Může být vystavena revize na rozvaděč s přepínačem sítí i bez dokumentace?

<< < (6/7) > >>

Tomáš Medek:
Citace: Miroslav Revús  02.02.2024, 10:34

Ani jedno nie je rozvádzač, lebo neboli vyrobené podľa EN 61439. Boli vyrobené podľa iných noriem a podľa nich sa aj posudzujú.

(poklona)  za odpověď. Snažím se najít nějaký klíč nebo pravidlo podle kterého bych mohl vědět že jde o rozvaděč nebo ne.
Protože když jsem naskládal akumulační moduly Pylontech H48050 do RACK skříně nebo RACK rámu (třeba i na kolečkách a pohyblivým připojením, obrázek v příloze),  tak mi revizní technik tvrdí že je to rozvaděč a chce po mne štítek rozvaděče, ověření návrhu a kusovou zkoušku.
A když v principu to stejné udělá například Fenix nebo nějaká automobilka, tak o rozvaděč nejde?
Tady píšou "Normy ČSN EN 31439-1 a ČSN EN 61439-2 jsou závazné od září 2014."
https://.../know-how/energie/spinaci-pristroje-dle-normy
znamená to tedy že když nějaký výrobek neprohlásím jako rozvaděč, tak pro mne nejsou ty normy závazné?

František Šohajda:
Citace: Martin Staněk  03.02.2024, 17:10

Pokud je to automatický přepínač sítí, nemá mít mechanické blokování?

Měl by mít dvojí blokování,jak uvádí PP distribuce!
Máme to i ve zdravotnictví -jedno blokování je elektrické, druhé musí být mechanické! Nikdy 2x elektrické!
Elektrické blokování je nejlevněší.... . (dance)
Nevím,jak to posuzuje distribuce u zapojení FVE??

Martin Kurka:
Citace: Tomáš Medek  04.02.2024, 13:35

Snažím se najít nějaký klíč nebo pravidlo podle kterého bych mohl vědět že jde o rozvaděč nebo ne.
Protože když jsem naskládal akumulační moduly Pylontech H48050 do RACK skříně nebo RACK rámu (třeba i na kolečkách a pohyblivým připojením, obrázek v příloze),        tak mi revizní technik tvrdí že je to rozvaděč a chce po mne štítek rozvaděče, ověření návrhu a kusovou zkoušku.

Když do bedny naskládáte baterie s výstupním jmenovitým napětím 2x 288V DC což je vysoko nad bezpečným napětím a nahoru dáte nekryté odpojovače a jističe v krytí IP20 tak se nedivte a neztrácejte soudnost a řiďte se dobře míněnou radou revizáka.

A u argumentace jinými - on někdo mohl naskládat do racku nízkonapěťové Pylontechy paralelně a jede na 48V DC a to je jiná písnička. Zejména proti vám u zhášení DC oblouku a nebezpečném dotyku. Nemluvě u vás o přístupové rovině ovládacích prvků atd.

Mimochodem vite že nejvíce požárů solárních elektráren vzniká špatným chlazením místnosti a rozvaděčů s měniči a bateriemi? Zkusil jste si přes palec vypočíst, kolik tepla musí vyzářit baterie při nabíjení maximálním proudem když jedou solární panely naplno?
A jak se zdvihne oteplení všech 12 baterií, hned jak zavřete prosklené dveře racku?

Tomáš Medek:
Citace: Martin Kurka  04.02.2024, 17:53

Když do bedny naskládáte baterie s výstupním jmenovitým napětím 2x 288V DC což je vysoko nad bezpečným napětím a nahoru dáte nekryté odpojovače a jističe v krytí IP20 tak se nedivte a neztrácejte soudnost a řiďte se dobře míněnou radou revizáka.

A u argumentace jinými - on někdo mohl naskládat do racku nízkonapěťové Pylontechy paralelně a jede na 48V DC a to je jiná písnička. Zejména proti vám u zhášení DC oblouku a nebezpečném dotyku. Nemluvě u vás o přístupové rovině ovládacích prvků atd.

Mimochodem vite že nejvíce požárů solárních elektráren vzniká špatným chlazením místnosti a rozvaděčů s měniči a bateriemi? Zkusil jste si přes palec vypočíst, kolik tepla musí vyzářit baterie při nabíjení maximálním proudem když jedou solární panely naplno?
A jak se zdvihne oteplení všech 12 baterií, hned jak zavřete prosklené dveře racku?

Fotka není z hotového provedení šlo o test serioparalelní ho zapojení. Po otestovaní byly doplněné kryty.
Nesmyslný argument podle kterého určitě nerozhodnu jestli jde nebo nejde o rozvaděč.

Fenix nemá akumulátory zapojené na 48V, ale používá vyšší napětí, podobně i elektromobily.
Další nesmyslný argument podle kterého určitě nerozhodnu jestli jde nebo nejde o rozvaděč.

Oteplení závisí na nabíjecím proudu a způsobu balancování. O nabíjecím proudu víte prd jaký tam je nastavený, takže pouze vaše spekulace.
Prakticky se ohřívají jen při balancování. Balancovací proud je nastavený na 1A tedy maximální ztrátový výkon není větší jak 324W s jde jednotky sekund Protože pokud už balancují všechny, tak jsou nabité a nabíjení se ukončí. Teplota je hlídaná a BMS si umí říct o nižší proud případně to havarijně vypnout. Je to ve sklepě a má to stálou teplotu kolem 20°C stejně jak teplota v okolí, pouze když to balancuje tak to na chvíli vzroste o 2-3°C.
Další nesmyslný argument podle kterého určitě nerozhodnu jestli jde nebo nejde o rozvaděč.

Prosím držme se tématu, jak poznám že jde o zařízení které je rozvaděčem a je potřeba ho revidovat jako rozvaděč a kde pak získám dokumentace k takovým zařízením, podobně jako původní dotaz s přepínače sítě který se mimochodem prodává i v krabici (rozvaděči?) jako hotový výrobek například:
https://shop.elektrosms.cz/cs/x3-eps-box-3-63-a--skl000403660?gad_source=1
https://www.hahn-profi.cz/ats-prepinac-konner-sohnen-ats-ks-4-32-15/?gad_source=1

Tomáš Medek:
Citace: František Šohajda  04.02.2024, 17:14

Měl by mít dvojí blokování,jak uvádí PP distribuce!
Máme to i ve zdravotnictví -jedno blokování je elektrické, druhé musí být mechanické! Nikdy 2x elektrické!
Elektrické blokování je nejlevněší.... . (dance)
Nevím,jak to posuzuje distribuce u zapojení FVE??

Rekonstruoval jsem rozvodu pro nemocnici. Měli tam pouze elektrické blokování jak před rekonstrukcí tak i po. Byly si to prohlédnou i z TIČRu a nikdo s tím neměl problém. Tím netvrdím že je to správně, možná si jen nevšimli.
Měli tam deony 1000A s motorovými pohony každý v jiném rozvaděči i místnosti, blokování pouze elektrické.
Opravoval a testoval jsem několik hybridních střídačů FVE + Akumulace s funkcí nouzového zdroje energie grid + ostrovní provoz. Zatím všechny měli obyčejné relé na jednotlivých fázích - jednofázová bez mechanické blokace. Vzhledem k tomu že to má hromadu certifikátů že to prošlo testy a zkušebnami tak to vypadá že mechanická blokace není nutná.
A nedávno jsem byl v jedné firmě a ta měla dvě přípojky a každá od jiného distributora (ČEZ a místní LDS - nesfázováno) a přepínání řešili zapínáním a vypínáním hlavních jističů v hlavním rozvaděči. Vše pravidelně revidováno a nikdo s tím dosud neměl a nemá problém. To už bylo i na mne moc. Ale kolega co dělá mistra elektromontáží kům mi řekl: "kde to žiješ, vítej v realitě".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana