nicméně tím, že autor textu taxativně vyjmenoval jednotlivé případy nasazení (v opačném případě by postačoval výraz stavba pro bydlení),  lze důvodně předpokládat výjimky (tj.byt v bytovém domě),  k tomuto přispívá i skutečnost vynechání rodinných domů ve výčtu.

Milan Hudec:
Citace: Milan Hudec  04.03.2024, 14:17

V této logice ano, nicméně tím, že autor textu taxativně vyjmenoval jednotlivé případy nasazení (v opačném případě by postačoval výraz stavba pro bydlení),   lze důvodně předpokládat výjimky (tj.byt v bytovém domě),   k tomuto přispívá i skutečnost vynechání rodinných domů ve výčtu.

V opačném případě by byl požadavek kontraprodukti vní (v rámci úspor by se projektoval jeden světelný okruh/obvod-zde je další nejasnost ustanovení pro "všechny místnosti v bytě".
Viz.žertovný dotaz:
Za vyp.č.5 pro dvě svítidla máme:
Jeden okruh
Jeden obvod
Dva okruhy
Dva obvody
??

Aleš Popelka:
Citace: Pavel Horský  04.03.2024, 13:49

...
vám tu jde evidentně celou dobu především o peníze a tak vás svým příspěvkem jen upozorňuji na to, že je cena za nějakých pár proudových chráničů naprosto zanedbatelná oproti tomu, co budete muset vydat, abyste splnil mnou uvedené požadavky.

Ale třeba najdete mezi RT šílence, který to vše riskne, bude vše ignorovat a dobrovolně se za pár korun bude vystavovat obrovským problémům. Bláznů je všude dost.

No vidíte a já se snažím tady napravit chyby a ještě dostanu za uši  o:-) Jak sám píšu "nikdo po mě zatím nic nechce - říkám to velmi nadneseně",  ale snažím se to napravit. Musím vás trošku poopravit, ale "ano",  je to i o penězích. Snažím se všechno dělat funkční a bezpečné, ale pokud budu dělat dle "odborníků" raději všechno 3 x předdimenzovan é, když to není zapotřebí nebo neznají normy, tak kolik peněz mě bude stát stavba? Pak je tu riziko, že dojdou peníze a zde je nebezpečí, že třeba někdo nebo i já neuživím rodinu. Takže chápu vás, ale také je potřeba se na to koukat i z pohledu investora. Snažím se tu jen zjistit, co je dobré v rámci bezpečnosti a co je neznalost revizního technika, který nezná normy. Takže prostě nechci vyhazovat "zbytečně" peníze za PCH ikdyž to třeba jen v mém případě nepřispívá bezpečnosti a raději za ušetřené peníze vyřeším nenahlášené výpadky elektřiny od distributora ke kterým dochází několikrát do roku. Vyhazovat jen tak peníze umí každý, hlavně když nejsou jeho. 

Pavel Horský:
Citace: Aleš Popelka  04.03.2024, 14:27

Snažím se všechno dělat funkční a bezpečné, ale pokud budu dělat dle "odborníků" raději všechno 3 x předdimenzovan é, když to není zapotřebí nebo neznají normy, tak kolik peněz mě bude stát stavba?  

Ale o tom celou dobu píši.
Kdybyste si nechal vypracovat projektovou dokumentaci od odborníka a vaši elektrikáři by vše podle ní provedli, pak by vás to vše stálo zcela jistě daleko méně peněz než doposud a ještě vás stát bude.

Citace: Aleš Popelka  04.03.2024, 14:27

Pak je tu riziko, že dojdou peníze a zde je nebezpečí, že třeba někdo nebo i já neuživím rodinu. Takže chápu vás, ale také je potřeba se na to koukat i z pohledu investora.

I já jsem investor a než se do něčeho pustím, vždy dobře zvážím, zda na to budu mít finanční prostředky nebo ne a podle toho pak postupuji. Určitě to pak neprovádím tak, že na úkor bezpečnosti něco ošulím jako vy s dokumentací. Díky tomuto neuváženému kroku vás to bude stát zcela jistě daleko více peněz, než kdyby vše bylo jak má být a to nemluvě o bezpečnosti.

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  04.03.2024, 14:17

V této logice ano, nicméně tím, že autor textu taxativně vyjmenoval jednotlivé případy nasazení (v opačném případě by postačoval výraz stavba pro bydlení),   lze důvodně předpokládat výjimky (tj.byt v bytovém domě),   k tomuto přispívá i skutečnost vynechání rodinných domů ve výčtu.

Přesně tak. Je zajímavé, že této diskriminace bytů v bytových domech oproti bytům v rodinných domech si nikdy nikdo nevšimne. Anebo třeba všimne, ale nepokládá diskriminaci za něco nepřípustného. Dále čl. 5.2.9 ČSN 33 2130 ed. 3 z prosince 2014 je zjevnou reakcí na čl. 718.559.101.1 ČSN 33 2000-7-718 z dubna 2014. Jde o popis prostorů občanské výstavby (čili prostorů pro veřejnost) a prostorů pracovišť. Takže sice nepřímo, ale dostatečně přesvědčivě lze dovodit, že prostory bytových domů pro účely ČSN 33 2130 ed. 3 nejsou byty v bytových domech.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana