Je možné propojit v rozvaděči N můstek na více místech?

(1/5) > >>

Martin sediiik:
Rozvaděč v novostavbě je před dokončením a předáním majiteli. Asi je tam k diskusi víc věcí, ale zejména: je v pořádku takovéto propojení N a PE můstku?

Moderátor - Původní nesmysl zněl: "Je možné takto propojit N a PE můstek v rozvaděči?".

Jiří Schwarz:
Chtělo by to podrobnější podklady

Dejme tomu, že je přívod v TN-C ta horní sběrnice je současně PE i PEN, ta pod ní je N

Pak je ten propojovací vodič mezi sběrnicemi "elektricky" dobře, ale má špatnou barvu, měl by mít modrou izolaci, protože je to N  vodič

------------
- není vidět, co je přívodní PEN vodič, ten by měl mít na zelenožluté izolaci modrý proužek
- to ochrana proti přepětí by měla mít silnější přívod ochranného zemnicího vodiče a ten by minimálně takovým průřezem měl pokračovat na hlavní ochranné pospojování objektu
- s tím souvisí i to, že je doporučeno bod rozdělení (PEN na N a PE) přizemnit
- já jsem tak trochu maximalista, já bych celkově tu ochranu proti přepětí řešil jinak, osadil bych ochranné prvky i na další přívody, po kterým může přijít významnější přepětí (FVE) a kvůli přehlednosti a omezení souběhů bych to chtěl mít v trochu větší skříni

Podtrženo, sečteno, za mě nic moc...
A možná se najde někdo, kdo to uvidí ještě radikálněji

Martin Babrňák:
Citace: Jiří Schwarz  31.01.2024, 08:22

- není vidět, co je přívodní PEN vodič, ten by měl mít na zelenožluté izolaci modrý proužek
- to ochrana proti přepětí by měla mít silnější přívod ochranného zemnicího vodiče a ten by minimálně takovým průřezem měl pokračovat na hlavní ochranné pospojování objektu

mě se povedlo vysledovat kde je přívodní PEN, uprostřed té PEN svorkovnice

a ta ochrana proti přepětí je zapojena špatně. pokud to vidím dobře tak je přivedena na N svorku. Aspoň tak to vypadá dle bíle dutinky na zelenožlutém vodiči

+ v N směrnici jsou napojené i zelenožluté což by neměli být

Jirka Dobrovolný:
Citace: Martin sediiik  30.01.2024, 13:38

Moderátor - Původní nesmysl zněl: "Je možné takto propojit N a PE můstek v rozvaděči?".

Moderátor si myslí, že teď je to výstižnější? Kdo ještě si to myslí?

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  31.01.2024, 08:22

Podtrženo, sečteno, za mě nic moc...
A možná se najde někdo, kdo to uvidí ještě radikálněji

- je zde mnoho svorkovnic, ale žádná není označená podle dokumentace
- označení vodičů návlečkami s adresami je 50/50
- PE vodiče nejsou označené vůbec
- otvory v rozvaděči nejsou ošetřeny, pokud je to plechový rozvaděč
- svorkovnice pro proudové chrániče nejsou v blízkosti chráničů a nejsou označeny
- drátové propojky místo hřebenů i když možná ve dvoj dutinkách
- ostatní nedostatky popsali kolegové, včetně úsměvné podotázky na moderátora
  ( i když být v roli moderátora je těžká posice....)

Prostě řemeslné provedení na nízké úrovni i když je zde nějaká snaha.

Propojení svorkovnice PEN se svorkovnici PE silným vodičem nedává smysl.
Smyslem by bylo propojení PEN s N svorkovnici průřezem jako je přívod. Zde je ale sdružená  svorkovnice PEN-N.

Prostě pro servis a údržbu, ale i pro revize je to trochu "mischmasch".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana