Je možné propojit v rozvaděči N můstek na více místech?

<< < (3/5) > >>

Petr Chalupa_:
Citace: Jan Franěk  31.01.2024, 21:57

Ano, potkávám mnohem horší, ale to neznamená že snížím své nároky na správné provedení.

Pane Fraňku, myslím, že hovoříme stejným jazykem, ale přesto si nerozumíme.  O0
Souhlasím s vámi ve všem, co jste napsal a ani netvrdím, že je ten rozvaděč správně tak, jak má být. Nedostatky zde byly pojmenovány a nyní mohou být i odstraněny. Zároveň jsem ale cítil povinnost k tazateli, protože ten mohl z předcházejícíc h, pouze negativních odpovědí klidně vyvodit, že stav rozvaděče je katastrofální a třeba na základě tohoto vlákna se rozhodnout nezaplatit za za dílo, ani za materiál a pak se třeba i soudit. Na takovém levelu to ale za mě prostě není.

Jan Franěk:
Citace: Petr Chalupa_  31.01.2024, 22:51

.. a ani netvrdím, že je ten rozvaděč správně tak, jak má být. Nedostatky zde byly pojmenovány a nyní mohou být i odstraněny. Zároveň jsem ale cítil povinnost k tazateli, protože ten mohl z předcházejícíc h, pouze negativních odpovědí klidně vyvodit, že stav rozvaděče je katastrofální a třeba na základě tohoto vlákna se rozhodnout nezaplatit za za dílo, ani za materiál a pak se třeba i soudit. Na takovém levelu to ale za mě prostě není.

(drinks) Souhlas   O0

Přiznávám že mne už zbytečná obhajoba toho jak to má být provedeno správně silně unavuje. Po vzoru některých moudřejších kolegů jsem začal omezovat firmy po kterých jsem ochoten provádět revizní činnost. Výjímkou jsou některé případy, kdy lidé potřebují pomoci se špatnou firmou, ale i ty hodlám mírně omezit. Pak to vypadá že je kolem nás jen vše negativní a to není pravda. O tom dobrém se jen málo informuje, protože to mnoho lidí nezajímá. Světem hýbou tedy pouze kauzy a navozuje to pocit všeobecného srabu okolo nás. Napříště se také pokusím upozornit i na pozitiva.

Tedy v principu je rozvaděč proveden slušně co se týká prostorového uspořádání a rozdělení na jednotlivé chrániče. Výběr přístrojů je OK. EATON patří ke kvalitním. Kdyby došlo k výměně PEN/PE a N svorkovnic za vlastní s více pozicemi, velice by to pomohlo celkovému hodnocení. Dodělat popisky na PE vodiče i chybějící N vodiče, či jednotlivé svorky na DIN a prakticky nebude moc co vytýkat.

Milan Hudec:
Citace: Pavel  Čermák  31.01.2024, 14:01

Nebud připomínkovat normované požadavky, já mám ve zvyku N a PE spojit raději alespoň ve dvou svorkách- toto je asi "nejduležitější" propoj v RD (jak jistě potvrdí každý, komu se to povedlo za provozu
rozpojit)-proto bych kromě barvy nerozporoval ten průřez.

Furt by zůstalo slabé místo, tj.přívod PEN přes jeden "blbý" šroubek.

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  02.02.2024, 22:53

Furt by zůstalo slabé místo, tj.přívod PEN přes jeden "blbý" šroubek.

Je to opravdu slabé místo v elektrické instalaci....
A proč všichni používají na přechody PEN/N "jednošroubkové" svorkovnice ( NK/S16 ),
když existuji i dvoušroubkové. ....

Karel Bělohlávek:
Mě osobně se na tom provedení nelíbí, že přívodní vodiče vcházejí do rozvaděče vpravo dole, ale vypínač s přepěťovou ochranou jsou v levém horním rohu. Vodiče tedy procházejí celým prostorem v souběhu s ostatními vodiči.

Šlo by to možná vhodněji řešit vypínačem i SPD na dolní liště. Vedle by se umístila svorka PEN, kde by došlo k rozdělení soustavy a vyrovnání potenciálu. K horním lištám by potom vedly již samostatné vodiče PE a N. Jednalo by se v podstatě o provedení dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3, Obrázek 54.1c – Příklad 3.

Nicméně jsou vodiče koncových obvodů přivedeny shora i zdola, takže by to z pohledu souběhů asi nic moc neřešilo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana