Může být vystavena revize na rozvaděč s přepínačem sítí i bez dokumentace?
Milan Hudec:
Pokud rozvaděč/výrobek nemá k připojení/odvodům jen přesně definované svorky, tak to výrobek nemůže být.
Z rozvavěčů se stal díky neohrabanosti/chamtivosti normotvůrců jakýsi mezikus instalace.
Jan Bocek:
Může být vystavena revize na rozvaděč s přepínačem sítí i bez dokumentace?
Myslím, že je nesprávně položená otázka.
Rozvaděč je jen součásti elektrického zařízení a elektrické instalace. EI RD, která byla rozšířená a na kterou se má provést výchozí revize. To stále vyžaduje ČSN 33 1500.....
a proto pominu řemeslné provedení té skříně, která je a není rozvaděčem.
Jako RT by mne zajímala především bezpečnost této EI. Jak se s tím dodavatel vypořádal a jak mne přesvědčí o tom, že tomu tak je.
Do rozvaděče vede 7-8 kabelů a někde ty kabely končí. A to zjistím z jednopólového schéma zapojení a dále ze schématu navěšené elektriky ( neboli vnějších spojů). Jsou zde kovové části ve vnějším prostoru a jak jsou chráněny. A každá EI se dodává s popisem celého zařízení, také s Návodem na obsluhu, ale i na údržbu. A součásti Návodu jsou i schémata zapojení....
A při revizí mne budou zajímat všechny tyto náležitosti a možná i rozvaděč. Prohlášení o shodě a CE je jen opravdu cár papíru i když tam mají i číslo normy pro rozvaděče. Ale zajímavější je "dokumentace o shodě". Pokud tato EI spadá pod zákon 22 o výrobcích, pak spadá i pod NV 118/2016. Anebo celá elektrická instalace spadá pod jiný zákon, anebo jen pod vybrané normy? To vše ale musí dodat a vyjádřit dodavatel. RT má zkontrolovat a ověřit že tomu tak je a že je to bezpečné. Nemůže suplovat dodavatele a jeho povinnosti.
pegas100:
Uvedená norma na rozvaděči je pro PSC. To jako do domácností montují PSC?
Jan Franěk:
Citace: pegas100 01.02.2024, 06:59
Uvedená norma na rozvaděči je pro PSC. To jako do domácností montují PSC?
Ano, nic neobvyklého. Jen jeho obsluhu nesmí provádět laik. Většinou se s tím potkávám na straně DC, kdy pojistkový odpojovač prostě nevyhovuje provedením k laické obsluze a ty co jsou pro ni určené (jen pár vyjímek) tak se většinou nedají použít pro DC proudy. Proto dodavatel hledá nejsnažší řešení a tím je rozvaděč PSC. Pak postačí podpis pro proškolení obsluhy a rázem zde nemáte laika, ale proškolenou obsluhu. Nicméně pokud se objeví problém na DC straně FVE sestavy, stejně je to na urgentní pozvání servisní firmy.
Jan Bocek:
3.1.101 výkonový rozvaděč; rozvaděč PSC;
rozvaděč používaný pro rozvod a regulaci energie pro všechny typy zátěží, určený pro průmyslové, komerční a podobné aplikace, kde se nepředpokládá ovládání laiky
POZNÁMKA 1 k heslu Nevylučuje se umístění rozvaděče PSC na místě přístupném laikům.
Myslím, že je to "zvláštní" přístup z laika udělat proškolenou obsluhu. Je to trochu na hraně...
je sice pěkné, že dodavatel hledá snadné řešení, .....sice má všechny svorky nepřístupné, dokonce i N a PE. Je to asi k diskusi ....jen mne to překvapilo.
Asi by mne překvapilo více věcí a přístupu.....c o vše se stěhuje do RD.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana