Lze v souladu s normou za PCH instalovat 3 - 4 jističe pro světelné přívody?
Aleš Popelka:
Realizoval jsem rekonstrukci starého domu před několika lety, kdy byly kompletně realizovány nové rozvody elektřiny. Rekonstrukce nevyžadovala povolení a nebyl tedy realizován projekt elektroinstala ce ani žádný jiný projekt. Chtěl bych přesto udělat revizi současné elektroinstala ce a narážím na problematiku PCH pro světelné obvody.
Dům má hlavní rozvaděč, odkud je veden přívod do sklepa a garáže, kde jsou podružné rozvaděče. Z hlavního rozvaděče jsou udělány rozvody pro přízemí + podkroví. Zde se mi jedná o to, že v tomto rozvaděči mám společný PCH pro zásuvkové okruhy + světelné okruhy. Světelné okruhy jsou následující:
- veranda + venkovní osvětlení
- 2 x přívod přízemí
- 1 x přívod podkroví
Můj dotaz zní: je možné z hlediska ceny vytvořit v hlavním rozvaděči PCH pro všechny světelné přívody a za PCH instalovat 3 - 4 jističe? Je to v souladu s normou, kde se říká 1 světelný okruh = 1 PCH? Použití jističochránič ů je možné, ale cena není příliš lákavá. Jinak oddělení okruhů v podružném rozvaděči sklepa i garáže bude realizováno vždy 1 PCH na 1 světelný okruh.
Peter Munka:
Norma smeruje k tomu, aby ste nemali komplet tmu pri vypadku chranica. Potom je to len vec vykladu a komfortu, co budete chapat ako samostatnu cast obytneho priestoru, kde bude zachovane osvetlenie pri vypadu chranica.
Co uz teraz mate zle, je chranic pre mix zasuvky + svetla.
Pavel Horský:
Cena, cena, cena... a už máte nasmlouvaného revizního technika, který vám provede revizi s kladným resumé o bezpečnosti elektroinstala ce aniž by porušil požadavky NV 190/2022 Sb. včetně ustanovení ve změně Z2 ČSN 33 2000-6 ed.2?
Toto by vás mělo zajímat v první řadě.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Aleš Popelka 01.03.2024, 09:43
Je to v souladu s normou, kde se říká 1 světelný okruh = 1 PCH?
1) Která norma a pro jaké objekty toto říká?
2) Je ta 1000 za kombik fakt tak moc?
3) To budete mít celý zbytek rozvaděče na jednom chrániči? Co rozhodit ty světelný okruhy spolu se zásuvkovými na 2,3 chrániče a překřížit tak aby tam kde budou zásuvky na jednom chrániči, byly světla na druhém.
Jirka Š. Svejkovský:
Norma říká 1 PCH = 1 světelný okruh. To neznamená, že na něm nesmí viset další dva zásuvkové.
Je to celkem rozumné. Pokud máte víc, jak jeden světelný okruh, nenastane úplný blackout při prvním problému.
V garáži máte kolik světelných okruhů?
Poznámka o ceně: jakou cenu má vaše bezpečí?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana